Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ψυχής ιατρείον*

  Χιλιάδες χρόνια πριν κάπου εκεί στα εύφορα εδάφη της Μεσοποταμίας , οι Σουμέριοι αξιοποίησαν τον πηλό που τους έδινε η γη τους και κατασκεύασαν πινακίδες . Πάνω σ' αυτές χάραξαν σφήνες και γραμμές. Δημιούργησαν τη σφηνοειδή γραφή.

 Από τότε , το 3000 π.Χ. περίπου, η γραφή και οι γραφείς, οδήγησαν την ανθρωπότητα  στον εγγράμματο πολιτισμό. Μακρύ το ταξίδι . Μέσα από τη διαδρομή αυτή βασιλιάδες , ευγενείς , ιερείς , λόγιοι, άνδρες και γυναίκες , λίγοι στην αρχή περισσότεροι στη συνέχεια παθιάστηκαν με την ανάγνωση.
 Το πάθος τους τους οδήγησε στην απόκτηση των πρώτων "βιβλίων" που ξεκίνησαν από πηλό και πάπυρο και κατέληξαν σε περγαμηνή και χαρτί.

 Πήλινες πινακίδες, κύλινδροι, κώδικες.


 


      Η μανία της συλλογής, η οργάνωση της και η ίδρυση της πρώτης βιβλιοθήκης
Τιγλάτ- Πιλασάρ Α΄ ο πρώτος ιδρυτής βιβλιοθήκης και  η βιβλιοθήκη του Ασσουρμπανιπάλ  η πρώτη συστηματική συλλογή στην Εγγύς Ανατολή. Από τους μεγαλύτερους ηγέτες των Ασσυρίων και οι δυο.


       Το ταξίδι των βιβλιοθηκών συνεχίζεται . Αρχαία Ελλάδα, Αρχαία Ρώμη, Λατινόφωνη Δύση, Βυζάντιο.
Κελσιανή Βιβλιοθήκη Εφέσου
Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλη, της Αλεξάνδρειας, της Περγάμου, του Παλατίνου λόφου, της Τανιγάδης, Κελσιανή Βιβλιοθήκη της Εφέσου, 
της Κωνσταντινούπολης. Βασιλικές , ιδιωτικές και δημόσιες.


      Οι  ενδιάμεσοι σταθμοί προσπαθούν να δώσουν μια εικόνα για τη σχέση των βιβλιοθηκών και την ανάπτυξη του μορφωτικού επιπέδου των ανθρώπων, για τα βιβλία , τα βιβλιοπωλεία, τους βιβλιοπώλες, τους συγγραφείς, να διαφωτίσουν για τον τρόπο έκδοσης και απόκτησης των βιβλίων, για το περιεχόμενο τους και το αναγνωστικό κοινό, να ερευνήσουν την επίδραση των διαφορετικών εποχών, λαών και ιδεών στην οργάνωση των βιβλιοθηκών.






Ξεναγός και συνταξιδιώτης ο Lionel Casson, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και οδηγός το απολαυστικό βιβλίο του  Οι βιβλιοθήκες στον Αρχαίο Κόσμο, Μ.Ι.Ε.Τ, Αθήνα 2006










* Η επιγραφή  στην είσοδο της ιεράς βιβλιοθήκης του Ραμσή Β΄ ( 1279- 1213 π.Χ.) (Διόδωρος Σικελιώτης) σελ.34 του  βιβλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :