Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

«Ο Mικρός Πρίγκιπας ΙΙ» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου


Τη νέα φανταστική περιπέτεια «Ο Μικρός Πρίγκιπας ΙΙ» παρουσιάζει στους μικρούς του φίλους το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 3 Οκτωβρίου 2011.
Η νέα αυτή παράσταση βρίσκει τον Μικρό Πρίγκιπα να επιστρέφει στο σπίτι του τον Αστεροειδή Β612, μετά την περιήγησή του στο Σύμπαν και το Ταξίδι στη Γη, όπου ανακαλύπτει ότι το αγαπημένο του Τριαντάφυλλο λείπει! Συντροφιά με την Αλεπού, θα περιπλανηθεί ανάμεσα στον Πλανήτη του Χρόνου, του Βοσκού και της Μουσικής με την πίστη ότι κάπου εκεί θα το βρει.
«Ο Μικρός Πρίγκιπας ΙΙ» είναι μια νέα τρυφερή περιπέτεια, μια εντυπωσιακή παράσταση που παρουσιάζει το νυχτερινό όνειρο ενός παιδιού. Τα υπέροχα γραφικά, η όμορφη μουσική και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα αποτυπώνονται στον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου με τρόπο μοναδικό.
Η παράσταση αποτελεί μία θαυμάσια ευκαιρία για τα μικρά παιδιά να επισκεφθούν για πρώτη φορά το Πλανητάριο, να ξεναγηθούν στο Διάστημα και να αγαπήσουν έναν χώρο ψυχαγωγικής επιμόρφωσης. Για το λόγο αυτό η παράσταση ξεκινά με μια ειδικά μελετημένη ξενάγηση, η οποία ταξιδεύει τους νεαρούς θεατές στις εσχατιές του Σύμπαντος με τρόπο απλό και ταυτόχρονα ευχάριστο και δημιουργικό.

Το εξαιρετικό αποτέλεσμα στην Ελληνική μεταγλώττιση φέρει την υπογραφή των: Δημήτρης Πιατάς – Αλεπού, Θάνος Παπαϊωάννου – Μικρός Πρίγκιπας, Yρώ Λούπη – Τριαντάφυλλο, Κώστας Σεραφειμίδης – Βοσκός, Γιάννης Στεφόπουλος – Ωρολογοποιός, ενώ τη Σκηνοθεσία της Μεταγλώττισης υπογράφουν οι Αργύρης Παυλίδης και Μαρία Ζερβού.
(Πηγή:http://www.scienceillustrated.gr/?p=4865 )

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Καβουροζούμι!!!

Ο φίλος και συνάδελφος Βαγγέλης από την Ημαθία έφτιαξε ένα δικό του blog με καταπληκτικά (δικά του) σκίτσα-γελειογραφίες που με το ανεπανάληπτο γνωστό του χιούμορ σατιρίζει την επικαιρότητα, ιδιαίτερα στο χώρο του σχολείου. Ομολογώ ότι ήταν για μένα μια πολύ όμορφη έκπληξη. Μέγα ταλέντο Βαγγέλη. Είμαι περήφανος που έχω τέτοιους φίλους. Απολαύστε τα κι εσείς.
http://kavouras12.blogspot.com/

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τα Θέατρα της Αρχαίας Ηπείρου

Η αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου είναι μία από τις ενότητες που περιλαμβάνει η εισαγωγή στη δραματική ποίηση της Γ΄Γυμνασίου. Είχα την ιδέα να φτιάξω μία παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος με πιο εξειδικευμένο και τοπικό χαρακτήρα. Ο στόχος μου είναι να παρουσιαστεί στην τάξη και να γνωρίσουν οι μαθητές τα θέατρα της περιοχής που γεωγραφικά προσδιοριζόταν ως Αρχαία Ήπειρος. Οι περισσότεροι μαθητές δεν έχουν επισκεφθεί αρχαίο θέατρο και δεν έχουν παρακολουθήσει παράσταση αρχαίας τραγωδίας ή κωμωδίας. Όπως επίσης δεν γνωρίζουν ότι εκτός από το θέατρο της Δωδώνης , τα τελευταία χρόνια έχουν ανασκαφεί και άλλα θέατρα σε περιοχές που διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την εξέλιξη της Ηπείρου , ιδιαίτερα μετά τον 4ο αι. π.Χ. Μαζί με τα αρχαία θέατρα γνωρίζουν και τις αρχαίες πόλεις και τους οικισμούς που έχουν έλθει στο φως. Επιπλέον νομίζω ότι αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον το θεωρητικό μέρος του μαθήματος .

