Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Αρχαία Κασσώπη

Πριν λίγο καιρό ο λογομνήμων μου είχε προτείνει το βιβλίο του Lionel Casson " Το ταξίδι στον αρχαίο κόσμο". Ομολογώ ότι δεν το ήξερα. Έψαξα όμως, το βρήκα και το διάβασα. Ένα βιβλίο απλά συναρπαστικό και απολαυστικό που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα. Το βιβλίο μάλιστα εκδόθηκε στα Ελληνικά μετά από υπόδειξη του Ιωάννη Θ. Κακριδή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. 

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα διαβάζω και για την Κασσώπη. Γράφει ο συγγραφέας"...Κατά τον 5ο αι.π.Χ.....οι ναοί είχαν στον περίβολο δικά τους πανδοχεία. Λίγο αργότερα ακολουθώντας ίσως το παράδειγμα των ναών, ορισμένες πόλεις απέκτησαν δημόσια πανδοχεία. Ένα επιβλητικό δείγμα ανακαλύφθηκε στην απομακρυσμένη Κασσώπη της Ηπείρου. Η πρόσοψη ήταν στολισμένη με κίονες, η αυλή είχε διαστάσεις 14,8*11,68 μέτρα και τα δωμάτια που έβλεπαν σ΄αυτήν -κάπου δεκαοκτώ στο ισόγειο και καμιά δωδεκαριά στον επάνω όροφο- ήταν επιπλωμένα με τραπέζια και κρεβάτια. ..."(σελ.104). Αυτά αναφέρει ο Casson και εγώ σκέφτομαι πόσα δεν γνωρίζουμε για την περιοχή που μένουμε. Θυμάμαι το όνομα της Κασσώπης όταν το ανέφεραν οι συμφοιτητές μου ,του Αρχαιολογικού,   γιατί πήγαιναν το καλοκαίρι, εκεί γύρω στο 1980-1982, για ανασκαφές, αλλά ποιος έδινε σημασία τότε. 

Διαβάζοντας την πληροφορία αρχίζω να ψάχνω. Η Κασσώπη βρίσκεται στο σημερινό Ν. Πρέβεζας Βόρεια ο Αχέροντας, νότια ο Αμβρακικός, ανατολικά ο Λούρος και δυτικά το Ιόνιον . Οι κάτοικοι επικοινωνούσαν με τις ακτές της Αδριατικής, την Ιταλία, τα Επτάνησα και τη Νότια Ελλάδα.


 Υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αρχαίας Ηπείρου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγµα ολοκληρωµένης αστικής πόλης των Ηπειρωτικών φύλων.
Σήµερα είναι µια από τις καλύτερα σωζόµενες πόλεις της αρχαίας Hπείρου.
Υπήρξε το πολιτικό κέντρο των Κασσωπαίων , ενός από τα πιο σημαντικά ηπειρωτικά φύλα. Ιδρύθηκε τον 4ο αιπ.Χ. από συνένωση μικρών πόλεων (κωμών).

Ο Σωτήρης Δάκαρης έφερε στο φως τα ερείπια της πόλης στις ανασκαφές του 1952-1955  και ανάμεσα τους και το πανδοχείο που αναφέρει ο Casson , το οποίο χρονολογεί στα τέλη του 3ου αι.π.Χ. και ονομαζει Καταγώγιον.

 Ο αρχαιολογικός χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για εκδρομούλα.


1 σχόλιο :

menexesthomas είπε...

Σοφία, χαίρομαι που σου άρεσε το βιβλίο του Casson.
Η πρώτη μου ανάρτηση για μετά το Πάσχα θα είναι αφιερωμένη σ' αυτό το βιβλίο και ειδικότερα στον τουρισμό στην Αίγυπτο κατά την περίοδο του 1.200 π.Χ. αλλά και των ελληνιστικών χρόνων.
Τις θερμότερες ευχές μου για καλό Πάσχα!