Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Εις μνήμην

Σήμερα έμαθα ένα τραγικό νέο. Ο φίλος μου ο Τραϊανός Γάγος έφυγε από τη ζωή εξ αιτίας ατυχήματος μέσα στο σπίτι του. Με τον Τραϊανό γνωριζόμασταν και είχαμε μια πολύ στενή φιλία από τα φοιτητικά μας χρόνια. Η καταγωγή του από την Γουμένισσα του Κιλκίς , αλλά μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη και για ένα διάστημα στη Γερμανία μπήκε το 1978 στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παιδί από φτωχή οικογένεια που αναγκαζόταν να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα , κατόρθωσε να διακριθεί ως φοιτητής στο Κλασικό , να τελειώσει με άριστα , να πάρει υποτροφία , να κάνει το μεταπτυχιακό του στη Σκωτία , να συνεχίσει στην Αμερική , όπου και διέμενε τα τελευταία 25 χρόνια. Κατόρθωσε να γίνει πριν ένα χρόνο με πολύ αγώνα και κόπο τακτικός καθηγητής Παπυρολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ήταν όμως και Αρχειονόμος και υπεύθυνος της αντίστοιχης βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Ασχολήθηκε χρόνια με τη μελέτη των παπύρων και κυρίως τους σχετικούς με την ύστερη αρχαιότητα. Επιστημονικές ανακοινώσεις, διαλέξεις σε μεγάλα πανεπιστήμια και οργανισμούς, μαθήματα αρχαίων ελληνικών σε ξένους φοιτητές του πανεπιστημίου του, έρευνα και μελέτη στην Πέτρα της Ιορδανίας είναι μερικά χαρακτηριστικά της δραστηριότητάς του.Πολλά ταξίδια , πολλή δουλιά, πολλή δράση και να φύγει τόσο άδικα και τόσο γρήγορα.
Εγώ όμως πάντα θα θυμάμαι τον Τραϊανό , τον φίλο μου που μολονότι είχε φτάσει τόσο ψηλά εξακολουθούσε να είναι ένας απλός άνθρωπος, που δεν ξεχνούσε τους φίλους του, που ήταν αγαπητός, που νοιαζόταν. Πριν τρία χρόνια τον είχα φιλοξενήσει στο σπίτι μου και ήταν σαν μην είχαν περάσει τόσα χρόνια, ήταν όπως τότε που είμασταν φοιτητές. Επικοινωνούσαμε τακτικά και το τελευταίο e-mail μου το έστειλε τρεις μέρες πριν το θάνατό του. Με ενημέρωνε μάλιστα ότι η εκπομπή "Διασπορά" του είχε πάρει συνέντευξη και ότι θα τον δείξει η Ετ3. " Να δείτε την αφεντομουτσουνάρα μου" έγραφε
Τραγικό! Δεν μπορώ να το πιστέψω!
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Καληνύχτα φίλε μου.

1 σχόλιο :

dimosf είπε...

Το σημερινό μήνυμα της Σοφίας μας συγκλόνισε. Τελικά η ζωή είναι πολύ άδικη. Να φύγει τόσο νέος και τόσο άδικα. Είναι απίστευτο. Ήταν στις αρχές του χρόνου που επικοινωνήσαμε μαζί του μετά από χρόνια. Μας έστειλε μάλιστα ένα βίντεο που χόρευε ζεϊμπέκικο. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Θα σε θυμόμαστε φίλε. Νάναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει!
Σοφία-Δήμος

http://www.youtube.com/watch?v=jRaN5ANB144