Η αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου είναι μία από τις ενότητες που περιλαμβάνει η εισαγωγή στη δραματική ποίηση της Γ΄Γυμνασίου. Είχα την ιδέα να φτιάξω μία παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος με πιο εξειδικευμένο και τοπικό χαρακτήρα. Ο στόχος μου είναι να παρουσιαστεί στην τάξη και να γνωρίσουν οι μαθητές τα θέατρα της περιοχής που γεωγραφικά προσδιοριζόταν ως Αρχαία Ήπειρος. Οι περισσότεροι μαθητές δεν έχουν επισκεφθεί αρχαίο θέατρο και δεν έχουν παρακολουθήσει παράσταση αρχαίας τραγωδίας ή κωμωδίας. Όπως επίσης δεν γνωρίζουν ότι εκτός από το θέατρο της Δωδώνης , τα τελευταία χρόνια έχουν ανασκαφεί και άλλα θέατρα σε περιοχές που διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την εξέλιξη της Ηπείρου , ιδιαίτερα μετά τον 4ο αι. π.Χ. Μαζί με τα αρχαία θέατρα γνωρίζουν και τις αρχαίες πόλεις και τους οικισμούς που έχουν έλθει στο φως. Επιπλέον νομίζω ότι αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον το θεωρητικό μέρος του μαθήματος .
6 σχόλια :
Πολλή δουλειά, Σοφία! Θα πιάσει όμως τόπο. Για μας μάλιστα της περιοχής είναι διπλά χρήσιμο. Έρχεται την κατάλληλη στιγμή αλλά κυρίως αφορά θέατρα για τα οποία δεν μιλάμε -με εξαίρεση βέβαια το θέατρο της Δωδώνης.
Πρωτότυπη παρουσίαση, Σοφία!Σ'ευχαριστούμε που μας δίνεις ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο για τη δουλειά μας!
Σοφία, αυτό είναι θέμα! Το θέατρο της Δωδώνης, για να παρουσιάσουμε τα μέρη του. Τα άλλα θέατρα σε συνάρτηση με την τοπική ιστορία. Μπράβο!
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Η αρχαιολογία είναι μία μεγάλη μου αγάπη καθώς και η τοπική ιστορία και προσπαθώ να βρίσκω θέματα για να μεταδώσω αυτή την αγάπη όσο γίνεται, κυρίως στους μαθητές.
Θα μπορούσε να είναι η αφορμή για μια περιοδεία (εκδρομή) στους τόπους αυτούς (ή σε μερικούς, τουλάχιστον).
Θα μπορούσε να είναι η αρχή της ερευνητικής εργασίας που θα αναλάβουν οι μαθητές αυτής της Γ Γυμνασίου του χρόνου που θα είναι Α Λυκείου.
Πάντως είναι μια εξαιρετική ιδέα παρουσίασης και μια πολύ καλή εκτέλεσή της.
Τυχεροί οι μαθητές σας.
Πολύ βοηθητική η τελευταία διαφάνεια με τη βιβλιογραφία.
Ευχαριστούμε.
Δημοσίευση σχολίου