Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι...



" Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, ρώτησε τον κ.Κ η κορούλα της οικονόμας του, θα φέρονταν τότε πιο καλά στα μικρά ψαράκια; Σίγουρα, αποκρίθηκε εκείνος. Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα έχτιζαν για τα μικρά ψαράκια στη θάλασσα τεράστια κλουβιά και θα έβαζαν μέσα διάφορες τροφές, φυτά καθώς και ζωντανά. Θα φρόντιζαν τα κλουβιά να 'χουν πάντα καθαρό νερό και γενικά θα τα εφοδίαζαν με διάφορες εγκαταστάσεις υγιείνης. Όταν λογουχάρη ένα ψαράκι τραυμάτιζε την ουρά του, οι καρχαρίες θα του έβαζαν αμέσως έναν επίδεσμο μην τυχόν και ψοφήσει πριν την ώρα του. 


Έπειτα, για να μην μελαγχολούν τα ψαράκια, θα οργάνωναν κατά διαστήματα στη θάλασσα μεγάλες γιορτές, γιατί τα κεφάτα ψαράκια είναι πιο νόστιμα από τα θλιμμένα. Τούτα τα μεγάλα κλουβιά θα είχαν βέβαια και τα σχολειά τους. Εκεί τα ψαράκια θα μάθαιναν να κολυμπάνε στο στόμα του καρχαρία. Θα έπρεπε λογουχάρη να μάθουν γεωγραφία, για να μπορούν να βρίσκουν τους μεγάλους καρχαρίες, όταν αυτοί κάπου τεμπελιάζουν. Βέβαια, το σπουδαιότερο θα ήταν η ηθική διάπλαση των μικρών ψαριών. Θα τους μάθαιναν ότι για ένα ψαράκι δεν υπάρχει μεγαλύτερη και ωραιότερη αρετή από το να θυσιάζεται πρόθυμα κι ότι τα ψαράκια θα έπρεπε να πιστεύουν τυφλά στους καρχαρίες, προπαντός όταν αυτοί τους λένε ότι θα φροντίσουν για ένα ωραίο μέλλον. Θα έδιναν στα ψαράκια να καταλάβουν πως αυτό το ωραίο μέλλον τότε μόνο θα είναι εξασφαλισμένο, όταν εκείνα μάθουν να υπακούνε. Τα ψαράκια θα έπρεπε να φυλάγονται από κάθε λογής ταπεινές, εγωιστικές και μαρξιστικές διαθέσεις, κι αν τύχαινε κανένα από δαύτα να φανερώσει τέτοιες αδυναμίες, τα άλλα τα ψαράκια θα έπρεπε να τα αναφέρουν αμέσως στους καρχαρίες. 


Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα έκαναν βέβαια αναμεταξύ τους και διάφορους πολέμους, για να κυριέψουν ξένα κλουβιά και ξένα ψαράκια. Στους πολέμους αυτούς ο κάθε καρχαρίας θα πολεμούσε με τα δικά του ψαράκια. Θα μάθαιναν τα ψαράκια ότι ανάμεσα σ' αυτά και τα ψαράκια των άλλων καρχαριών υπάρχει τεράστια διαφορά. Τα ψαράκια θα τους έλεγαν, είναι ως γνωστό βουβά, σωπαίνουν ωστόσο σε όλότελα διαφορετικές γλώσσς, γι' αυτό και είναι αδύνατο να καταλάβει το ένα τ' άλλο. Σε κάθε ψαράκι που θα σκότωνε μερικά εχθρικά ψαράκια που σωπαίνουν σ' άλλη γλώσσα, θα καρφίτσωναν κι από 'να παράσημο από φύκι και θα του έδιναν τον τίτλο του ήρωα. 


Αν βέβαια οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα είχαν και τη δική τους τέχνη. Θα είχαν ωραίους πίνακες που θα παράσταιναν τα δόντια των καρχαριών με θαυμάσια χρώματα, και τα στόματά τους θα ήταν σαν τους κήπους της Βαβυλώνας, όπου μπορεί να κάνει κανείς τρελό σεργιάνι. Τα θέατρα στο βυθό θα έδειχναν πως ηρωικά ψαράκια με την μπάντα μπροστά θα ορμούσαν μαγεμένα και νανουρισμένα με τις πιο όμορφες σκέψεις στο στόμα των καρχαριών. Δε θα έλειπε βέβαια και η θρησκεία, αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι. Αυτή θα δίδασσκε ότι τα ψάρια μονάχα στην κοιλιά των καρχαριών θα άρχιζαν να γεύονται την αληθινή ζωή. 


Εξάλλου, αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, όλα τα ψαράκια δε θα ήταν πια ίσα κι όμοια όπως συμβαίνει σήμερα. Μερικά από δαύτα θ' αποχτούσαν αξιώματα και θα τα τοποθετούσαν πάνω από τα άλλα ψαράκια. Όσα μάλιστα είναι λίγο πιο μεγάλα θα είχαν το λεύτερο να τρώνε τα πιο μικρά. Αυτό θα ήταν άλλωστε ευχάριστο για τους καρχαρίες, γιατί έτσι εκείνοι δε θα χρειάζονταν πια παρά να καταπίνουν συχνότερα πιο μεγάλες μπουκιές. Και τα πιο μεγάλα ψαράκια, αυτά που θα είχαν τις ψηλές θέσεις, θα φρόντιζαν για την τάξη ανάμεσα στα ψαράκια και θα γίνονταν δάσκαλοι, αξιωματικοί και μηχανικοί στα ψαροκλουβιά. Κοντολογίς, μόνο αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα είχαμε πολιτισμό στη θάλασσα...


 ( Μπέρτολτ Μπρεχτ, Οι ιστορίες του κ. Κόινερ)


Την ιστορία την  άκουσα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο , στην εκπομπή της Αγνής Στρουμπούλη " Στις  ίλινες τις μπίλινες, παραμύθια της προφορικής παράδοσης" . 

Το κείμενο βρήκα εδώ




8 σχόλια :

Οικοδόμος είπε...

Καλημέρα.
Πολύ πολύ καλό.
Και επειδή οι καρχαρίες βρίσκονται στη στεριά, η θάλασσα στερείται "πολιτισμού" κι εμείς δεν αντέχουμε άλλο τον "πολιτισμό" τους.
Ας βάλουμε λοιπόν ένα χεράκι κι ας τους ρίξουμε στη θάλασσα. Όχι για να "εκπολιτίσουν" εκεί, μα για να πνιγούν!
Καλή δύναμη!

sofia είπε...

Καλημέρα Οικοδόμε

Χρειάζονται πολλά χεράκια αλλά πρώτα πολλά ματάκια που να μπορούν να διακρίνουν τον πολιτισμό από τον "πολιτισμό ".
Μακάρι να βρούμε τη δύναμη να τους πετάξουμε όχι στη θάλασσα, αλλά στα Τάρταρα.

Να'σαι καλά

Ange Alexiou είπε...

Πολύ όμορφο...
Την καλημέρα μου
:)

sofia είπε...

Ευχαριστώ misoagnosti,

Να' σαι καλά

Ανώνυμος είπε...

Ωραία επιλογή, Σοφία!
Οι "Ιστορίες του κυρίου Κ." είναι πολλά χρόνια τώρα το αγαπημένο μου ανάγνωσμα - μια τυχαία ιστορία μια φορά την εβδομάδα -- τουλάχιστον. Ή, κάπως έτσι :-)

Θωμάς είπε...

Κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία, κάποιες μάλιστα ιστορίες τις έχω αναρτήσει στο παρελθόν.
Εξαιρετική επιλογή, Σοφία, και χαίρομαι διπλά γιατί επιτέλους σε πρόλαβα κι εγώ μια φορά!

sofia είπε...

Ευχαριστώ Δημήτρη,
Δεν τις έχω διαβάσει τις ιστορίες. Η εκπομπή όμως μου έδωσε το ερέθισμα να το κάνω.
Το επόμενο ανάγνωσμα λοιπόν.

Να΄σαι καλά και χαίρομαι ιδιαίτερα κάθε φορά που με επισκέπτεσαι.

sofia είπε...

Τις είδα τις αναρτήσεις σου Θωμά,ψάχνοντας για το κείμενο
Οι δικές σου αναρτήσεις είναι πάντα ιδιαίτερες, ξεχωριστές και διαφορετικές. Νομίζω ότι με έχεις προλάβει σε πολλά , όχι μόνο σ' αυτή.