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Χιλιάδες χρόνια πάνω στον τροχό, ποιος θυμάται πες μου τον φτωχό...(Ν.Γκάτσος)


Ξέσπασε μπόρα κι ήτανε πρωί
στη γη την κολασμένη
άλλοι στα χέρια πήραν τη ζωή
κι άλλοι είναι προδομένοι

Έπαψε πια το αηδόνι να λαλεί
στης λεμονιάς τα φύλλα
άλλοι την στράτα πήραν την καλή
κι άλλοι την κατρακύλα

Τι μας έμεινε Νικήτα
γύρνα πίσω σου και κοίτα
Χιλιάδες χρόνια πάνω στον τροχό
Ποιος θυμάται πες μου τον φτωχό
Τι μας έμεινε Λευτέρη,
πού 'ναι του Θεού το χέρι
να κάψει το φονιά και το ληστή
και καινούργιος κόσμος να χτιστεί.



Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Μια νίκη της Greenpeace, που πέρασε στα ψιλά

C’mon make my day

του Νίκου Χαραλαμπίδη 18/09/2011

Η κατήφεια (γνωστή και ως γκαντίφλα) βασιλεύει. Τα μούτρα μας είναι κρέας και δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Ούτε καντήλι. Είναι έτσι όμως;

Πριν από λίγες ημέρες, η δικαστική απόφαση που απέρριψε το αίτημα της ΔΕΛΤΑ, της μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα και μέλος του ομίλου MIG, δικαίωσε τη δράση της Greenpeace, αναπτερώνοντας την ελπίδα. Τουλάχιστον την ελπίδα κάθε μικρού και αδύναμου, που νοιώθει καθημερινά να τα βάζει με θηρία, σε ένα παιχνίδι που μοιάζει να μην έχει νόημα αφού όλοι λένε ότι είναι στημένο.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, ίσως δεν έχουν τόσο ενδιαφέρον, αν και έχουν τη σημασία τους. Αυτό που όμως έχει ενδιαφέρον, ειδικά στις μέρες μας, είναι ότι η ΔΕΛΤΑ χρησιμοποίησε επικοινωνιακά και σαν συγκριτικό πλεονέκτημα -για όσο αυτό την εξυπηρετούσε- την καταχώρησή της σε υψηλή θέση στον Οδηγό Καταναλωτών. Όταν όμως, βάσει των απαντήσεών της, το αποτέλεσμα δεν της ήταν πια αρεστό, κινήθηκε δικαστικά (αίτηση ασφαλιστικών μέτρων) ζητώντας να αποσυρθεί ο Οδηγός Καταναλωτών της Greenpeace. Η εταιρία ισχυρίστηκε ότι αδικήθηκε εσκεμμένα από την περιβαλλοντική οργάνωση (με τη δημοσιοποίηση της βαθμολογίας της ΔΕΛΤΑ στον Οδηγό Καταναλωτών για τα Μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα, που εκδίδει η Greenpeace σε τακτά διαστήματα). Το δικαστήριο απέρριψε συνολικά το αίτημα!

Σε ένα «αφανές» δικαστήριο (Μονομελές Πρωτοδικείο), μια «αφανής» δικαστής έβγαλε μια ιστορική απόφαση, επιβεβαιώνοντας ίσως ότι οι ηρωικές πράξεις γίνονται από απλούς ανθρώπους. Μια απόφαση που βάζει το συμφέρον των καταναλωτών και το δικαίωμά τους στην ενημέρωση, πάνω από τις απαιτήσεις της μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας της χώρας. Μια απόφαση που λέει ότι, ακόμα και σήμερα, ο Δαβίδ έχει ελπίδες να ρίξει κάτω τον Γολιάθ. Με ένα μικρό, αλλά στοχευμένο βόλι. Και αυτός, να παγιδευτεί από το ίδιο το μέγεθος και το βάρος του, ώστε να πέσει στο καναβάτσο.

Ελπίζω και εύχομαι η συγκεκριμένη απόφαση να ανοίξει δρόμους και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Η είδηση δεν «έπαιξε» σε κανένα από τα «παραδοσιακά» ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο). Ίσως, τα πάλαι ποτέ κυρίαρχα ΜΜΕ και αυτά που μονοπωλούν τη διαφημιστική πίτα, σκέφτηκαν ότι – στις εξαιρετικά δύσκολες μέρες μας – δεν μπορούν να ρισκάρουν, δυσαρεστώντας ένα τόσο μεγάλο εν δυνάμει πελάτη! Στην καλύτερη περίπτωση, υπήρξε αναφορά σε «μεγάλη ελληνική γαλακτοβιομηχανία».

