Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Το ξημέρωμα

Αντιγράφω από το βιβλίο : Ζαν Ζιγκλέρ" Η ιδιωτικοποίηση του κόσμου και οι νέοι κοσμοκράτορες", Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, Αθήνα 2004(σελ.265-266)
"....Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν σήμερα ξυπνήσει. Μη αποδεχόμενοι την ιδιωτικοποίηση του κόσμου, αποφάσισαν να οργανωθούν, να αγωνιστούν για έναν άλλο κόσμο.
Η τεράστια πομπή των εξεγερμένων πορεύεται. Προχωρεί. Με αβεβαιότητα, κουτσαίνοντας.
Ορίζοντας της είναι η απελευθέρωση της ελευθερίας του ανθρώπου.
Η νομιμότητα του κινήματος είναι αδιαμφισβήτητη. Μιλά στο όνομα εκατομμύριων θυμάτων που έπεσαν ανά τους αιώνες. Τη συνοδεύει το αόρατο πλήθος των μαρτύρων.
Ο Ζιλ Περό την περιγράφει: " Το αμέτρητο πλήθος αυτών που εκτοπίστηκαν από την Αφρική στην Αμερική, αυτών που πετσοκόπηκαν στα χαρακώματα κάποιου ηλίθιου πολέμου, αυτών που ψήθηκαν ζωντανοί από βόμβες ναπάλμ, εκείνων που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου στα κελιά των μαντρόσκυλων του καπιταλισμού, όσων τουφεκίστηκαν στο Τείχος των επαναστατών της παρισινής κομμούνας, αυτών που τουφεκίστηκαν στο Φουρνίς, εκείνων που τουφεκίστηκαν στη Σετίφ, αυτών που σφάχτηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στην Ινδονησία, όσων σχεδόν εξαφανίστηκαν όπως οι Ινδιάνοι της Αμερικής, εκείνων που δολοφονήθηκαν μαζικά στην Κίνα για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία του οπίου...Τα χέρια των ζωντανών πήραν απ' όλους αυτούς τον πυρσό της επανάστασης του ανθρώπου που του αρνούνται την αξιοπρέπεια του. Τα παγωμένα σε λίγο χέρια των παιδιών του Τρίτου κόσμου, που η κακή διατροφή σκοτώνει κάθε μέρα κατά δεκάδες χιλιάδες, τα αφοπλισμένα χέρια των λαών των καταδικασμένων να πληρώνουν τους τόκους ενός δανείου, το κεφάλαιο του οποίου έκλεψαν οι ηγέτες τους, εκείνες οι μαριονέτες, τα τρέμοντα χέρια των όλο και περισσότερο καταδικασμένων να μείνουν στο περιθώριο της αφθονίας... Χέρια μιας τραγικής αδυναμίας και για την ώρα ξεχωριστά. Αλλά μια μέρα δεν μπορούν παρά να συνενωθούν. Και κείνη τη μέρα, ο πυρσός που κρατούν θα πυρπολήσει τον κόσμο"( Gilles Perrault, εισαγωγή στο "Livre noir du capitalisme" )

Δεν υπάρχουν σχόλια :