Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Με γαϊδούρια και με γιακ


Θα θυμάστε οπωσδήποτε την ιστορία του Λουίς Σοριάνο, του δασκάλου από την Κολομβία, που ταξιδεύει με τον γάιδαρό του σε απομονωμένες περιοχές της χώρας του κουβαλώντας βιβλία για τα παιδιά που δεν έχουν την δυνατότητα να τα προμηθευτούν. Ο δάσκαλος και οι δύο γάϊδαροι που τον μεταφέρουν, ο Άλφα και ο Βήτα, αποτελούν την ψυχή της κινητής βιβλιοθήκης Biblioburro (από την ελληνική λέξη βιβλίο και την ισπανική burro που σημαίνει γάϊδαρος). Εκτός από χρέη βιβλιοθηκαρίου, ο Σοριάνο είναι πάνω απ’όλα δάσκαλος, γι’αυτό και φροντίζει να διαβάζει ιστορίες στα παιδιά που επισκέπτεται και να τα βοηθάει στα μαθήματά τους. Στο έργο που προσφέρει, ο Σοριάνο, δηλώνει ότι έχει πάντα την υποστήριξη της γυναίκας του. Tόση είναι η αφοσίωσή του σ’αυτό το έργο ώστε παρά το ατύχημα που είχε με τον γάϊδαρό του, ο Σοριάνο να συνεχίζει, με ένα πόδι πλέον, τα ταξίδια του.
Πολύ μακριά από την Κολομβία, σε άλλη ήπειρο, στην Ασία συγκεκριμένα, ο Τζων Γουντχρησιμοποιεί κι αυτός υποζύγια, τα γιακ, καθώς δίνει την δική του μάχη κατά του αναλφαβητισμού.
Πρώην σημαίνον στέλεχος μεγάλης εταιρείας, ο Γουντ εγκατέλειψε την δουλειά του για να βοηθήσει τα παιδιά του Νεπάλ ν’αποκτήσουν μόρφωση. Το 1988, καθώς έκανε ορειβασία στα Ιμαλάϊα, συνέλαβε την ιδέα του Room to Read, της οργάνωσης με την οποία σήμερα βοηθάει στο να ιδρυθούν παιδικές βιβλιοθήκες στο Νεπάλ. Μεταξύ των προγραμμάτων της οργάνωσης είναι και η κατάργηση των διακρίσεων στην εκπαίδευση, καθώς σε πολλές χώρες υπάρχει ακόμα η αντίληψη ότι τα κορίτσια δεν χρειάζεται να πάνε στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο.
Χάρη στις προσπάθειες του Τζων Γουντ και των συνεργατών του, τα προγράμματα έχουν επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ασίας καθώς και στην Αφρική.

Αναδημοσίευση από people & ideas

Δεν υπάρχουν σχόλια :