Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι κ. Γιάννη

Το 1975 κυκλοφόρησε η Τρίτη Ανθολογία του Γιάννη Σπανού με ερμηνευτές την Αρλέτα και τον Κώστα Καράλη.  Έφηβη τότε με τις πρώτες πολιτικές ανησυχίες και αμφισβητήσεις για ό,τι μέχρι εκείνη την εποχή με είχανε μάθει, ρουφούσα σαν σφουγγάρι κάθε τι νέο. Πρώτος καιρός μετά την μεταπολίτευση. Τα μουσικά ακούσματα περιορίζονταν αναγκαστικά σε ό,τι μετέδιδε το ραδιόφωνο. Το έχω ξαναγράψει ότι υπήρξε ένα αληθινό σχολείο ως προς τη μουσική μου παιδεία και όχι μόνο. 
Θυμάμαι την εκπομπή της Λύρας , της δισκογραφικής εταιρείας. Νομίζω ότι εκεί πρωτάκουσα τα τραγούδια της Τρίτης Ανθολογίας του Γιάννη Σπανού. Το πικ-απ όργανο σπάνιο στα περισσότερα σπίτια. Ούτε στο δικό μου υπήρξε ποτέ. Είχε όμως ένας φίλος παιδικός, ο Γιάννης, καλή του ώρα. Αυτός είχε αγοράσει το δίσκο με τα τραγούδια της Τρίτης Ανθολογίας. Στο σπίτι του μαζευόμασταν σχεδόν κάθε απόγευμα και τα ακούγαμε με ευλάβεια, θα έλεγα και συγκίνηση. Σήμερα συνειδητοποιώ ότι ήταν και η πρώτη επαφή με τους ποιητές και τη μελοποιημένη ποίηση. 
Μαθαίνοντας χθες για το θάνατο του Γιάννη Σπανού , η μνήμη με ταξίδεψε σε εκείνη την εποχή. Σκέφτομαι πόσα πολλά χρωστάω στο Γιάννη Σπανό για τη μύηση στην ποίηση , στους ποιητές και στη μουσική καθώς η Τρίτη ανθολογία περιλαμβάνει 12 τραγούδια σε ποίηση Μίλτου Σαχτούρη, Κώστα Βάρναλη, Νίκου Καββαδία, Γιάννη Σκαρίμπα, Χρήστου Κουλούρη, Νίκου Καρύδη, Μήτσου Λυγίζου, Ηλία Σιμόπουλου, Δημήτρη Δούκαρη, Βύρωνα Λεονταρή, Μαρίνας Λαμπράκη, Λιλής Ιακωβίδη. Άγνωστα ονόματα για μένα τότε
Κανένας δεν πεθαίνει όσο το αεράκι του κυκλοφορεί ανάμεσα μας και ο Γιάννης Σπανός είναι ανάμεσά μας με τη μουσική και τα τραγούδια του.



Δεν υπάρχουν σχόλια :