Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η ζωγράφος Νίκη Ελευθεριάδη....."από αντίδραση γέμισα τους πίνακές μου με έντονα κίτρινα και κόκκινα. Ετσι δημιούργησα έναν κόσμο που μπορούσα να μπαίνω μέσα του και να δραπετεύω από την πραγματικότητα"

Στη σελίδα 237 του σχολικού βιβλίου " Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας" Β΄Γυμνασίου , μετά το ποίημα του Νίκου Καββαδία " Οι γάτες των φορτηγών", υπάρχει η εικόνα ενός πίνακα. Ο πίνακας έχει τον τίτλο " Γυναίκα και γάτα" και το όνομα της ζωγράφου Νίκη Ελευθεριάδη.


 Μου άρεσε η μορφή της γυναίκας αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο εντάσσεται. Έψαξα και βρήκα πληροφορίες για τη ζωγράφο , αλλά και άλλους πίνακες ακόμα πιο ωραίους και γαλήνιους.

 Η Νίκη Ελευθεριάδη κατάγεται από την Λέσβο και  πατέρας της  ήταν ο Τάκης Ελευθεριάδης ζωγράφος και λογοτέχνης. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με πολλά καλλιτεχνικά και πνευματικά ερεθίσματα. Λεπτομέρειες για το έργο της βρήκα στο   blog  Τα Θήτα της Θάλασσας.
Επίσης μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη της ζωγράφου στην Ελευθεροτυπία  στο Γιώργο Βιδάλη, ο οποίος την προλογίζει ως εξής :
"Αισθαντικές γυναικείες φιγούρες, είτε μοναχικές είτε παρέα δυο-τρεις μαζί, που προσδοκούν, ρεμβάζουν, ελπίζουν. Κυρίαρχο φόντο, η αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα, ελιές και κουκουναριές, το χρυσοπράσινο χρώμα της εύφορης γης της Λέσβου."



1 σχόλιο :

Σταυρούλα Χαϊδεμενάκου είπε...

Πολύ ωραία το σκέφτηκες Σοφία ! Μου αρέσουν κι εμένα οι πίνακες της στα σχολικά βιβλία , αλλά δεν είχα καταφέρει να βρω και πολλά πράγματα.