Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Για τη βυζαντινή ιστορία

Στην σελίδα Byzantium1200 υπάρχει ένας κατάλογος με βυζαντινά μνημεία . Πατώντας πάνω σε κάθε ένα, εκτός από τις εικόνες και  τις ψηφιακές αναπαραστάσεις, δίνονται και πληροφορίες στα αγγλικά.
Ενδιαφέρουσα είναι και η ψηφιακή αναπαράσταση της Αγίας Σοφίας. Κάτω δεξιά υπάρχει σχεδιάγραμμα του ναού. Πατώντας σε διάφορα σημεία  του σχεδιαγράμματος μπορούμε να περιηγηθούμε μέσα και έξω απ' αυτόν, χρησιμοποιώντας και τα βελάκια για πάνω- κάτω -δεξιά-αριστερά.
Εξαιρετικά χρήσιμες σελίδες για το μάθημα της Ιστορίας της Β΄Γυμνασίου και Λυκείου.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Διάφανο σαν κρύσταλλο πρωινό

Μπορεί η θερμοκρασία να ήταν -7 προχθές το πρωί αλλά η ατμόσφαιρα ήταν διάφανη σαν κρύσταλλο. Λίγο μετά την ανατολή του ήλιου και λαμποκοπούν οι κορυφές της Ολύτσικας.
Φρέσκος παγωμένος αέρας κατεβαίνει από το βουνό και αναζωογονεί τις αισθήσεις.

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,«Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν».

 Με αφορμή την έκθεση που εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη , ας θυμηθούμε τη Μύρτιδα

 Η Μύρτις, φίλη του ΟΗΕ

Το μήνυμά της στους ηγέτες του κόσμου


Η Μύρτις πέθανε από τυφοειδή πυρετό στον Λοιμό της Αθήνας τον 5ο Αιώνα π.Χ.

Από τυφοειδή πυρετό πεθαίνουν και σήμερα, 2.500 χρόνια μετά, πεντακόσιες έως επτακόσιες χιλιάδες άτομα το χρόνο. Σχεδόν εννέα εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών, χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τυφοειδή πυρετό και άλλες νόσους που είναι δυνατόν να προληφθούν και να θεραπευτούν.

Για τον λόγο αυτό το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ «ζήτησε» από τη Μύρτιδα να γίνει φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ και να «συμμετάσχει» με τον μοναδικό της τρόπο στην παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Μπορούμε! Τέλος στη φτώχεια».

Έτσι, η Μύρτις έγινε πολύτιμη συνεργάτις του ΟΗΕ. Αμέσως ανέλαβε καθήκοντα στέλνοντας μήνυμα προς τους ηγέτες του κόσμου, που έλαβαν μέρος τον Σεπτέμβριο του 2010 στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Η Μύρτις δεν βρίσκεται πια μόνο «πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», αλλά και πρόσωπο με πρόσωπο με το μέλλον της ανθρωπότητας.



Η εντεκάχρονη αρχαία Αθηναία Μύρτις γίνεται «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας» και στέλνει μέσω του ΟΗΕ ένα ηχηρό μήνυμα στην ανθρωπότητα

Η Μύρτις, ένα κορίτσι που έζησε στην Αθήνα πριν από 2500 χρόνια,
στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο.


myrtis_language_l«Το όνομά μου είναι Μύρτις, ωστόσο δεν πρόκειται για το αληθινό μου όνομα! Μου το έδωσαν οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν το 1994-1995 τα οστά μου μαζί με άλλους 150 σκελετούς σε έναν ομαδικό τάφο στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην περιοχή του Κεραμεικού.

Μπορεί να μοιάζω κορίτσι του 21ου αιώνα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είμαι ένα εντεκάχρονο παιδί που έζησε και πέθανε στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ.

Πώς, λοιπόν, μπορεί ένα παιδί από την αρχαία Αθήνα να γίνει “Φίλος της Χιλιετίας” των Ηνωμένων Εθνών;

Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι ήμουν ένα από τα θύματα του λοιμού που έπληξε την Αθήνα στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, το 430-426 π.Χ. Γνωρίζουν, επίσης, ότι αιτία του θανάτου μου ήταν ο τυφοειδής πυρετός: η αρρώστια που σκότωσε τον Αθηναίο πολιτικό, Περικλή, και περίπου το ένα τρίτο όλων των κατοίκων της πόλης εκείνη την εποχή. Λένε, επίσης, πως η επιδημία συνέβαλε στην τελική ήττα της Αθήνας από την Σπάρτη κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Το κρανίο μου βρέθηκε σε ασυνήθιστα καλή κατάσταση και αυτό ενέπνευσε τον καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, να ξεκινήσει, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, την ανάπλαση του προσώπου μου. Να ’μαι, λοιπόν! Μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους στη φωτογραφία μου: είμαι σχεδόν όπως την ημέρα που πέθανα.

Ο καθηγητής Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης πίστευε ότι η “αναβίωσή” μου δεν θα έπρεπε να είναι μόνο μια ευκαιρία για να δει ο κόσμος το πρόσωπο ενός κοριτσιού που έπαιζε στoυς πρόποδες της Ακρόπολης όταν οι Αθηναίοι δημιουργούσαν τον Παρθενώνα, αλλά ήθελε επίσης η “επιστροφή” μου να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο και στους ηγέτες του.

Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως εσείς, οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, δεν έχετε καμία δικαιολογία. Διαθέτετε όλα τα απαραίτητα μέσα και πόρους για να σώσετε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων παιδιών που όπως εγώ πεθαίνουν από αρρώστιες οι οποίες μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν.

2.500 χρόνια μετά το θάνατό μου, ελπίζω ότι το μήνυμά μου θα επηρεάσει και θα εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν και να κάνουν πραγματικότητα τους “Στόχους της Χιλιετίας της Ανάπτυξης”. Ακούστε με! Ξέρω τι λέω. Μην ξεχνάτε ότι είμαι πολύ μεγαλύτερη και ως εκ τούτου πιο σοφή από εσάς.»

Η Μύρτις είναι το κεντρικό πρόσωπο της έκθεσης «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», η οποία έχει ξεκινήσει μια προγραμματισμένη περιοδεία στην Ελλάδα και σε πόλεις του εξωτερικού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα κρούσματα του τυφοειδούς πυρετού παγκοσμίως κυμαίνονται μεταξύ 16 και 33 εκατομμυρίων ετησίως, με 500.000 έως 700.000 θανάτους. Σχεδόν εννέα εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν.



Πατήστε το παρακάτω link για να δείτε την επίσημη σελίδα της Μύρτιδος στην ιστοσελίδα του UNRIC:

http://www.wecanendpoverty.eu/millennium-friends/millennium-friends.html

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1929 και δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου 1968.Ήταν Βαπτιστής διάκονος και ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Το 1964 τού απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για τον αγώνα του κατά των φυλετικών διακρίσεων μέσω κοινωνικής ανυπακοής και άλλων μέσων χωρίς τη χρήση βίας. Στην Αμερική η ημέρα των γενεθλίων του έχει καθιερωθεί ως εθνική εορτή.

Υπαρχει όμως και η άποψη που υποστηρίζει ότι η εικόνα που έχει μείνει στην ιστορία δεν έχει σχέση με την πραγματική του δράση . Ενδιαφέρον το άρθρο " Ο άγνωστος Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ" που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 29/3/1998, στα 30 χρόνια από το θάνατό του.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Αρχαία Ελληνική μουσική

Η αρχαία ελληνική μουσική είναι ένα κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού που δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Παλιότερα πίστευαν ότι η μουσική δεν ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην Αρχαία Ελλάδα. Η ιστορική έρευνα όμως έχει ανατρέψει αυτή τη θέση και έχει δώσει νέα στοιχεία σχετικά με το θέμα αυτό





  Ancient Greek Music by ofisofi

Demodokos.mp3 (audio mpeg Object) by ofisofi

Η wikipedia 
δίνει περισσότερες πληροφορίες


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Miriam Makeba

Η Miriam Makeba γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1932 στο Γιοχάνεσπουργκ και πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 2008. Είχε το ψευδώνυμο Mama Africa. Τραγουδίστρια και ακτιβίστρια. Αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των μαύρων . Το καθεστώς της Νότιας Αφρικής της απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα, ακυρώνοντας το διαβατήριό της, το 1960,όταν αυτή βρισκόταν στο Λονδίνο και έπρεπε να παραβρεθεί στην κηδεία της μητέρας της. Επέστρεψε στην πατρίδα της με το τέλος του απαρτχάιντ στις 10 Ιουνίου του 1990 με γαλλικό διαβατήριο. Συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες όπως τον Harry Belafonte, τον  Paul Simon και το 1966 βραβεύτηκε με  Grammy . Η Miriam Makeba έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο τη μουσική της Αφρικής.
















Πληροφορίες για την μεγάλη τραγουδίστρια

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Γερανοί στη λίμνη Παμβώτιδα


Ως… Πρωτοχρονιάτικο δώρο εξ ουρανού έφτασαν για πρώτη φορά στην Παμβώτιδα έξι γερανοί (το είδος με την επιστημονική ονομασία Grus grus), πουλιά εξαιρετικά σπάνια στη χώρα μας!
Οι  γερανοί  που ήδη έχουν λίγες μέρες παρουσίας στην λίμνη, είναι ψηλόλιγνα πουλιά που βαδίζουν αργά και με ιδιαίτερη χάρη. Τρομάζουν όμως πάρα πολύ εύκολα και έτσι εγκαταλείπουν τα ξημερώματα, στην άχλη της πρωινής ομίχλης, την βραδινή τους κούρνια με άγνωστο ακόμη προορισμό, για να τραφούν σε κατάλληλα φυσικά λιβάδια ή χωράφια. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, τα συγκεκριμένα πουλιά μοιάζουν με τους πελαργούς, αλλά είναι πιο μεγαλόσωμα με μια χαρακτηριστική κόκκινη βούλα στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους. Οι γερανοί είναι το σπανιότερο είδος πουλιού που έχει εμφανιστεί στην λίμνη τα τελευταία χρόνια και η έλευσή τους ήδη αποτελεί είδηση στα δίκτυα των παρατηρητών πουλιών όλης της χώρας.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ως αποτέλεσμα της μείωσης της λαθροθηρίας και των έντονων φθινοπωρινών βροχοπτώσεων,  οι πλημμυρισμένες περιοχές Ανατολής – Καστρίτσας - Κατσικάς αναγεννήθηκαν εντυπωσιακά. Έτσι, σ’ αυτές συγκεντρώνονται πλέον εκατοντάδες πουλιά για να τραφούν άφοβα δίπλα σε περιπατητές και ποδηλάτες του παραλίμνιου αναχώματος. Πρόκειται για γλάρους, εκατοντάδες υδρόβια είδη και πάπιες, δεκάδες ερωδιούς, Nερόκοτες, Kαλημάνες, Bαρβάρες, Mπεκατσίνια ακόμη και άγριες χήνες, καθώς και για τις παγκοσμίως απειλούμενες Bαλτόπαπιες σε αριθμό - ρεκόρ για την εποχή.
Σύμφωνα λοιπόν με την Ορνιθολογική Εταιρεία και τον Φορέα Παμβώτιδος, η έκταση του προτεινόμενου «ορνιθολογικού πάρκου» έχει ήδη ξεκινήσει τη φυσική επαναδημιουργία της και οι γερανοί είναι η καλύτερη φυσική επισφράγιση που πρέπει να συνοδευτεί από ανάλογες δράσεις αποκατάστασης των υγροτοπικών ενδιαιτημάτων.(http://epirus-tv-news.blogspot.com/2011/01/blog-post_3428.html)


Cranes at Pamvotis Lake from Costas Vassis on Vimeo.
 (http://epirusbird.blogspot.com/2011/01/blog-post.html)
Όταν διάβασα την είδηση στο μυαλό μου ήρθε το γνωστό ρώσικο τραγούδι .Η ιστορία του τραγουδιού στο    http://greek-translation-wings.blogspot.com/2009/08/rasul-gamzatov-yan-frenkel-zhuravli.html







Και η ελληνική εκδοχή του σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου

Στιγμές στιγμές θαρρώ πως οι στρατιώτες
που πέσανε στη ματωμένη γη
δεν κείτονται, θαρρώ, κάτω απ’ το χώμα
αλλά έχουν γίνει άσπροι γερανοί.

