Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Αναζητώντας το πνεύμα των Χριστουγέννων




Κάποτε αυτές τις μέρες και κάθε που ερχόταν μια μεγάλη γιορτή έδιναν και έπαιρναν οι επισκέψεις σε νοσοκομεία, σε γηροκομεία, σε ιδρύματα και οπουδήποτε ζούσαν άνθρωποι αναξιοπαθούντες .

Συμβολικά δώρα, γλυκά, και πολλά λόγια μοιράζονταν ξεγελώντας τον πόνο ή τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων. Άλλοι τότε θυμούνταν και τη μοναξιά των ηλικιωμένων  ή τους φαντάρους στα σύνορα. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις δίνονταν και δεξιώσεις για να μαζευτούν χρήματα και έτσι να βοηθηθούν ορφανά , εγκαταλειμμένα  ή άρρωστα παιδάκια. Κυρίες με απαστράπτουσες τουαλέτες και ακριβά κοσμήματα, κύριοι με πανάκριβα ρούχα , καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι ήταν οι κράχτες για να μαζευτούν χρήματα , να γίνουν οι δωρεές και να γεμίσουν με φωτογραφίες οι κοσμικές στήλες των εφημερίδων και των περιοδικών. Αυτό το είπαν φιλανθρωπία. Δυο –τρεις φορές το χρόνο και μετά ποιος ασχολιόταν με την φτώχεια, την ανέχεια , την αρρώστια, τη μοναξιά; Κανείς μέχρι τις επόμενες γιορτές. Τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα εξαερώνονταν από τα ψώνια, την τιμή της γαλοπούλας, του αρνιού, των κουραμπιέδων και των μελομακάρονων και τα ταξίδια σε πολυτελείς προορισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Πολλά άλλαξαν στην πορεία. Ανατράπηκαν οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων και η καθημερινότητα έγινε απίστευτα σκληρή . Πολλά τα προβλήματα και για να αντιμετωπισθούν οργανώθηκαν  πάλι κάποιες δραστηριότητες που στόχευαν στην ανακούφιση αυτών των ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους, τα λεφτά τους, το σπίτι τους, την ασφάλειά τους. Αυτό το είπαν αλληλεγγύη. Πάλι όμως τα αλληλέγγυα αισθήματα έμειναν μετέωρα ανάμεσα στην υποκρισία , την κοροϊδία και την αληθινή ανθρωπιά. Γιατί αλληλεγγύη δεν σημαίνει να πετάς ένα ξεροκόμματο στο νηστικό και να τον αποκοιμίζεις, δεν σημαίνει να τον μετατρέπεις σε άβουλο πλάσμα που συνωστίζεται στις ουρές για ένα κιλό πατάτες ή τσαλαπατιέται για ένα κεσεδάκι φαγητό. Δεν τον στήνεις στις τηλεοπτικές κάμερες να ευχαριστεί το ένα και το άλλο κανάλι για την «ανθρώπινη» συμπεριφορά του και δεν τον εξευτελίζεις οδηγώντας τον εναντίον άλλων συνανθρώπων του επειδή είναι διαφορετικής εθνικότητας , χρώματος ή φυλής.

Αλληλεγγύη σημαίνει να προσπαθείς να τραβήξεις από τον γκρεμό αυτόν που πέφτει δείχνοντας του όμως και έναν άλλο δρόμο , εξηγώντας του ότι η δουλειά, το ψωμί, το σχολείο, η υγεία , η περίθαλψη είναι αναφαίρετα δικαιώματα και χρειάζεται να αγωνιστεί για να τα διατηρήσει.  Η  αξιοπρέπεια στη ζωή εξαρτάται από την οικονομική ανεξαρτησία και αυτή αποκτιέται πρώτα και κύρια με την εξασφάλιση κανονικής δουλειάς. Όλα τα άλλα ακολουθούν , γιατί η ποιότητα της καθημερινής ζωής είναι προϋπόθεση  που με κάθε τρόπο είναι ανάγκη να εξασφαλισθεί.

Παραμονή Χριστουγέννων  και  εκεί έξω υπάρχουν άστεγοι , νηστικοί και παγωμένοι άνθρωποι.

Παραμονή Χριστουγέννων και μέσα στα παγωμένα σπίτια υπάρχουν άνθρωποι που κρυώνουν, άνθρωποι χωρίς ρεύμα, χωρίς τα στοιχειώδη.

Παραμονή Χριστουγέννων υπάρχουν δέντρα που δεν στολίστηκαν, λαμπιόνια που δεν άναψαν και δώρα που δεν αγοράστηκαν.

Δεν αρκούν οι ευχές και δεν φτάνει ένα πιάτο φαγητό μόνο. Χρειάζεται να αλλάξει αυτή η κοινωνία για να μπορεί το πνεύμα των Χριστουγέννων , το πνεύμα της κοινωνικής δικαιοσύνης της  αξιοπρέπειας και της αληθινής ανθρωπιάς να ταυτιστεί  με την καθημερινή ζωή όλο το χρόνο και για πάντα.



Καλά Χριστούγεννα

Δεν υπάρχουν σχόλια :