Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Αν ήξερα ανάγνωση, γραφή αν ήταν, αν ήταν το σπαθί δικό μου δεν θα μου τρώγαν τώρα το ψωμί Θα αρνιόμουν την κλεψιά για ριζικό μου...



 8 Σεπτεμβρίου , Παγκόσμια Ημέρα Αναλφαβητισμού . 793 εκατομμύρια άνθρωποι δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν. Υπάρχει επίσης ένας πολύ σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θεωρούνται λειτουργικά αναλφάβητοι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους η γραφή και η ανάγνωση δεν αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους αν και έχουν τελειώσει το σχολείο. Και αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο των χωρών του τρίτου κόσμου αλλά και των ανεπτυγμένων. Σήμερα μπορούμε να αναφέρουμε πολλά είδη αναλφαβητισμού, τον τεχνολογικό, τον ψηφιακό, τον ιστορικό. Ο αναλφαβητισμός είναι συνέπεια της φτώχειας , της κοινωνικής ανισότητας , της πείνας, αλλά και αιτία για αυτά. Το ένα φέρνει το άλλο και οι άνθρωποι βιώνουν την περιθωριοποίηση, γίνονται έρμαια των εκάστοτε κυβερνήσεων και των εξουσιαστών, δεν έχουν άποψη , δεν έχουν συμμετοχή , δεν μπορούν να ρυθμίσουν την ατομική και την κοινωνική ζωή τους.
Αν δεν καταπολεμηθεί η φτώχεια και τα αίτια που την προκαλούν το φαινόμενο δυστυχώς θα διογκώνεται . Και στις αναπτυγμένες κοινωνίες όμως πάλι θα υπάρχει πρόβλημα διότι το ποιος θεωρείται αγράμματος και ποιος εγγράμματος είναι τελείως σχετικό και έχει σχέση με το γενικότερο πρόβλημα της παιδείας και όχι μόνο της  εκπαίδευσης που παρέχεται.
(oι στίχοι στον τίτλο είναι του Μήτσου Ευθυμιάδη)

1 σχόλιο :

menexesthomas είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Μου θύμισε τη φράση του Έκο:
Ο εργάτης ξέρει εκατό λέξεις, τ’ αφεντικό χίλιες: γι’ αυτό κι ο δεύτερος είναι τ’ αφεντικό. Το είπε κι ο Dario Fo.