Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011
Γερανοί στη λίμνη Παμβώτιδα
Ως… Πρωτοχρονιάτικο δώρο εξ ουρανού έφτασαν για πρώτη φορά στην Παμβώτιδα έξι γερανοί (το είδος με την επιστημονική ονομασία Grus grus), πουλιά εξαιρετικά σπάνια στη χώρα μας!
Οι γερανοί που ήδη έχουν λίγες μέρες παρουσίας στην λίμνη, είναι ψηλόλιγνα πουλιά που βαδίζουν αργά και με ιδιαίτερη χάρη. Τρομάζουν όμως πάρα πολύ εύκολα και έτσι εγκαταλείπουν τα ξημερώματα, στην άχλη της πρωινής ομίχλης, την βραδινή τους κούρνια με άγνωστο ακόμη προορισμό, για να τραφούν σε κατάλληλα φυσικά λιβάδια ή χωράφια. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, τα συγκεκριμένα πουλιά μοιάζουν με τους πελαργούς, αλλά είναι πιο μεγαλόσωμα με μια χαρακτηριστική κόκκινη βούλα στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους. Οι γερανοί είναι το σπανιότερο είδος πουλιού που έχει εμφανιστεί στην λίμνη τα τελευταία χρόνια και η έλευσή τους ήδη αποτελεί είδηση στα δίκτυα των παρατηρητών πουλιών όλης της χώρας.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ως αποτέλεσμα της μείωσης της λαθροθηρίας και των έντονων φθινοπωρινών βροχοπτώσεων, οι πλημμυρισμένες περιοχές Ανατολής – Καστρίτσας - Κατσικάς αναγεννήθηκαν εντυπωσιακά. Έτσι, σ’ αυτές συγκεντρώνονται πλέον εκατοντάδες πουλιά για να τραφούν άφοβα δίπλα σε περιπατητές και ποδηλάτες του παραλίμνιου αναχώματος. Πρόκειται για γλάρους, εκατοντάδες υδρόβια είδη και πάπιες, δεκάδες ερωδιούς, Nερόκοτες, Kαλημάνες, Bαρβάρες, Mπεκατσίνια ακόμη και άγριες χήνες, καθώς και για τις παγκοσμίως απειλούμενες Bαλτόπαπιες σε αριθμό - ρεκόρ για την εποχή.
Σύμφωνα λοιπόν με την Ορνιθολογική Εταιρεία και τον Φορέα Παμβώτιδος, η έκταση του προτεινόμενου «ορνιθολογικού πάρκου» έχει ήδη ξεκινήσει τη φυσική επαναδημιουργία της και οι γερανοί είναι η καλύτερη φυσική επισφράγιση που πρέπει να συνοδευτεί από ανάλογες δράσεις αποκατάστασης των υγροτοπικών ενδιαιτημάτων.(http://epirus-tv-news.blogspot.com/2011/01/blog-post_3428.html)
Cranes at Pamvotis Lake from Costas Vassis on Vimeo.
(http://epirusbird.blogspot.com/2011/01/blog-post.html)
Όταν διάβασα την είδηση στο μυαλό μου ήρθε το γνωστό ρώσικο τραγούδι .Η ιστορία του τραγουδιού στο http://greek-translation-wings.blogspot.com/2009/08/rasul-gamzatov-yan-frenkel-zhuravli.html
Και η ελληνική εκδοχή του σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου
Στιγμές στιγμές θαρρώ πως οι στρατιώτες
που πέσανε στη ματωμένη γη
δεν κείτονται, θαρρώ, κάτω απ’ το χώμα
αλλά έχουν γίνει άσπροι γερανοί.
Πετούν και μας καλούν
με τις κραυγές τους
απ’ τους καιρούς αυτούς τους μακρινούς
κι ίσως γι’ αυτό πολλές φορές σιωπώντας
κοιτάμε τους θλιμμένους ουρανούς.
Πετάει ψηλά το κουρασμένο σμάρι
στης δύσης τη θαμπή φεγγοβολή
και βλέπω ένα κενό στη φάλαγγά του
και είναι ίσως η δική μου η θέση αυτή.
Θα ’ρθεί μια μέρα που μ’ αυτό το σμάρι
στο μέγα θάμπος θα πετώ κι εγώ
σαν γερανός καλώντας απ’ τα ουράνια
όλους εσάς που έχω αφήσει εδώ.
Αλλά και η αστρονομική:
Ο Γερανός (Λατινικά: Grus, συντομογραφία: Gru) είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά το 1603 από τους Keyser και Houtman, και δημοσιεύθηκε στην Ουρανομετρία του Bayer. Eίναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Είναι νότιος αστερισμός και συνορεύει με έξι άλλους αστερισμούς, που είναι οι εξής: Νότιος Ιχθύς, Μικροσκόπιον, Ινδός, Τουκάνα, Φοίνιξ και Γλύπτης. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα, δηλαδή είναι ορατός από την Ελλάδα, εκτός από ένα μικρό μέρος του νότιου τμήματός του. Η επιλογή του Bayer είναι κατάλληλη, αφού το πτηνό γερανός κατά τον Αλεξανδρινό γραμματικό Ωραπόλλωνα ήταν το σύμβολο του παρατηρητή των αστέρων στην αρχαία Αίγυπτο, προφανώς επειδή το πουλί αυτό πετάει πολύ ψηλά. Ο εναλλακτικός τίτλος Φοινικόπτερον (φλαμίγκο), περιγραφόμενο με ανοικτές φτερούγες να κτυπά το Νότιο Ιχθύ με το ράμφος του, συνηθισμένος στην Αγγλία και την Ισπανία ως το 17ο αίωνα, έχει πλέον περιπέσει σε αχρησία, μη γενόμενος δεκτός από τη Διεθνή Αστρονομική `Ενωση. Του αποδίδονταν 13 αστέρες ορατοί με γυμνό μάτι.
Ο Καίσιος φαντάστηκε ότι ο αστερισμός αυτός απεικόνιζε τον Πελαργό στον ουρανό του βιβλίου Ιερεμίας της Παλαιάς Διαθήκης («και η ασίδα εν τω ουρανώ έγνω τον καιρόν αυτής», κεφ.8, εδ.7, μετάφρ.των Εβδομήκοντα), παρ' ότι ο γερανός αναφέρεται παρακάτω στο ίδιο εδάφιο στο εβραϊκό πρωτότυπο. Αλλά ο Ιούλιος Σίλερ συνεδύαζε τον Γερανό με τον Φοίνικα στην απεικόνιση του Ααρών.
Οι Άραβες ενσωμάτωναν τους αστέρες του Γερανού στο Νότιο Ιχθύ.
http://el.wikipedia.org/wiki
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή