Κάτι κατάφερα.
Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...
Δημήτρης Γληνός
Πέμπτη 27 Μαΐου 2010
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας-Η ιστορία της πόλης μου
http://www.slideboom.com/presentations/171314/igoumenitsa
Η ανάρτηση παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα,(δεν ακούγεται η μουσική, κάποια διαφάνεια παρουσιάζεται ανάποδα εδώ) Επίσης δεν έχει embed, δεν ξέρω γιατί . Ίσως φταίει το πολύ αργό δίκτυο που έχω στην περιοχή που μένω και "τρόμαξα" να ανεβάσω το power point. Πάντως προσπάθησα! Οι καλοί μου άγγελοι, οι δασκάλες μου, μήπως μπορούν να δώσουν μια μικρή βοήθεια; Οι υπόλοιποι δείξτε κατανόηση. Δεν είναι όλα εύκολα και σ' αυτή την ηλικία!
Έτος Νίκου Καββαδία
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή και το 2010 έχει κηρυχθεί «Έτος Νίκου Καββαδία». Ο θαλασσινός ποιητής, ναυτικός, Νίκος Καββαδίας ή «Κόλλιας» γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 σε μια επαρχιακή πόλη του Χαρμπίν στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλλονίτες. Το Νοέμβριο του 1928, έβγαλε το πρώτο του ναυτικό φυλλάδιο ως "ναυτόπαις" και μπαρκάρισε τον επόμενο χρόνο στο φορτηγό "Άγιος Νικόλαος". Από το 1954 μέχρι και το 1974, ταξίδευε διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα. Τα πιο σημαντικά του έργα: Μαραμπού (1933), Πούσι (1947), Τραβέρσο (1975),Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη: Αθησαύριστα πεζογραφήματα και ποιήματα, επιμέλεια Guy (Michel) Saunier, Βάρδια (1954), Λι (1987), Του πολέμου/Στ' άλογό μου (1987), έμειναν χαραγμένα στη μνήμη και στην καρδιά των Ελλήνων και μεγαλώνουν γενιές σε σχολεία και πανεπιστήμια.
Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου παρουσιάζει από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή. Κάθε ημέρα, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, το έργο του Νίκου Καββαδία μέσα από το μάτια των ανθρώπων που τον έζησαν, τον μελέτησαν, τον μελοποίησαν και τον τραγούδησαν.
Μιλούν (με αλφαβητική σειρά) Γιώργος Ζεβελάκης (Ερευνητής Λογοτεχνίας), Έλγκα Καββαδία (ανιψιά και κληρονόμος ποιητή), Δημήτρης Καλοκύρης (συγγραφέας-ποιητής), Γιάννης Κοντός (ποιητής), Μαριανίνα Κριεζή (στιχουργός), Μαίρη Μικέ (καθηγήτρια Φιλολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου), Θανάσης Νιάρχος (συγγραφέας), Σταύρος Πετσόπουλος (εκδότης), Γιώργος Τράπαλης (συγγραφέας-γλωσσολόγος), Διονύσης Τσακνής (τραγουδοποιός), Φίλιππος Φιλίππου (συγγραφέας), Αντώνης Φωστιέρης (ποιητής), Τηλέμαχος Χυτήρης (πολιτικός-ποιητής).
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά) Γιώργος Ανδρέου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Μαρίζα Κωχ, Θάνος Μικρούτσικος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, και μαθητές των Αρσάκειων Σχολείων.
Στο ακριβώς κάθε ώρας, ποιήματα του Ν. Καββαδία διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης.
Ένα αφιέρωμα που χρωστάμε στον σπουδαίο Έλληνα, στον μεγάλο ποιητή. Συντονιστείτε και συναντήστε τις θάλασσες, στις οποίες ταξίδεψε ο Νίκος Καββαδίας.
