" Σαν να ξεχύνεται μοιάζει ο ήλιος` και όντως, το φως του διαχέεται προς κάθε κατεύθυνση αλλά δεν στερεύει, γιατί αυτή η διάχυση είναι κάτι σαν τέντωμα. Οι λάμψεις του ονομάζονται ακτίνες, από το ρήμα εκτείνεσθαι. Θα αντιληφθείς τι λογής πράγμα είναι η ακτίνα, αν δεις το φως του ήλιου να τρυπώνει από χαραμάδα μέσα σ' ένα σκιερό σπίτι. Εκτείνεται σε ευθεία γραμμή και πάει ν' ακουμπήσει, θα λέγαμε, πάνω στο πρώτο στερεό πράγμα που θα του ανακόψει την πορεία προς τον παραπέρα αέρα. Και μένει εκεί, όπου μήτε γλιστρά μήτε πέφτει. Έτσι πρέπει να ρέει και να διαχέεται και η διάνοια: να "εκτείνεται" κι όχι να χύνεται έξω και να στερεύει` και να μη πέφτει και χτυπά με φόρα πάνω στα εμπόδια που θα βρεθούν στο διάβα της, παρά να στέκεται ορθή και να χαρίζει τη λάμψη της στο πράγμα που θα τη δεχτεί. Γιατί αν δεν αντανακλάς το φως, το στερείς κι από τον εαυτό σου."
[ Τα Εις εαυτόν είναι ένα πνευματικό ημερολόγιο. Σε καιρό εκστρατείας, στην πρώτη γραμμή του πολέμου, μέσα σε ένα αντίσκηνο, ο συγγραφέας κατέγραψε τους συλλογισμούς του, κρατούσε σημειώσεις, έδινε στον εαυτό του συμβουλές, τον εμψύχωνε με τη δύναμη της φιλοσοφίας. Με σκοπό - αυτό ήταν το πρώτο μέλημά του - να σταθεί συνεπής στις ιδέες που είχε ενστερνιστεί από τα νιάτα του, να αντέξει στις δυσκολίες, να μην παρασυρθεί από το χείμαρρο των γεγονότων, να μη καταλήξει ένας συνηθισμένος άνθρωπος της εξουσίας...
Τα Εις εαυτόν [...] δεν είναι απλό γνωμολόγιο ή συλλογή από ρητά προς επιλεκτική χρήση από πλευράς του αναγνώστη. Είναι αυστηρές εφαρμογές της στωικής οντολογίας, επιστημολογίας και ηθικής φιλοσοφίας[..] από την εισαγωγή του Γιάννη Αβραμίδη στο βιβλίο.]
Ας μου συγχωρεθεί η χρησιμοποίηση του αποσπάσματος που αντιβαίνει τις αρχές του συγγραφέα, αλλά η υπενθύμιση αυτή " εις εαυτόν" γαληνεύει τη δική μου σκέψη και ψυχή.
12 σχόλια :
Έχω κι εγώ στο πρόγραμμά μου να διαβάσω "Τα εις εαυτόν"
εδώ και πολύν καιρό και κάποια στιγμή θα το κάνω (σύντομα).
Εξαίσιος ο τίτλος από το απόσπασμα που παράθεσες.
Σου βγάζω το καπέλο:
Πάντα ελκυστικοί οι τίτλοι για μένα
-ακόμα κι όταν δεν σχολιάζω-
και πάντα επί της ουσίας.
(Έτσι είναι...
Η αλήθεια να λέγεται...)
κ.κ.
Ευχαριστώ και πάλι.
Το βιβλίο δεν θα έλεγα ότι το έχω διαβάσει μια κι έξω, αλλά μ΄αρέσει να καταφεύγω σε αυτό όταν θέλω να ηρεμήσω.
Είναι εξαιρετικό!
Καλό σου απόγευμα.
"...να μη πέφτει και χτυπά με φόρα πάνω στα εμπόδια που θα βρεθούν στο διάβα της, παρά να στέκεται ορθή..."
Εδώ νομίζω λέει να μην το βάζουμε κάτω, όταν πρόκειται για την αλήθεια, παρά τα εμπόδια.
Πολύ όμορφο και επίκαιρο!
Καλησπέρα κ.κ
Ακριβώς αυτό είναι το νόημα, να μένουμε όρθιοι και όχι να αυτοκαταστρεφόμαστε.
Εμενα μου άρεσε το σημείο που λέει πως η διάνοια πρέπει να εκτείνεται και όχι να χύνεται έξω και να στερεύει.
Όλο το απόσπασμα είναι καταπληκτικό, φαντάζομαι και το βιβλίο.
Δεν το έχω διαβάσει, το σημειώνω στα υπόψην του φετινού καλοκαιριού...
Καλησπέρα Θωμά,
σου έχω γράψει παλιότερα ότι η φιλοσοφία υπήρξε πολύ σημαντικό κομμάτι των ενδιαφερόντων μου κάποτε. Πού και πού επανέρχομαι.
Η διάνοια κατέχει πολύ σημαντική θέση στη στωική φιλοσοφία, όπως και σε όλη την ελληνιστική, διότι πίστευαν ότι είναι υπεύθυνη για την ευδαιμονία. Βέβαια στις μεταγενέστερες εποχές αυτό συζητήθηκε πολύ, αν δηλαδή οι εξωτερικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην απόκτηση της ευδαιμονίας, της αρμονίας της ζωής ή η προσωπικότητα του ατόμου , οι αξίες και οι αρετές.
Να το διαβάσεις το βιβλίο. Νομίζω ότι θα βρεις πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις.
Καλησπέρα Δανάη,
Εγώ πάντως το προτείνω
Μας φορτώνεις το καλοκαίρι
Αλλά θα το διαβάσω.
Παράλληλα με το βιβίο της φύσης...
Καλημέρα Σοφία.
Θα συμφωνήσω με το Θωμά πιο πάνω ως προς το σημείο για τη διάνοια που πρέπει να επεκτείνεται.
Εξαιρετικό απόσπασμα. Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να αγοράζουμε βιβλία αλλά τουλάχιστον μπορούμε να παίρνουμε κάποια μικρά έστω αλλά αξιόλογα δείγματα μέσα από ιστολόγια σαν και το δικό σου. Σε ευχαριστώ!
Την καλησπέρα μου.
Καλησπέρα Θανάση,
Θα βρεις πολύ ωραίες σκέψεις και για τη Φύση. Παράλληλες αναγνώσεις.
Σε ευχαριστώ Κώστα,
Δεν έχουμε λεφτά για βιβλία, αλλά έχουμε ακόμη αρκετά αδιάβαστα στη βιβλιοθήκη οπότε θα αντισταθμίσουμε την έλλειψη. Αν και μια "δόση" χρειάζεται για να μην πάθουμε και σύνδρομο στέρησης. Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στο βιβλιοπωλείο τόσο συχνά όπως πρώτα.
Δημοσίευση σχολίου