Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

iSad... «Ο Παράδεισος έκανε upgrade» - «Έφυγε» ο Στιβ Τζομπς

Ο τίτλος και το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το NewsΙt

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 56 ετών, νικημένος από καρκίνο στο πάγκρεας, άφησε ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς.

«Με ιδιαίτερη θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο Στιβ Τζομπς πέθανε σήμερα», τονίζεται στη σύντομη ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Apple που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας).

Στην κεντρική σελίδα της Apple, η εταιρία, οι εργαζόμενοι, οι συνεργάτες, οι φίλοι του Στιβ Τζομπς, απέτισαν τον ύψιστο φόρο τιμής. Με την πληκτρολόγηση του www.apple.com εμφανίζεται μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του. Φοράει τα στρογγυλά γυαλιά, σήμα κατατεθέν του και το χαρακτηριστικό μαύρο ζιβάγκο του. "Στιβ Τζομπς, 1955-2011", γράφει μόνο.


Και πατώντας πάνω στη φωτογραφία, ανοίγει και μια δεύτερη δεύτερη σελίδα. Εκείνη, φιλοξενεί το αντίο εκείνων με τους οποίους πορεύτηκε για χρόνια, δημιούργησε και κατέκτησε σχεδόν τα πάντα. Ένα μικρό κείμενο που συγκλονίζει.
"Πατήστε" πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγέθυνση
"Πατήστε" πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγέθυνση
«Η Apple έχασε έναν οραματιστή και μια δημιουργική ευφυΐα και ο κόσμος έχασε έναν εκπληκτικό άνθρωπο. Όσοι από εμάς ήταν αρκετά τυχεροί να γνωρίσουν και να δουλέψουν με τον Στιβ Τζομπς, έχασαν έναν καλό φίλο και έναν μέντορα. Ο Στιβ αφήνει πίσω του μια εταιρία που μόνο εκείνος θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει και το πνεύμα του θα είναι για πάντα το θεμέλιο της Apple», γράφει το μήνυμα.


Την ίδια στιγμή, η μηχανή αναζήτησης Google θέτει σε λειτουργία ένα σύνδεσμο που οδηγεί κατευθείαν στην ιστοσελίδα της Apple.

Κάτω από τη γραμμή που προορίζεται για αναζήτηση στο internet, μια απλή αναφορά "Στιβ Τζομπς 1955-2011" στέλνει τον χρήστη απευθείας στη σελίδα υποδοχής της Apple.

«Ο Στιβ πέθανε ήσυχα σήμερα, και η οικογένειά του ήταν δίπλα του», αναφέρει η οικογένειά του σε μήνυμά της. «Στη δημόσια ζωή του ο Στιβ ήταν γνωστός ως ένας οραματιστής. Στην ιδιωτική του ζωή λάτρευε την οικογένειά του», επισημαίνει. Μια ιστοσελίδα θα τεθεί στη διάθεση όσων θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στο εκλιπόντα, διευκρινίζει η οικογένειά του.


«Ο λαμπρός χαρακτήρας, το πάθος και η ενέργεια του Στιβ ήταν η πηγή των αναρίθμητων καινοτομιών που εμπλουτίζουν και βελτιώνουν τη ζωή όλων μας», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Apple.


Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο στις 24 Φεβρουαρίου 1955, ο Τζομπς έπασχε από σοβαρά προβλήματα υγείας εδώ και αρκετά χρόνια. Το 2004 προσβλήθηκε από μια σπάνια μορφή καρκίνου του παγκρέατος και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση το 2009.

Ο Τζομπς είχε συνιδρύσει την εταιρία μέσα σε ένα γκαράζ το 1976 με τον Στιβ Βόζνιακ. Είχε παραιτηθεί το 1985 ύστερα από έναν πόλεμο εξουσίας εντός του ομίλου. Ύστερα από απουσία 12 ετών επέστρεψε στην Apple, το 1997, για να την κάνει μια από τις ισχυρότερες εταιρίες πληροφορικής.

Έκτοτε υπήρξε ο εμπνευστής των υπολογιστών Macintosh, του iPod, του iphone και του iPad.


Απλός κόσμος, λάτρεις της Apple, άρχισε από νωρίς να συγκεντρώνεται έξω από τα καταστήματα της εταιρίας στη Νέα Υόρκη. Αφήνουν λουλούδια και κεριά στη μνήμη του Τζομπς.

Έξω από το κατάστημα του Σόχο, στην καρδιά του Μανχάταν, συγκεντρώνονταν οι πιο πιστοί φίλοι των προϊόντων της καλιφορνέζικης εταιρίας, όπως και περαστικοί.

Είχε υποβάλει την παραίτησή του στις 24 του περασμένου Αυγούστου, αφού πλέον η ασθένειά του τον είχε καταβάλει.

Όταν δημιουργούσαμε την Apple, δε μπορούσαμε να φανταστούμε τι κάναμε, δήλωσε ο συνιδρυτής της εταιτίας, Στιβ Βόσνιακ. "Είχαμε την αίσθηση ότι ήταν κάτι απίστευτα σημαντικό, όμως δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε τις διαστάσεις που θα έπαιρνε σήμερα, πως θα αποτελούσε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων, με τόσους διαφορετικούς τρόπους", υπογράμμισε ο Βόσνιακ μιλώντας στο CNN.

Όταν έμαθε για τον θάνατο του Στιβ Τζομπς, ένιωσε "όπως όταν πέθανε ο Τζον Λένον, ο JFK ίσως και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: είναι σαν να δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό".

Ο Βόσνιακ θυμήθηκε τις πρώτες ημέρες της Apple, σε ένα γκαράζ, κάνοντας τη σύγκριση με την δημιουργία του Google και του Facebook, 20 χρόνια αργότερα. "Συγκολλούσαμε σίδερα, βιδώναμε βίδες, ο Στιβ μιλούσε στο τηλέφωνο αγοράζοντας εξαρτήματα, συντονίζοντας τις πωλήσεις, μιλώντας με ανθρώπους, κερδίζοντας χρήματα: ήταν το ξεκίνημα ενός μεγάλου επιχειρηματία", είπε.

"Στην αρχή, ο στόχος ήταν να μετατρέψουμε την τεχνολογία του σήμερα σε τεχνολογία του αύριο, αυτό κάναμε, και ο Στίβ ήταν εκείνος που πίεζε: μπορείς να κάνεις αυτό; μπορείς να κάνεις εκείνο; Κάτι παραπάνω από αυτό που ένας μηχανικός γνώριζε, αλλά κατάφερνε να κάνει τον μηχανικό να πει: ναι, μπορώ να το κάνω και τελικά το έκανε", πρόσθεσε ο Βόσνιακ, που σταμάτησε να εργάζεται για την Apple το 1987.

Στο Twitter και το Facebook, οι λάτρεις του διαδικτύου, ανώνυμοι ή διάσημοι, εκφράζουν θλίψη για το θάνατο του "απίστευτου δημιουργού", όπως χαρακτηρίζουν τον συνιδρυτή της Apple.

Λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα στο Σαν Φρανσίσκο (02:00 ώρα Ελλάδος σήμερα) τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Τζομπς, σχεδόν το 20% των μηνυμάτων που στάλθηκαν στο Twitter περιείχαν το όνομα Στιβ Τζομπς, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Trendistic.

Ανάμεσα στα μηνύματα ήταν και ένα στο διαδικτυακό προφίλ του Μπαράκ Ομπάμα όπου η ομάδα του προέδρου των ΗΠΑ έγραφε: "αναπαύσου εν ειρήνη Στιβ Τζομπς".

Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρντολντ Σβαρτσενέγκερ γράφει στο λογαριασμό του ότι ο "Στιβ έζησε όλες τις ημέρες της ζωής του το καλιφορνέζικο όνειρο και άλλαξε τον κόσμο αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους μας. Ευχαριστούμε Στιβ".


Στο Facebook, ο ιδρυτής του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, άφησε ένα μήνυμα στον "τοίχο" του: "Στιβ ευχαριστώ που υπήρξες μέντορας και φίλος. Ευχαριστώ γιατί έδειξες ότι αυτά που δημιούργησες μπορούσαν ν' αλλάξουν τον κόσμο. Θα μου λείψεις". Μια ώρα αργότερα, 103.254 χρήστες είχαν ήδη δηλώσει την προτίμησή τους στο μήνυμα αυτό.

Αρκετές δεκάδες ομάδες με τα αρχικά RIP ("rest in peace", αναπαύσου εν ειρήνη) είχαν ήδη δημιουργηθεί στις 04:30 (ώρα Ελλάδος). Μια μεταξύ αυτών είχε 402 μέλη που εξέφραζαν τη λύπη τους για το θάνατο του Τζομπς, "ενός απίστευτου δημιουργού που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ".


Ποιός είναι αυτός ο Στηβ Τζόμπς;

 ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ APPLE ΣΤΗΒ ΒΟΖΝΙΑΚ

 Τρείς άνθρωποι έγιναν γνωστοί από ένα μήλο. Ο Νεύτωνας, ο Γουλιέλμος Τέλος και ο Στηβ Τζόμπς.

Ο άνθρωπος που άλλαξε τις ζωές μας ο Steven Paul "Steve" Jobs γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1955 στο Σαν Φρανσίσκο και δεν μεγάλωσε με τους βιολογικους του γονείς.

Υιοθετήθηκε από τον Πωλ και την Κλάρα Τζόμπς και εκείνοι τον ονόμασαν Στίβεν Πωλ. Από μικρός φαινόταν οτι θα ασχολιόταν με τους υπολογιστές αλλά κανείς δεν φανταζόταν οτι θα έφτιαχνε την δική του “γενιά”. Ενώ ήταν ακόμα μαθητής γυμνασίου, συνήθιζε μετά το σχολείο να πηγαίνει να παρακολουθεί σεμινάρια στην Hewlett Packard. Τελικά τον προσέλαβαν εκεί και δούλευε το καλοκαίρι.

Το 1972 τελείωσε το Γυμνάσιο και πήγε Κολέγιο στο Reed στο Πόρτλαντ. Σταμάτησε όμως γιατί δεν μπορούσε να πληρώνει τα δίδακτρα μετά το πρώτο εξάμηνο αλλά συνέχισε να παρακολουθεί κάποια από τα μαθήματα.

Τα χρόνια φτωχά. Κοιμόταν στο πάτωμα του δωματίου ενός φίλου του και για να μπορέσει να βρει κάτι να φάει μάζευε κενά μπουκάλια κοκα – κολα τα οποία επέστρεφε για λίγα δολάρια. Επίσης πήγαινε στα δωρεάν γεύματα των Χάρε Κρίσνα. Το μάθημα που παρακολουθούσε μετά μανίας ήταν η Καλλιγραφία. Και όπως εξήγησε πολλά χρόνια αργότερα αν δεν παρακολουθούσε αυτό το μάθημα ο Mac δεν θα είχε τόσες γραμματοσειρές και παραλλαγές τους...
Το Φθινόπωρο του 1974, επέστρεψε στην Καλιφόρνια και άρχισε να συμμετέχει σε ομάδες ργασίας πάνω σε υπολογιστές.

Επιασε δουλειά στην Atari, δημοφιλέστατη τότε για τα video games της και άρχισε να μαζεύει χρήματα για ένα πνευματικό ταξίδι στην Ινδία...

Οντως ταξίδεψε εκεί με έναν φίλο του από το κολέγιο ο οποίος έγινε και ο πρώτος υπάλληλος της Apple. Γύρισε Βουδιστής! Ξυρισμένο κεφάλι και παραδοσιακά ρούχα.

Εζησε για λίγο στον κόσμο της ψυχεδέλειας και επέστρεψε κάποια στιγμή στην δουλειά του στην Atari.
'Εχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν των τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία.

Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.




Η ιδέα της εμπορικής εκμετάλλευσης της δουλειάς του δεύτερου ιδρυτή της Apple, Στηβ Γουόζνιακ, ήταν δική του και η αρχική οικονομική επιτυχία της Apple στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τους υπολογιστές Apple I και II καθώς και μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, με τον υπολογιστή Macintosh, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην επιχειρηματική του ικανότητα.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙΣ



Παρ'όλα αυτά, ο σκληρός τρόπος διαχείρισης καθώς και κάποιες ριζοσπαστικές, οικονομικά ριψοκίνδυνες ιδέες και ο αυταρχικός τρόπος αντιμετώπισης των στελεχών κορυφώθηκαν το 1985 σε μια διαμάχη με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας και πρώην στέλεχος της Pepsi, John Sculley και την απομόνωση και την μετέπειτα αποχώρησή του από την εταιρία.


Το 1986 ίδρυσε την εταιρεία NeXT, μια εταιρία που αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ακριβών υπολογιστών/σταθμών εργασίας. Παρότι αποτυχημένη εμπορικά, η NeXT συνέχισε να επιχειρεί μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αναπτύσσοντας και πωλώντας το λειτουργικό της NeXTSTEP (αργότερα πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών OpenSTEP). Με την αγορά της NeXT από την Apple το 1996, το NeXTSTEP αποτέλεσε τη βάση για το λειτουργικό σύστημα MAC OS X.



To 1986 o Στήβ Τζόμπς αγόρασε την εταιρεία Pixar, μέχρι τότε αυτόνομο τμήμα της Lucasfilm, εταιρίας που ανήκε στον Τζορτζ Λούκας και παραγωγός σειράς ταινιών όπως ο Πόλεμος των Άστρων. Η Pixar γρήγορα έγινε η πλέον επιφανής εταιρία στον χώρο των κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών. Με την Walt Disney Pictures ως διανομέα δημιούργησε σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων με πρώτη το Toy Story, κάτι που την έκανε γνωστή και απέφερε μεγάλα κέρδη στον Στήβ Τζόμπς. Παράλληλα το 1996, η Apple προέβη στην εξαγορά της NeXT σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της σύστημα ως τη βάση για το νεο Mac OS.

Η αγορά της NeXT φέρνει τον Τζομπς πίσω στην Apple αρχικά ως interim CEO και αργότερα ως τον CEO και πρόεδρο του ΔΣ, θέση που διατηρούσε μέχρι σήμερα.

Η επιστροφή του Στηβ Τζόμπς στην Apple θεωρείται ως κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της εταιρίας.

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και με την αναδιάρθρωση των προϊόντων και τμημάτων της, όπως για παράδειγμα τη κατάργηση του Apple Newton, την συγχώνευση των υπολογιστών Macintosh σε δύο σειρές και την εξασφάλιση της επένδυσης $100 εκ. από τη Microsoft και τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δυο εταιριών σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της πλατφόρμας Macintosh για 5 χρόνια, η Apple γίνεται ξανά κερδοφόρα.

Το 1998 λανσαρίστηκαν οι πολύχρωμοι και αξιόπιστοι iMac. Στον χώρο των πολυμέσων ο iMac ήταν ανώτερος από το IBM PC και εταιρείες όπως η Adobe και Macromedia συνείσφεραν στην επιτυχία του παρέχοντας προγράμματα πολυμέσων για αυτόν. Αν και οι χρήστες των Mac θέλουν παραδοσιακά να παραμένουν αποστασιοποιημένοι από τα ΙΒΜ PC και τα Microsoft Windows, o Στηβ δεν ακολούθησε αυτή την γραμμή.



Ιδιαίτερα σημαντική, επιχειρηματικά, ήταν η κίνηση της Apple στον χώρο της μουσικής. Ο Τζομπς, αντιλαμβανόμενος την επανάσταση του Ίντερνετ και της ψηφιακής μουσικής, δημιούργησε το 2001 το iPod. Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, και με δεδομένη την επιτυχία του iPod, η Apple μπήκε δυναμικά στον χώρο της διανομής μουσικής μέσω του διαδικτύου και του iTunes Music Store (iTMS).



Παρά τις διαψεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη κινητού τηλεφώνου από τον Στηβ Τζόμπς, στις αρχές του 2007 η Apple μπήκε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του iPhone, μιας συσκευής που γρήγορα κατέκτησε μεγάλο μέρος της αγοράς κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο.



  

2 σχόλια :

menexesthomas είπε...

Πράγματι μεγάλη προσωπικότητα, που κυριολεκτικά άλλαξε τη ζωή μας, ίσως όσο κανένας άλλος της εποχής του. Όμως έχει και σκοτεινές πλευρές η ζωή του. Σε παραπέμπω σε άρθρο του Βήματος: http://www.tovima.gr/hitech/article/?aid=423868
Το άρθρο ασχολείται με τις άθλιες συνθήκες εργασίας των Κινέζων που έφτιαχναν τις συσκευές της Apple, και με τις όχι και τόσο ρόδινες συνθήκες των Αμερικανών εργαζομένων της που μόλις ξεπεράσουν τα 30 με "τρόπο" οδηγούνται στην έξοδο από την εταιρεία.

sofia είπε...

Φυσικά και δεν ήταν άγιος, ένας καπιταλιστής ήταν με τα όλα του.