31 Μαΐου – 4 Ιουνίου, 19.00 – 22.00
στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Ημέρα/Ώρα | 31/5 | 1/6 | 2/6 | 3/6 | 4/6 |
19.00-20.00 | Γ. Ζεβελάκης | Γ. Τράπαλης | Ε. Καββαδία | Θ. Νιάρχος | Από το Αρχείο |
20.00-21.00 | Γ. Ανδρέου | Γ. Κοντός | Θ. Μικρούτσικος | Μ.Μικέ | |
21.00-22.00 | Σ. Πετσόπουλος | Δ. Καλοκύρης | Μ. Κωχ |
Επιμέλεια Αφιερώματος: Μαρίνα Λαχανά, Έλενα Διάκου, Βάνα Δαφέρμου, Κωνσταντίνος Παντζόγλου
(Από το δελτίο τύπου τουΕΚΕΒΙ)
Σάββατο 15 Μαΐου 2010
Παρουσίαση προγραμμάτων
Την Τετάρτη 12 Μαϊου παρουσιάστηκαν στο σχολείο μας, το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, τρία προγράμματα. Δύο περιβαλλοντικού- πολιτιστικού θέματος και ένα αγωγής υγείας. Τα δύο πρώτα ασχολήθηκαν με την ιστορία της πόλης της Ηγουμενίτσας και το λιμάνι της και το τρίτο με την παραδοσιακή διατροφή και τις παραδοσιακές συνταγές της Θεσπρωτίας. Μολονότι το σχολείο δεν διαθέτει την κατάλληλη αίθουσα εκδηλώσεων ούτε έχει την κατάλληλη υποδομή( ας ελπίσουμε ότι το καινούριο σχολείο θα είναι έτοιμο του χρόνου) το αποτέλεσμα ήταν καλό. Υπήρχε έκθεση φωτογραφίας σχετική με την ιστορία και εξέλιξη του λιμανιού αλλά και με αντικείμενα, προϊόντα , χώρους που αφορούσαν την παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων της Θεσπρωτίας. Πρώτα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα "Η ιστορία της πόλης μου" που περιλάμβανε δύο ενότητες. Στην πρώτη τα παιδιά του Α3 που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρουσίασαν με αφήγηση την ιστορία της πόλης και ακολούθησε παρουσίαση μέσω power point. Μετά έγινε η παρουσίαση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ( ο δαίμων της τεχνολογίας ήταν παρών εδώ, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά) και το καλύτερο ήταν στο τέλος με τις παραδοσιακές συνταγές. Τα παιδιά που συμμετείχαν από το Γ1 και Γ2 είχαν μαγειρέψει και όλο το σχολείο γεύτηκε το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους , που ήταν εξαιρετικό.
Επιπλέον θα πρέπει να αναφέρω ότι στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων οι μαθητές επισκέφθηκαν τον Πύργο Ραγίου, την αρχαία Τιτάνη (Γίτανα) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και οι μαθητές του Γ1, Γ2 επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο χώρο του νέου λιμανιού της Ηγουμενίτσας, αλλά και το ΚΕΠ Καστοριάς. Ωραίες εμπειρίες, τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν και απέδειξαν ότι μπορούν αν το θέλουν να καταφέρουν πολλά.
Παρασκευή 14 Μαΐου 2010
Εκεί που δεν έφτασε η φωτιά!!
Πέρασαν σχεδόν 3 χρόνια. Καλοκαίρι του 2007. Ένα καλοκαίρι που θα το θυμάται όλη η Ελλάδα για τις καταστροφικές πυρκαγιές του.
Τέλειωνε ο Ιούνης όταν ξεσπά πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια και σε 3 μέρες φτάνει μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και αφήνει πίσω της μαυρίλα και καταστροφή. Τα απανθρακωμένα κουφάρια των ελαφιών και των ελάτων στοιχειώνουν για καιρό τον ύπνο μου. Όλη η χώρα, αλλά κυρίως οι Αθηναίοι που γνώριζαν το θησαυρό που χάθηκε κλαίνε το «ΒΟΥΝΟ ΤΟΥΣ». Καπάκι οι φωτιές στην Αχαΐα συμπληρώνουν την καταστροφή για να ακολουθήσει η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ του Αυγούστου με τις φωτιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια. Μόνο ένας πόλεμος θα ήταν κάτι χειρότερο από εκείνο το καλοκαίρι. Εθνική κατάθλιψη κυρίεψε τότε τη χώρα απ’ άκρή σ’ άκρη.
Η συνέχεια
http://www.travelchat.gr/forum/index.php/topic,3619.0/topicseen.html
Αθήνα, έκρηξη των αισθήσεων στην αγορά!
Το λεωφορείο μας άφησε κοντά στην πλατεία Κοτζιά πάνω στην οδό Αθηνάς. Είμαστε μια μεγάλη ομάδα μαθητών με τους καθηγητές τους που δουλεύουν για δύο προγράμματα Αγωγής Υγείας με θέματα τα μπαχαρικά, τα αρτύματα και τα βότανα στη ζωή και τη διατροφή των νεοελλήνων. Σήμερα ήρθαμε στην αγορά στο κέντρο της Αθήνας να επισκεφτούμε καταστήματα που πουλάνε μπαχαρικά και βότανα και να αγοράσουμε από αυτά. Και για τα προγράμματά μας αλλά και για προσωπική χρήση ο καθένας.
Η συνέχεια
http://www.travelchat.gr/forum/index.php/topic,3068.0.html
Σάββατο 8 Μαΐου 2010
Έγραψαν για τον Τραϊανό
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010
Τραϊανός Γάγος (1960-2010) / Traianos Gagos (1960-2010)
Mε λύπη διαβάσαμε την είδηση ότι ο γνωστός παπυρολόγος Τραϊανός Γάγος σκοτώθηκε σε ατύχημα στο σπίτι του στο Ann Arbor στις 24 Απριλίου. Ο εκλιπών ήταν καθηγητής της Παπυρολογίας και της Ελληνικής στο Παν/μιο Ann Arbor Michigan, Αρχειοφύλακας της Παπυρολογικής Συλλογής του Michigan, ερευνητής συνεργάτης του Αρχαιολογικού Μουσείου Kelsey. Είναι ένας από τους ερευνητές που ενεργά συμμετείχε στη δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων Duke Data Bank of Documentary Papyri (DDBDP) καθώς επίσης του προγράμματος Advanced Papyrological Information System (APIS). Δημοσίευσε πολλούς από τους παπύρους της συλλογής του Michigan αλλά και της Πέτρας της Ιορdανίας. Κατά τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με την αξιοποίηση νέων καινοτόμων τεχνολογιών στη μελέτη των παπύρων (Multispectral Imaging, CAT-scanning & ακτίνες Χ, φωτογραφία ΙR). Με λίγα λόγια ήταν ένας από εκείνους του ερευνητές στους οποίους όλοι όσοι ασχολούμαστε με παπύρους και επιγραφές χρωστούμε μεγάλη ευγνωμοσύνη, γιατί μας ανοίγουν σιωπηλά και με επιμέλεια το δρόμο και μας παρέχουν το πρώτο υλικό για την έρευνα.
Αιώνια η μνήμη του.( http://biblicalstudiesblog.blogspot.com/)
Ένας λαμπρός Έλληνας επιστήμονας, ο Τραινός Γάγος, καθηγητής στο Πανεπιστημίο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ , «έφυγε» αναπάντεχα από κοντά μας σε ηλικία 49 ετών. Παιδί βιοπαλαιστών, μεγάλωσε στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης και παρά τις δυσκολίες και τις στερήσεις, με το πείσμα και τη θέληση του κατάφερε να εισαχθεί το 1977 στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1984 και ύστερα από ...
δύσκολες εξετάσεις πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, για μεταπτυχιακές σπουδές στην παπυρολογία στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ της Αγγλίας. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή σε μόλις 3 χρόνια και αμέσως έγινε αποδέκτης πρότασης από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβει ερευνητικό έργο. Το 1990 σε ηλικία 30 ετών κατέλαβε θέση βοηθού καθηγητή και πέντε χρόνια αργότερα θέση καθηγητή στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου. Δημιούργησε το σημαντικότερο ψηφιακό αρχείο παπύρων στον κόσμο, ενώ για πάνω από μία δεκαετία ήταν επικεφαλής ερευνών στην Πέτρα της Ιορδανίας. Η αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα αναγνωρίζοντας το τεράστιο ερευνητικό έργο τον ανέδειξε Πρόεδρο της Εταιρίας Αμερικανών Παπυρολόγων. Στο ενεργητικό του βιβλία, δεκάδες δημοσιεύσεις, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συνεντεύξεις. Για το ερευνητικό, ακαδημαϊκό και συγγραφικό του έργο έλαβε πάνω από 30 τιμητικές διακρίσεις και επαίνους. Αυτός ο λαμπρός επιστήμονας, αυτός ο μεγάλος Έλληνας, που τίμησε την Ελλάδα με την 25χρονη παρουσία του στο εξωτερικό έφυγε ξαφνικά από κοντά μας στις 24 Απριλίου στα 49 του χρόνια. Η σωρός του θα μεταφερθεί τις προσεχείς ημέρες στην Ελλάδα και η κηδεία θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Όσοι τον γνωρίσαμε –συνάδελφοι, φοιτητές, φίλοι- δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.(http://www.argolidablogs.gr/Peter_Pan/)
THE TRAIANOS GAGOS FUND FOR PAPYROLOGY (731118)
Click here if you wish to make a gift to this fund. The link will take you to the college’s giving site where you can be assured your gift will be added to this endowment. Enter your donation amount. Add Traianos Gagos in the “Other Areas” field and enter 100%. If you have any difficulties, contact Robin Wadding in the Development Office, delanor@umich.edu or 734-615-6347.
Thank you for helping to continue the work to which he was so dedicated.
(http://www.lsa.umich.edu/classics/newsandevents/thetraianosgagosfundforpapyrology)
Traianos Gagos (1960-2010)
A few days ago, Arthur Verhoogt announced on the PAPY-List the tragic news that on 24 April Traianos Gagos, Professor of Papyrology at the University of Michigan had died unexpectedly:Dear Colleagues:
It is my sad duty to inform you that Traianos Gagos died very unexpectedly on April 24, 49 years old. We have lost a very dear friend, colleague, and one of the best documentary papyrologists of his generation. We are also losing a human being who had the capacity to make everybody feel at ease and respected in his presence. His service to the field of papyrology as a whole and especially to papyrology here in Michigan is well known to all. He was a great mentor to students and younger colleagues. We miss him.
Traianos will be buried in his beloved Greece.
Arthur Verhoogt
Department of Classical Studies
University of Michigan
A while ago I was working on the Papyrus 53 (Ann Arbor, Univ. Libr., Inv. Nr. 6652), which contains portions from Matthew and Acts. In the Kurzgefasste Liste the reconstructed format is 20-21 x 12 cm, whereas Scott Charlesworth in a more recent publication had indicated 16.5-18 x 10.8 cm. I consulted APIS and contacted Charlesworth because of the discrepancy. Eventually, Traianos Gagos, whom Charlesworth knew well, was kind enough to measure the fragments for us. As a result, Charlesworth recalculated the format to ca. 20 x 12.5 cm. This is just one small example of Gagos' kindness and generosity witnessed by many.
Gagos' colleague Arthur Verhoogt has announced on the PAPY-List that for those in the neighbourhood that can come, the University of Michigan is holding a Memorial gathering for Traianos Gagos on Monday, May 3, beginning at 4:00 PM in the Rogel Ballroom, Michigan Union, 530 South State Street. It is an open event for everyone wishing to share their memories.
(http://evangelicaltextualcriticism.blogspot.com/search?updated-min=2010-01-01T00%3A00%3A00Z&updated-max=2011-01-01T00%3A00%3A00Z&max-results=50 )
d.m. Traianos Gagos
Traianos Gagos, colleague, friend, and archivist for the University Library’s papyrus collection, passed away suddenly last week at the age of 49.via University Library Remembers Traianos Gagos, 1960–2010 | MLibrary.
“Traianos Gagos was an extraordinary scholar who helped to develop extraordinary resources both at Michigan and around the world. He was also a warm and enthusiastic friend and colleague, and we will miss him greatly,“ said University Librarian Paul Courant.
When Traianos arrived at the University of Michigan in 1988, the library already held the largest collection of papyri in the Western Hemisphere, but his vision, diligence, and dedication made it readily available to the world.
Back in 1995, when the World Wide Web was just a brave new world, Traianos was already part of the team that created the Advanced Papyrological Information System (APIS), a massive online database combining descriptions and images of papyrus fragments from multiple institutions. He worked tirelessly on the methodologies and politics of this program from the start, engaging in tasks that ranged from identifying details of metadata to collect for each papyrus to creating standards for technologies, to bringing new institutions on board. From 1996 to 2008 the project was supported by an almost-unheard-of series of five back-to-back multi-institutional National Endowment for the Humanities grants, on all of which Traianos served as principal investigator or project manager.
The impact of the APIS project has been revolutionary. With nearly eight thousand records for Michigan papyri now in the APIS database, the collection is heavily used by scholars and students all over the world. The Michigan papyrus collection is on the map as a leader and innovator, a place to look to as a model in the management of both electronic and original collections of ancient documents.
Traianos also put great effort into making this collection accessible to the non-specialist. The incorporation of translations and names into the APIS database was intended to facilitate access by scholars in related fields or laypeople who lacked the language skills to read the originals. He participated in numerous television and other media interviews for general audiences and conducted countless tours of the collection for groups ranging from senior citizens to school children. With Kathryn Beam in the Special Collections Library he contributed to the library’s highly popular annual exhibition “From Papyrus to King James,” whose CD-ROM version won the Michigan Press Book Award in 1999.
Traianos’s work as archivist for the papyrus collection in the library was just one portion of a rich professional output. He held a joint appointment as Professor of Papyrology and Greek in the Department of Classical Studies, where he taught not only the study of ancient texts but also founded and taught in the Modern Greek language program. He published widely and held many leadership positions among papyrologists nationally and internationally. Ludwig Koenen, professor emeritus of papyrology, has written a remembrance for the Classical Studies Web page.
His many friends at the University Library will miss his dry humor, ready laugh, and outlook of bemused tolerance for an imperfect world.
The Department of Classical Studies, the Kelsey Museum of Archaeology, and the University Library will host a memorial for Traianos on Monday, May 3, at 4 p.m. in the Michigan Union ballroom.
Cards and letters of condolence may be sent to Gina Soter, c/o Department of Classical Studies, 2160 Angell Hall, 435 S. State St., Ann Arbor, MI 48109-1003; they will be collected and passed on to his family. In lieu of flowers, the Traianos Gagos Fund for Papyrology has been established for the purpose of assisting and promoting study and research in Papyrology by students at all levels.
If you wish to make a gift to this fund, the following link will direct you to the College of Literature, Science and the Arts giving site where you can be assured your gift will be added to this endowment: http://lsa.umich.edu/alumni/giveonline. Click on “give student support,” then check the box “my gift is in honor/memory of someone.” Add Traianos Gagos there.
(http://rogueclassicism.com/2010/04/30/d-m-traianos-gagos/)
Our friend and colleague Traianos Gagos died in a tragic
accident at his home this weekend in Ann Arbor.
Frinds are remembering him at
http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=121632834518074
-Chuck Jones-
ISAW - NYU
The Traianos Gagos Fund for Papyrology
An endowment has been established in the memory of Traianos Gagos for the purpose of assisting and promoting study and research in Papyrology by students at all levels.If you wish to make a gift to this fund (731118), contact the Department of Classical Studies, 434-764-0360.
Thank you for helping to continue the work to which Traianos was so dedicated
http://www.lib.umich.edu/papyrology-library/traianos-gagos-fund-papyrology
Πέμπτη 6 Μαΐου 2010
Εις μνήμην
Εγώ όμως πάντα θα θυμάμαι τον Τραϊανό , τον φίλο μου που μολονότι είχε φτάσει τόσο ψηλά εξακολουθούσε να είναι ένας απλός άνθρωπος, που δεν ξεχνούσε τους φίλους του, που ήταν αγαπητός, που νοιαζόταν. Πριν τρία χρόνια τον είχα φιλοξενήσει στο σπίτι μου και ήταν σαν μην είχαν περάσει τόσα χρόνια, ήταν όπως τότε που είμασταν φοιτητές. Επικοινωνούσαμε τακτικά και το τελευταίο e-mail μου το έστειλε τρεις μέρες πριν το θάνατό του. Με ενημέρωνε μάλιστα ότι η εκπομπή "Διασπορά" του είχε πάρει συνέντευξη και ότι θα τον δείξει η Ετ3. " Να δείτε την αφεντομουτσουνάρα μου" έγραφε
Τραγικό! Δεν μπορώ να το πιστέψω!
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Καληνύχτα φίλε μου.