Η απόφαση όμως αξίζει πολλά, επειδή βγήκε ακριβώς μέσα στο συγκεκριμένο οικονομικό, πολιτικό, και κοινωνικό πλαίσιο. Λίγες ημέρες πριν από τον αναμενόμενο καυτό Σεπτέμβρη, η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε να μας τονώσει το ηθικό. Ήρθε να ρίξει λάδι στο καντήλι της ελπίδας. Τελικά είναι μάχες που αξίζει να τις δίνεις ακόμα και όταν μοιάζουν χαμένες. Αρκεί να το πιστεύεις, να το θέλεις και να έχεις μερικές χιλιάδες ανθρώπους, να σε υποστηρίζουν ανιδιοτελώς!

ΥΓ. Όσο για τη «μεγάλη ελληνική γαλακτοβιομηχανία», μπορεί να χρησιμοποιήσει υπεύθυνα το μέγεθος και το αξιόλογο δυναμικό της, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για να ανοίξει δρόμους στην πιστοποίηση και τη σήμανση, στην ποιότητα και τον ανταγωνισμό.

*Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.
(πηγή:protagon.gr)

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Μάνος Λοΐζος, Τίποτε δεν πάει χαμένο...

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Λοΐζος. Αγαπημένος και χιλιοτραγουδισμένος. Ποιο τραγούδι να πρωτοδιαλέξει κανείς. Η μουσική του " έντυσε" ποιητές και στιχουργούς, έγινε μουσική για το σινεμά  και μας συνόδευσε  σε πορείες, συγκεντρώσεις, γιορτές και φοιτητικές κρασοσυνάξεις. Ο αόριστος δεν ταιριάζει γιατί ο Λοΐζος είναι κλασικός και εξακολουθεί να μας συντροφεύει. 
 




























Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Βιομηχανική Επανάσταση

Ιστορία Γ΄Γυμνασίου, πρώτη ενότητα " Η εποχή του Διαφωτισμού" και πριν εξετάσουμε το κίνημα του διαφωτισμού μελετάμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τον 17ο και τον 18ο αι. Βιβλία δεν έχουμε  και οι φωτοτυπίες δεν με βρίσκουν σύμφωνη. Προτιμώ το σχεδιάγραμμα στον πίνακα και με στυλό και τετράδιο θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ως ένα βαθμό. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα αυτήν την πολύ ωραία παρουσίαση και σκέφτηκα να τη δανειστώ. Η aggeliki  από τη Ρόδο η δημιουργός .
 


Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Αν ήξερα ανάγνωση, γραφή αν ήταν, αν ήταν το σπαθί δικό μου δεν θα μου τρώγαν τώρα το ψωμί Θα αρνιόμουν την κλεψιά για ριζικό μου...



 8 Σεπτεμβρίου , Παγκόσμια Ημέρα Αναλφαβητισμού . 793 εκατομμύρια άνθρωποι δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν. Υπάρχει επίσης ένας πολύ σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θεωρούνται λειτουργικά αναλφάβητοι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους η γραφή και η ανάγνωση δεν αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους αν και έχουν τελειώσει το σχολείο. Και αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο των χωρών του τρίτου κόσμου αλλά και των ανεπτυγμένων. Σήμερα μπορούμε να αναφέρουμε πολλά είδη αναλφαβητισμού, τον τεχνολογικό, τον ψηφιακό, τον ιστορικό. Ο αναλφαβητισμός είναι συνέπεια της φτώχειας , της κοινωνικής ανισότητας , της πείνας, αλλά και αιτία για αυτά. Το ένα φέρνει το άλλο και οι άνθρωποι βιώνουν την περιθωριοποίηση, γίνονται έρμαια των εκάστοτε κυβερνήσεων και των εξουσιαστών, δεν έχουν άποψη , δεν έχουν συμμετοχή , δεν μπορούν να ρυθμίσουν την ατομική και την κοινωνική ζωή τους.
Αν δεν καταπολεμηθεί η φτώχεια και τα αίτια που την προκαλούν το φαινόμενο δυστυχώς θα διογκώνεται . Και στις αναπτυγμένες κοινωνίες όμως πάλι θα υπάρχει πρόβλημα διότι το ποιος θεωρείται αγράμματος και ποιος εγγράμματος είναι τελείως σχετικό και έχει σχέση με το γενικότερο πρόβλημα της παιδείας και όχι μόνο της  εκπαίδευσης που παρέχεται.
(oι στίχοι στον τίτλο είναι του Μήτσου Ευθυμιάδη)

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011