Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Σωτήρης Δάκαρης, Ο Αρχαιολόγος της Ηπείρου








Ένα αφιέρωμα στον Σωτήρη Δάκαρη .Έναν άνθρωπο που έχει ταυτιστεί με την Ήπειρο, τον καθηγητή, τον αρχαιολόγο, τον άνθρωπο Σωτήρη Δάκαρη θα τιμήσει η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το ερχόμενο Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, θα γίνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών, ενθυμημάτων και αρχειακού υλικού, η οποία θα φέρει τον τίτλο: «Σωτήρης Δάκαρης-Ο αρχαιολόγος της Ηπείρου».
Φέτος συμπληρώνονται 16 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου αρχαιολόγου, χάρη στον οποίο η Ήπειρος γύρισε μια σελίδα στην ιστορία της αρχαιολογίας. Το ανασκαφικό του έργο στην περιοχή είναι τεράστιο. Ανέδειξε καταρχάς το παλαιολιθικό σπήλαιο στην Καστρίτσα όπως και αυτό στο Ασπροχάλικο Πρέβεζας. Ήταν ο πρώτος ανασκαφέας του Νεκρομαντείο στον Μεσοπόταμο Πρέβεζας. Στην ταύτιση του χώρου με το νεκρομαντείο συνέβαλαν δύο ειδώλια της Περσεφόνης που βρήκε ο Δάκαρης. Ανέδειξε την αρχαία Κασσώπη μετά τις ανασκαφές που έκανε με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου ενώ ταυτοποίησε και το αρχαίο Ορράον.
Και βέβαια, η αρχαία Δωδώνη. Οι πρώτες ανασκαφές στο χώρο της Δωδώνης, χάρη στις οποίες ταυτίστηκε με ασφάλεια η θέση του μαντείου, έγιναν από τον ηπειρώτη πολιτικό Κωνσταντίνο Καραπάνο στα 1875. Μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Τούρκους, την ανασκαφή ανέλαβε να συνεχίσει η Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία με τον καθηγητή Γ. Σωτηριάδη αρχικά και αργότερα με τον καθηγητή αρχαιολογίας Δημήτρη Ευαγγελίδη. Ο Δάκαρης αναλαμβάνει επικεφαλής των ανασκαφών τη δεκαετία του ’60 και είναι αυτός που προχώρησε στην αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου και άλλων κτιρίων.

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών






Δεν υπάρχουν σχόλια :