Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Το νησί

Πολύς λόγος έχει γίνει για το βιβλίο της Victoria Hislop " Το νησί" μάλλον εξ αιτίας του θέματος του αλλά και του τόπου που εξελίσσεται η ιστορία.Το θέμα είναι η λέπρα και ο τόπος η Σπιναλόγκα. Αναμένεται μάλιστα και η προβολή της ομώνυμης σειράς σε ιδιωτικό κανάλι. Το βιβλίο είχε φτάσει στην κορυφή των πωλήσεων αν και ως λογοτεχνικό κείμενο είναι εντελώς επίπεδο, χωρίς ιδιαίτερη πλοκή. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι με το ίδιο θέμα έχει γράψει ένα μικρό βιβλίο η Γαλάτεια Καζαντζάκη, που πρωτοδημοσιεύτηκε στο αλεξανδρινό περιοδικό " Νέα Ζωή" (περίοδος Δ΄, τ.ΙΧ, τεύχος 2, Απρίλης-Ιούνης 1914). Εκδόθηκε από το ίδιο το περιοδικό στην Αλεξάνδρεια με τον τίτλο " Η άρρωστη Πολιτεία" και με το ψευδώνυμο Πετρούλα Ψηλορείτη.
Έτυχε να έχω ένα αντίτυπο από μια έκδοση του 1981.Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο αντίτυπο σε κυκλοφορία, αλλά αξίζει να το ψάξετε.


2 σχόλια :

annboukou είπε...

Eγώ πάντως δεν είχα ιδέα για την ύπαρξη του βιβλίου αυτού και χαίρομαι που μαθαίνω την ύπαρξή του κι ακόμη περισσότερο ότι το έχεις κιόλας!

Βάσω Ραμπαούνη είπε...

Oύτε εγώ γνώριζα την ύπαρξη αυτού του βιβλίου της Γαλάτειας Καζαντζάκη. Είναι όμως, αλήθεια, ότι, για τους λόγους που όλοι μπορούμε να φανταστούμε, πρόκειται για μια συγγραφέα μάλλον υποτιμημένη. Όσο για το "Νησί", επειδή πρόσφατα το διάβασα, θα έλεγα ότι μάλλον είναι υπερπροβεβλημένο. Διαβάζεται άνετα στις διακοπές του καλοκαιριού αλλά, αν σου μείνει λίγο για το Σεπτέμβρη, αρχίζεις και το βαριέσαι. Πάντως θα ήθελα να είμαι απόψε στην παρουσίαση του βιβλίου. Ας όψεται, όμως, η ίωση!