Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της φτωχειας

 Φτώχεια. Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της. Αυτό κι αν είναι παραμύθι. Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση οι φτωχοί θα γίνουν ακόμη περισσότεροι και όχι βέβαια στις χώρες του τρίτου κόσμου ή στις παρυφές του αναπτυγμένου κόσμου που έχουμε συνηθίσει να τους βλέπουμε αλλά μέσα στα κέντρα των μεγαλουπόλεων . Από τη μια στιγμή στην άλλη οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με την κοινωνική αναλγησία των κυβερνώντων και  την ολοένα και μεγαλύτερη απληστία των κατεχόντων για δίχως όρια κέρδος οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στη φτώχεια. Όσο αυξάνει το χάσμα ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους, όσο τα αγαθά της γης δεν κατανέμονται ισότιμα στους κατοίκους της (που είναι και πολλά και φτάνουν για να θρέψουν άλλους τόσους), όσο ο πλανήτης θα ιδιωτικοποιείται με γοργούς ρυθμούς  και οι ολίγοι θα κυβερνούν τη ζωή μας , αυτή η ζωή θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη .
Προτείνω το βιβλίο του Ζαν Ζιγκλέρ , Η ιδιωτικοποίηση του κόσμου και οι νέοι κοσμοκράτορες, Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες ( αν δεν είναι εξαντλημένη η έκδοση). Είναι εξαιρετικό διότι ο συγγραφέας υπήρξε ειδικός συνεργάτης του ΟΗΕ  σε θέματα διατροφής και αποκαλύπτει  συγκλονιστικές  αλήθειες για το ρόλο εταιρειών, τραπεζών, οργανισμών και κρατών στην ολοένα αυξανόμενη φτώχεια των ανθρώπων της γης.




2 σχόλια :

menexesthomas είπε...

Συγκλονιστικό το βιντεάκι "η φτώχεια λέει πολλά παραμύθια". Αμέσως θα το προωθήσω μέσω email σε φίλους και γνωστούς.
Ευχαριστώ, Σοφία.
Το βιβλίο φαίνεται ενδιαφέρον όπως πολύ ενδιαφέρον ήταν και το "Απόψε δεν έχουμε φίλους" που μου πρότεινες. Μόνο που ήταν μικρό! Θα ασχοληθώ με ένα απόσπασμα του βιβλίου σε προσεχή μου ανάρτηση.

sofia είπε...

Το βιβλίο είναι πολύ καλό , αλλά μάλλον έχει εξαντληθεί . Το έψαξα για να το ξαναγοράσω γιατί το δικό μου το δώρισα σ΄έναν πολύ καλό μαθητή μου της Γ΄Λυκείου ,πριν μερικά χρόνια.
Το βιβλίο της Νικολαϊδου έχει ένα επί πλέον ενδιαφέρον για σένα , αφού η ιστορία διαδραματίζεται στη Θεσαλονίκη.