Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Χρήση κινητών και βιντεοσκοπήσεις στο σχολείο

Είναι γνωστό ότι απαγορεύονται η χρήση των κινητών στο χώρο του σχολείου και πολύ περισσότερο οι βιντεοσκοπήσεις και οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο υλικού που έχουν σχέση με μαθητές ή καθηγητές. Αυτό νομίζω ότι δεν έχει γίνει κατανοητό από τους μαθητές και ίσως και κάποιους καθηγητές.
Η χρήση του κινητού στο σχολείο ειδικά από τους μαθητές έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Και βέβαια δεν μένουν στην απλή επικοινωνία αλλά προχωρούν σε βιντεοσκοπήσεις την ώρα του μαθήματος ή στα διαλείμματα και στη συνέχεια θεωρούν καλό να αναρτούν τα βίντεο στο διαδίκτυο με ή χωρίς σχόλια. Αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο ελληνικό ούτε αφορά μόνο το σχολείο στο οποίο δουλεύω , είναι παγκόσμιο.
Με αφορμή τη βιντεοσκόπηση ενός καβγά μεταξύ μαθητών στο χώρο του σχολείου και την ανάρτηση του στο διαδίκτυο , αλλά και την τιμωρία των μαθητών με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος προβληματίστηκα σχετικά με αυτό το θέμα, το οποίο θεωρώ πολύ σοβαρό.
Αρχικά θεωρώ ότι καλώς επιβλήθηκε αυτή η τιμωρία στους μαθητές διότι κάποτε οι μαθητές θα πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν κανόνες , όρια και ζητήματα δεοντολογίας στο σχολείο τα οποία καλό είναι να γίνονται σεβαστά από όλους, αλλά πολύ περισσότερο με ενοχλεί η πράξη αυτή καθεαυτή.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δύο μαθητές τσακώνονται και καταλήγουν σε συμπλοκή . Οι υπόλοιποι μαθητές δεν ενδιαφέρονται καν να τους χωρίσουν. Μάλιστα ένας μαθητής βγάζει το κινητό του και βιντεοσκοπεί. Στην συνέχεια το ανεβάζει στο διαδίκτυο ,αλλά και το στέλνει σε άλλο μαθητή ο οποίος το επεξεργάζεται , βάζει λεζάντες και το ανεβάζει και αυτός. Όταν αυτό έγινε γνωστό οι μαθητές ισχυρίστηκαν ότι το έκαναν για πλάκα. Και γενικώς η αντίδραση των περισσοτέρων μαθητών , οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν με αποχή από τα μαθήματα είναι η ίδια και ότι σε τελευταία ανάλυση δεν έγινε και τίποτε.
Εμένα λοιπόν αυτή η νοοτροπία και αντίληψη με ενοχλεί, διότι θεωρούν πολύ φυσιολογικό να καταγράφουν κάποιον ή κάποιους και στην συνέχεια να δημοσιοποιούν αυτό το υλικό και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Δεν μπορούν δηλαδή να καταλάβουν πόσο μπορεί να εξεφτελίζεται η προσωπικότητα καποιου ανθρώπου όταν συμβαίνει αυτό. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του , ότι γίνεται βορά στις διαθέσεις και στα σχόλια οποιουδήποτε θεατή αυτού του βίντεο. Επιπλέον όμως καταστρατηγούν στοιχειώδη δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, εθίζονται στην παρακολούθηση και καταγραφή ιδιαίτερων στιγμών αλλά και προσώπων , το θεωρούν φυσιολογικό, δημιουργούν άλλοθι σε όλους εκείνους που θέλουν να υιοθετήσουν πολιτικες big brother, να βάλουν μια κάμερα στη ζωή μας αλλά και θεατές. Θα μου πείτε όλα αυτά είχαν στο μυαλό τους οι μαθητές; Ασφαλώς και όχι ! Αλλά κάποιος επιτέλους πρέπει να τους ταρακουνίσει , να τους υποψιάσει και ας τους φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά. Κάποτε ανήκαν στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας , σήμερα έχουν γίνει πραγματικότητα. Το μερίδιο της συνενοχής είναι τεράστιο και το σχολείο καλό είναι κάποτε να αναλάβει τις ευθύνες του και να αναρωτηθεί για το τι πολίτες, τι ανθρώπους θέλει να διαμορφώσει, ελεύθερες προσωπικότητες ή υποτακτικούς του συστήματος και μελλοντικούς "χαφιέδες". Διότι όταν ένα έφηβος δεν μπορεί να διαχειριστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που του έχουν δοθεί , τότε υπάρχει πρόβλημα.
Επίσης εκείνο που με προβληματίζει ακόμη περισσότερο είναι ότι οι μαθητές πιστεύουν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ οι καθηγητές πρέπει να παίζουν το ρόλο του χωροφύλακα στο σχολείο , να τιμωρούν, να ελέγχουν τους μαθητές για να μη χρησιμοποιούν τα κινητά τους. Μια ζωή δηλαδή ο βούρδουλα ς και ο αστυνόμος πάνω από το κεφάλι και πολύ περισσότερο ο φόβος, μόνο έτσι νομίζουν ότι θα υπάρξει λύση . Αλλοίμονο! Μετά από τόσους αγώνες να ξεπουλιούνται τα πάντα , να μην γίνεται κατανοητό ότι οι σχέσεις όλων των ειδών καλό είναι να στηρίζονται στη γνώση , στη συνειδητοποίηση και στο σεβασμό. Και το σχολείο τι έχει πετύχει τελικά όλα αυτά τα χρόνια;
Το μέλλον θα δείξει αν τελικά κάποιος θα εξακολουθεί να μας κυνηγά!

3 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Χαιρετώ!
Σε όλες τις πόλεις θυμωμένα παιδιά
ξεσηκώθηκαν!
Θυμωμένα για τα σχολεί, τα βιβλία και τις ώρες της ζωής τους που τους κλέψαν!
Πρέπει να αλλάξει το σχόλιο γιατί ακούγεται εκτός τόπου και χρόνου!

Με την αγάπη μου και καλημέρα
Σ.

Υ.Γ. Ναι Τραϊανέ, Σωκράτης είναι ο Κ. και χαιρετώ και πάλι!

Ανώνυμος είπε...

http://kyros.wordpress.com/category/blogroll/

sofia είπε...

το κειμενο γραφτηκε πριν τα γεγονότα και δεν έχει σχέση με αυτά! Έχει σχέση με συγκεκριμένο πρόβλημα του σχολείου. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο! Τις σκέψεις μου για τα γεγονότα θα τις γραψω σε άλλο κείμενο. Απλά έλειπα