Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Επιχείρηση " σκούπα"

Σχετικά με ττην επιχείρηση" σκούπα" για την απομάκρυνση των μεταναστών  στο Λαδοχώρι και το Νέο Λιμάνι Ηγουμενίτσας αναδημοσιεύω το πολύ καλό κείμενο-σχόλιο από http://educandus.blogspot.com/ το οποίο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.
Δυστυχώς το πρόβλημα όλο είχε να κάνει με τη βιτρίνα της πόλης. Καλοκαίρι έρχεται , τι θα δουν οι τουρίστες ;  Αυτό ήταν το πρόβλημα και όχι το πώς έφτασαν αυτοί οι άνθρωποι έξω από το λιμάνι, τι ζητούσαν , πώς ζούσαν , ποιοι ευθύνονται για όλη αυτή την κατάσταση. Ξεχειμώνιασαν κάτω από άθλιες συνθήκες, συνηθίσαμε να τους βλέπουμε κάτω από τη γέφυρα να πλένονται στα βρώμικα νερά, να τρώνε από τα σκουπίδια. Οι αντιδράσεις όλες ήταν γιατί διατάραξαν την ησυχία μας, γιατί είχαν γίνει επικίνδυνοι, γιατί έκλεβαν αλλά δεν διερωτήθηκαμε τι θα κάναμε όλοι εμείς οι " φιλήσυχοι" νοικοκυραίοι στη θέση τους. Αν είχαμε φύγει από  διαλυμμένες πατρίδες , τις κατασπαρασσόμενες από τους πολέμους, τους εμφυλίους, την πείνα , τη δυστυχία, τη φτώχεια και αναζητούσαμε αλλού το όνειρο μιας αξιοπρεπούς ζωής και αντί αυτής αναγκαζόμασταν να στοιβαζόμασταν στα δουλεμπορικά, να ζουμε σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς χωρίς τα στοιχειώδη, να πεινάμε, να αντιμετωπίζουμε τον χλευασμό και το ρατσισμό του καθένα που κρίνει από τον καναπέ του , το ζεστό του σπίτι, με φουσκωμένο το στομάχι από το φαγητό;
Και εκείνο που με ενοχλεί πάρα πολύ είναι αυτός ο υφέρπων φασισμός που μαζί με το ρατσισμό και την ξενοφοβία έχει αρχίζει να απλώνει τα πλοκάμια του στο μυαλό και στις ψυχές των νέων παιδιών , των μαθητών μας,( ευτυχώς όχι όλων) που με πολύ μεγάλη ευκολία θεωρούσαν υπεύθυνους για όλα τα κακά στην πόλη , στη γειτονιά τους, τους μετανάστες και υιοθετούσαν μια απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντί τους. 
Και τώρα μετατραπήκαμε όλοι σε στρουθοκαμήλους. Αφού δεν είναι έξω από το σπίτι μας και δεν τους βλέπουμε , δεν υπάρχει και πρόβλημα, Ας κοιμηθούμε λοιπόν ήσυχα και με ανοιχτά παράθυρα, ο εχθρός συνελήφθη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :