Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Τάσος Ζωγράφος

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί τα έργα του Τάσου Ζωγράφου σε μια αναδρομική έκθεση που ξεκίνησε στις 12 Μαΐου και θα τελειώσει στις 30 Ιουνίου.
Ο Τάσος Ζωγράφος γεννήθηκε στη Λειβαδειά το 1926 και έφυγε από τη ζωή τον Απρίλη του 2011. Το 1940 ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Μαθήτευσε δίπλα στον Γιάννη Τσαρούχη εξ αιτίας του οποίου ήρθε σε επαφή με το θέατρο. Πολέμησε στον ΕΛΑΣ , πήρε μέρος στα Δεκεμβριανά και με την υποχώρηση έφτασε μέχρι τα Σκόπια. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα συνελήφθη και εξορίστηκε  στη Μακρόνησο. Εκεί γνωρίστηκε με άλλους ανθρώπους της Τέχνης και δούλεψε στις θεατρικές παραστάσεις των εξορισμένων. Υπηρέτησε την τέχνη στρατευμένος στο κοινωνικό καλό, διότι όπως υποστήριζε : «Η τέχνη είναι στρατευμένη από την ίδια της την ουσία. Και είναι υποχρεωμένη να είναι. Αυτό λειτουργεί αυτόματα στους καλλιτέχνες. Και πρέπει μέσα από τις ικανότητες που έδωσε η φύση στον καλλιτέχνη, αυτός να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και τις ιδέες».

Το έργο του είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου και κινηματογράφου. Συνεργάστηκε με πάρα πολλούς σημαντικούς σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιούς και δημιούργησε τα σκηνικά για ταινίες, θεατρικά έργα και σειρές στην τηλεόραση.


 Εκτός όμως από το σκηνογραφικό έργο έχει να παρουσιάσει και αντίστοιχο ζωγραφικό. Σε αυτό δημιουργεί έναν κόσμο παραμυθένιο, ονειρικό στον οποίο κυριαρχούν γοργόνες, σκιάχτρα, ονειρικές γυναίκες, καράβια, δέντρα.




Πηγές: ERT.open
            Ριζοσπάστης
            Παρατηρητής της Θράκης
               Biblionet
( H ανάρτηση αφιερώνεται στην καλή μου φίλη Γεωργία Τ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια :