Διαβάζοντας την ανάρτηση του Τραϊανού για τις πιο ωραίες βιβλιοθήκες μου ήρθε στο νου το βιβλίο :" Η μαγική βιβλιοθήκη" των Γιοστέιν Γκάαρντερ(Ο κόσμος της Σοφίας) και Κλάους Χαγκερούπ, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2002. Πρόκειται για ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων και της λογοτεχνίας με μορφή αστυνομικού μυθιστορήματος.
Επίσης "Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα" του Δημήτρη Μαμαλούκα , Εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2007, αλλά και το " Στις όχθες της Σοφίας" του Derek Adie Flower, Εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2002(σχετικά με την αρχαία βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας)
Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...
Δημήτρης Γληνός
Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009
Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009
Ας αναρωτηθούμε, σε καθημερινά πράγματα, πόσο δίκιο μπορεί να είχε ο Russell;
Το πρόβλημα αυτού του κόσμου είναι ότι οι ανόητοι είναι πάντοτε υπερβολικά βέβαιοι και οι έξυπνοι γεμάτοι αμφιβολίες.
(Τhe trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.)
Bertrand Russell
(Τhe trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.)
Bertrand Russell
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009
Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες στον Δυτικό κόσμο
Πριν από μερικές ώρες ένας συνάδελφος προώθησε τη διεύθυνση αυτού του ιστοχώρου που περιλαμβάνει συναρπαστικές φωτογραφίες από τις πιο καλλιτεχνικά διακοσμημένες βιβλιοθήκες σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Στην εποχή της καλπάζουσας ψηφιακής τεχνολογίας και της ελεύθερης και άμεσης πρόσβασης στα δεδομένα και την γνώση αξίζει να αναρωτηθούμε αν οι μελλοντικές γενιές μαθητών, φοιτητών, δασκάλων και ερευνητών θα γνωρίζουν καν την ύπαρξη αυτών των χώρων που επί αιώνες αποτελούσαν τα κέντρα παραγωγής και συντήρησης της γνώσης και της έρευνας. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με το δικαίωμα της άμεσης και δημοκρατικής πρόσβασης (για όλους) στα δεδομένα της σύγχρονης έρευνας μέσω τεχνολογίας (εξάλλου είμαι ένας από τους πρώτους "δημιουργούς" στον χώρο μου), αλλά φοβάμαι ότι στο μέλλον, όταν όλη η γνώση θα φτάνει στον χρήστη μέσω καλωδίων και οθόνης, θα χαθεί ένα σημαντικό κομμάτι από την ιστορία της διάδοσης της γνώσης καθώς και η άμεση εμπειρία αυτών των "ναών" της γνώσης και της καλλιτεχνίας.
Και για να πάρουμε μία γεύση από τους καλπάζοντες ρυθμούς των αλλαγών που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην τεχνολογία και τον άνθρωπο, αξίζει να δείτε αυτό. Μπορεί να σας αναστατώσει, αλλά είναι η πραγματικότητα που ζούμε, δημιουργούμε και θα την κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις
(
Atom
)