Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

25 Νοεμβρίου 1942...Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό, μιας ανάστασης νέας χτυπά καμπάνα, μηνάν τα όπλα μας το λυτρωμό.

" Τη νύχτα της 25ης προς την 26η Νοεμβρίου 1942 ανατινάχτηκε η μεγάλη σιδηροδρομική Γέφυρα του Γοργοπόταμου από την κοινή δρ΄ση των ανταρτών του ΕΛΑΣ ( 150 άνδρες), του ΕΔΕΣ ( 60 άνδρες) και 12 Άγγλων δολιοφθορέων.
Για ενάμιση μήνα περίπου σταμάτησε ο ανεφοδιασμός με παντοειδές στρατιωτικό υλικό της γερμανικής στρατιάς που πολεμούσε στην Αφρική ( του Africa Corpus) μετά την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε από την ήττα της στο Ελ Αλαμέιν στις 23 Οκτωβρίου 1942.
Το εγχείρημα αποφασίστηκε από το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής ενόψει της μάχης του Ελ Αλαμέιν και προς το σκοπό αυτό στάλθηκαν Άγγλοι δολιοφθορείς.
Η επιχείρηση προπαρασκευάστηκε από κοινού από τους αρχηγούς του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, του ΕΔΕΣ Ναπολέοντα Ζέρβα και τον Έντυ Μάγιερς αρχηγό της Αγγλικής Στρατιωτικής Αποστολής και τον υπαρχηγό του Κρις Γουνταχάουζ.....Η επιχείρηση κράτησε τέσσερις ώρες και είκοσι λεπτά και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Με την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, για έξι βδομάδες κόπηκε η μόνη σιδηροδρομική γραμμή η οποία ερχόταν από το Βερολίνο προς το λιμάνι του Πειραιά. Ως αποτέλεσμα της ανατίναξης ήταν να διακοπεί ο ανεφοδιασμός του γερμανικού εκστρατευτικού σώματος στη Β. Αφρική στην κρίσιμη φάση που ακολούθησε τη μάχη του Ελ Αλαμέιν....
....Αντικειμενικά υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα δολιοφθοράς που υπέστησαν οι ναζί στη διάρκεια της κατοχής στην Ευρώπη.
Από εσωτερική πλευρά ...άστραψε μέσα στα σκοτάδια της κατοχής και αναπτέρωσε το ηθικό του σκλαβωμένου λαού....Έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη του αντάρτικου και το φούντωσε σε τέτοιο βαθμό, ώστε ...να μεταβληθεί σε πραγματικό αντάρτικο στρατό.....( Μανώλης Γλέζος, Εθνική Αντίσταση 1940-1945, τ.Α΄, Στοχαστής, Αθήνα 2006, β΄έκδοση)


"...Το λαμπρό αυτό κατόρθωμα, που συνέπεσε χρονικά με τη μεγαλειώδη αντεπίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων στο Στάλιγκραντ, είχε σοβαρή απήχηση στον ελληνικό λαό, ανέβασε το αγωνιστικό του φρόνημα και συντέλεσε στην παραπέρα γοργή ανάπτυξη της ένοπλης αντίστασης του.
Η επιτυχία της επιχείρησης του Γοργοπόταμου επιβεβαίωσε στην πράξη αυτό που διακήρυχναν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ , ότι υπήρχαν οι προΰποθέσεις οι έλληνες πατριώτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, να διεξάγουν με επιτυχία κοινόν αγώνα εναντίον των φασιστών κατακτητών για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας τους. ...( Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης 1940-1945, Δοκίμιο , Σύγχρονη Εποχή , Αθήνα 1978 , γ΄έκδοση)
Η Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου όπως την περιγράφει ο Κρις Γούντχάουζ στο βίντεο που ακολουθεί.Είναι στα αγγλικά .



  • Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου , άρθρο δημοσιευμένο στο Ριζοσπάστη στις 20 Νοεμβρίου 2005





5 σχόλια :

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα!
Να είσαι καλά, που μας θυμίζεις αυτό το σπουδαίο γεγονός. Βλέπεις, η τόσο σκληρή καθημερινότητα πολλές φορές μας παρασύρει στο ρυθμό της, αδυσώπητα, κάνοντάς μας να "ξεχνούμε" τόσο σημαντικές επετείους. Το ζητούμενο βέβαια είναι να μη ξεχνούμε την Ιστορία μας. Όσο όμως θα υπάρχουν ΔΑΣΚΑΛΟΙ, εγώ θα αισιοδοξώ. Μεστό αφιέρωμα, χρήσιμο σε όλους μας.
Καλή δύναμη!

eApenanti είπε...

Καλησπέρα Σοφία,
Θάθελα - αν γινόταν - να σε είχα παιδαγωγό.
Φυσικά δεν γίνεται πια. Τυχεροι οι μαθητές σου.
Νάσαι καλά
Θ.Α

sofia είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια , αν και λίγο υπερβολικά. Η Ιστορία είναι μια από τις μεγάλες μου αγάπες και δυστυχώς οι Έλληνες έχουμε έλλειμμα τεράστιο σε γνώση και μνήμη και με ενοχλεί αφάνταστα ο ιστορικός αναλφαβητισμός Να μελετάμε λοιπόν ιστορία και όχι απλά να διαβάζουμε.

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Σοφία, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου υπήρξε ένα σπουδαίο γεγονός, στον εορτασμό του οποίου θυμάμαι ότι είχε δοθεί μεγάλη έμφαση στις αρχές της δεκαετίας του 80 μιας και ήταν μόλις είχε αναγνωριστεί η Εθνική Αντίσταση(με το να παρευρίσκονται ακόμα και υπουργοί της τότε κυβέρνησης, που κατέφθαναν με ελικόπτερα στο ελικοδρόμιο του Γοργοποταμου. Θυμάμαι τα πλήθη των ανθρώπων που κατέφθαναν από την Αθήνα, τη Λάρισα, ακόμα και τη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τους ήρωες της ανατίναξης).
Φαίνεται ότι με το πέρασμα του χρόνου έχασε την αρχική του αίγλη ως ιστορικό γεγονός και πέρασε στα ψιλά των ειδήσεων.Ευτυχώς που υπάρχουν άξιοι συνάδελφοι όπως εσύ που μας θυμίζουν αυτές τις τόσο σημαντικές σελίδες της ιστορίας μας.

sofia είπε...

Όταν τα ιστορικά γεγονότα εξυπηρετούν σκοπιμότητες μοίρα τους είναι να καταλήξουν κάποτε στη λήθη. Δυστυχώς !