Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Σύβοτα


Η τελευταία εκδρομή του σχολείου λίγο πριν τελειώσουν τα μαθήματα είχε προορισμό τα Σύβοτα , το γνωστό πλέον παραθαλάσσιο χωριό στα νότια της Θεσπρωτίας. Ο καιρός συννεφιασμένος , βαρύς και η ατμόσφαιρα θολή από τη αιωρούμενη σκόνη . Δεν έβρεξε όμως. Η θάλασσα ήρεμη και γκρίζα.
Τα Σύβοτα είναι ένας τόπος πνιγμένος στο πράσινο και στα λουλούδια. Σε όλη τη διαδρομή κυριαρχεί το κίτρινο από τα λουλούδια των θάμνων. Μέσα στο χωριό πανδαισία χρωμάτων και λουλουδιών. Στις αυλές των σπιτιών, στους δρόμους, στους πέτρινους τοίχους. Και ανάμεσα στα χρώματα όλες οι αποχρώσεις του πράσινου από τις ελιές, τα πεύκα , τα κυπαρίσσια και λογής λογής άλλα δέντρα. Αγριολουλούδα σπαρμένα παντού. Η βλάστηση φτάνει μέχρι τη θάλασσα και δημιουργεί ένα παραδεισένιο τοπίο. Ανάλογα με το φως και το χρώμα της θάλασσας. Δεν είναι πουθενά το ίδιο.
Επειδή όμως η περιοχή αναπτύσσεται τουριστικά με γοργούς ρυθμούς υπάρχουν και οι ανάλογες συνέπειες. Ανάμεσα στα δέντρα και κοντά στη θάλασσα ξεφυτρώνουν κάθε είδους κτίσματα , μικρά ή μεγάλα , ψηλά ή χαμηλά. Τα παλιά σπίτια εξαφανίζονται σιγά σιγά και τη θέση τους παίρνουν πολυτελείς κατασκευές, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Καλό ή κακό αυτό θα φανεί στα επόμενα χρόνια.









2 σχόλια :

Παρασκευή είπε...

Πολύ ωραίες εικόνες Σοφία. Κάπου ανάμεσά τους βλέπω το επόμενο ζωγραφικό σου έργο!!!! :-)Παρασκευή

sofia είπε...

Ω, καλώς όρισες Παρασκευή.
Ευχαριστώ. Με τέτοια δασκάλα κάτι θα γίνει!