Πετούν και μας καλούν
με τις κραυγές τους
απ’ τους καιρούς αυτούς τους μακρινούς
κι ίσως γι’ αυτό πολλές φορές σιωπώντας
κοιτάμε τους θλιμμένους ουρανούς.

Πετάει ψηλά το κουρασμένο σμάρι
στης δύσης τη θαμπή φεγγοβολή
και βλέπω ένα κενό στη φάλαγγά του
και είναι ίσως η δική μου η θέση αυτή.

Θα ’ρθεί μια μέρα που μ’ αυτό το σμάρι
στο μέγα θάμπος θα πετώ κι εγώ
σαν γερανός καλώντας απ’ τα ουράνια
όλους εσάς που έχω αφήσει εδώ.

Αλλά και η αστρονομική:
Ο Γερανός (Λατινικά: Grus, συντομογραφία: Gru) είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά το 1603 από τους Keyser και Houtman, και δημοσιεύθηκε στην Ουρανομετρία του Bayer. Eίναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Είναι νότιος αστερισμός και συνορεύει με έξι άλλους αστερισμούς, που είναι οι εξής: Νότιος Ιχθύς, Μικροσκόπιον, Ινδός, Τουκάνα, Φοίνιξ και Γλύπτης. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα, δηλαδή είναι ορατός από την Ελλάδα, εκτός από ένα μικρό μέρος του νότιου τμήματός του. Η επιλογή του Bayer είναι κατάλληλη, αφού το πτηνό γερανός κατά τον Αλεξανδρινό γραμματικό Ωραπόλλωνα ήταν το σύμβολο του παρατηρητή των αστέρων στην αρχαία Αίγυπτο, προφανώς επειδή το πουλί αυτό πετάει πολύ ψηλά. Ο εναλλακτικός τίτλος Φοινικόπτερον (φλαμίγκο), περιγραφόμενο με ανοικτές φτερούγες να κτυπά το Νότιο Ιχθύ με το ράμφος του, συνηθισμένος στην Αγγλία και την Ισπανία ως το 17ο αίωνα, έχει πλέον περιπέσει σε αχρησία, μη γενόμενος δεκτός από τη Διεθνή Αστρονομική `Ενωση. Του αποδίδονταν 13 αστέρες ορατοί με γυμνό μάτι.
Ο Καίσιος φαντάστηκε ότι ο αστερισμός αυτός απεικόνιζε τον Πελαργό στον ουρανό του βιβλίου Ιερεμίας της Παλαιάς Διαθήκης («και η ασίδα εν τω ουρανώ έγνω τον καιρόν αυτής», κεφ.8, εδ.7, μετάφρ.των Εβδομήκοντα), παρ' ότι ο γερανός αναφέρεται παρακάτω στο ίδιο εδάφιο στο εβραϊκό πρωτότυπο. Αλλά ο Ιούλιος Σίλερ συνεδύαζε τον Γερανό με τον Φοίνικα στην απεικόνιση του Ααρών.
Οι Άραβες ενσωμάτωναν τους αστέρες του Γερανού στο Νότιο Ιχθύ.
http://el.wikipedia.org/wiki


Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Μια επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τέταρτη μέρα του 2011 και πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας πολιτιστική επίσκεψη. Αυτή τη φορά μέσα στην Αθήνα. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Κολωνάκι. Στο μουσείο αυτό αυτές τις μέρες υπάρχουν 4 εκθέσεις που τελειώνουν σύντομα.
Η πρώτη ήταν 
με εκθέματα από μουσεία και συλλογές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας
 
 
Η συνέχεια στο http://disaki.blogspot.com

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

 Η παρουσίαση αυτή έχει τον τίτλο " Ο άλλος Παπαδιαμάντης" και είναι μια προσπάθεια προσέγγισης των  άλλων  ιδιοτήτων  του Παπαδιαμάντη. Επίσης προσπαθεί να ξεφύγει από την γνωστή εικόνα του "κοσμοκαλόγερου ". Παπαδιαμάντης υπήρξε μια πολυδιάστατη προσωπικότητα .  Το υλικό είναι πάρα πολύ και η επιλογή δύσκολη. Η παρουσίαση των διαφανειών δεν γίνεται αυτόματα , αλλά με το κλικ του ποντικιού σε κάθε διαφάνεια εμφανίζονται οι εικόνες και τα κείμενα.


Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Γενάρης