Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα


" Ο Τσε υπήρξε ήδη από τον καιρό της πρώτης νιότης του ένας τυχοδιώκτης, περιπλανώμενος και ρομαντικός. Εισβολέας σε ξένη γη, αλεξιπτωτιστής σε άγνωστες περιοχές, πιστός μιας ηθικής των αισθημάτων που κυριαρχούσαν πάνω στα σκοτεινά όρια της λογικής. Αυτές οι τρεις μεγάλες αρετές, με διαφορετικές αποχρώσεις , ημερεμένες από την εμπειρία και τις ήττες, τον συνόδευσαν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του.

    Για την πρωτόγονη Αριστερά του ' 60 , με την οποία μεγάλωσα εγώ, αυτές οι λέξεις  ανήκαν στον κατάλογο των διαστροφών, περιέγραφαν κακίες και ασθένειες, " μικροαστικές παρεκκλίσεις". Παρεκκλίσεις από τι; Δρόμοι για πού; Το να ξαναβρείς τον Τσε σήμερα σημαίνει να ξαναβρείς λέξεις σαν κι αυτές, να τις αποκαταστήσεις στην αρχική τους σημασία. 

" Ρομαντικός": εκείνος που αγκαλιάζει με αγάπη τις ιδέες, τις ιδέες πέρα από τη βιωσιμότητά τους.

" Περιπλανώμενος": αυτός που αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως ένα σκηνικό  μόνιμου ταξιδιού που κατά τη διάρκεια του δεν πρέπει να τεμπελιάζεις και να σταματάς. 

" Τυχοδιώκτης": εκείνος που αντιλαμβάνεται τη ζωή ως μια περιπέτεια της οποίας οι συνέπειες δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Και, μαζί με  αυτές, λέξεις όπως "ουτοπιστής" ( αυτός που καλλιεργεί τον έρωτα για την ουτοπία),

" παράτυπος" (εκείνος που θεωρεί περιττούς τους τύπους και είναι αντίθετος με αυτούς)

" ασεβής"( εκείνος που δεν υποβάλλει τα σέβη του στην εξουσία)

" υπέρμαχος της κοινωνικής και πολιτικής εξίσωσης(εκείνος που εφαρμόζει την ισότητα στη μοιρασιά των αγαθών και των δεινών)

" απερίσκεπτος" ( εκείνος που οι λέξεις και οι πράξεις του δεν υπολογίζουν συνέπειες και που έχει χάσει το συντηρητικό αίσθημα της σύνεσης).

     Λέξεις που συσχετίζω έντονα με την εικόνα του Τσε, που, όσο γράφω γι' αυτόν, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις."

Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ
Πόλη του Μεξικού, 2003


Από τον πρόλογο της βιογραφίας που έγραψε ο Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ με τίτλο: Ερνέστο Γκεβάρα , γνωστός και ως Τσε, εκδόσεις Κέδρος, 2005 (τρίτη έκδοση).

Σαν σήμερα 14 Ιουνίου 1928 γεννήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

7 σχόλια :

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

Για μένα ο CHE είναι το μεγαλείο της ανθρωπιάς , έγινε αυτό που ξέρουμε από αυτά που έζησε και δεν γεννήθηκε έτσι, έδωσε την ζωή του για της αρχές του .
Ο CHE δεν είναι φωτο σε μακό μπλουζάκι , αλλά μια διαχρονική ανθρώπινη ιδέα.

sofia είπε...

Καλησπέρα ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΕ,
φυσικά και δεν είναι φωτογραφία σε μπλουζάκι. Εμείς δεν τον βλέπουμε σαν καταναλωτικό αντικείμενο. Προσπαθούμε να τον"διαβάζουμε" πέρα από τις κατασκευές των διαφόρων μηχανισμών του συστήματος, που έχουν στόχο να τον "αδειάσουν" από ό,τι θεωρούν επικίνδυνο για αυτούς.
Όλοι εκείνοι οι νέοι που φορούν το μπλουζάκι με τη φωτογραφία ή έχουν ό,τι δήποτε άλλο δεν ξέρω αν γνωρίζουν πραγματικά ποιος ήταν ο Τσε πέρα από το μύθο

Ανώνυμος είπε...

Διακινδυνεύοντας να φανώ γελοίος, επιτρέψτε μου να πω ότι ο αληθινός επαναστάτης οδηγείτε από ένα μεγαλειώδες αίσθημα αγάπης.Είναι αδύνατον να σκεφτώ έναν γνήσιο επαναστάτη χωρίς αυτή την ιδιότητα.
Τσε
Το είχε πει και ο ίδιος
Φυσικά όλα τα συναισθήματα αυτά λείπουν σήμερα!
Και είμαι της ιδέας ότι στη αριστερά δεν πρέπει να υπάρχουν απαγορευμένες λέξεις,η αριστερά είναι χώρος ελευθερίας σκέψης,έτσι θέλω να γίνει!
Πολύ ωραίο αφιέρωμα!!

sofia είπε...

Καλησπέρα Έντι,
Πολύ σωστά αυτά που γράφεις.
Εγώ νομίζω ότι είσαι πολύ ώριμος για την ηλικία σου. Μπορείς να εκφράζεις ελεύθερα τη γνώμη σου , δεν διακινδυνεύεις να φανείς γελοίος. Πώς σου ήρθε αυτό;
Να ξέρεις ότι την ιδέα για την ανάρτηση την πήρα από σένα.

Ανώνυμος είπε...

Καλέ δεν το είπα εγώ αυτό που έγραψα το είχε πει ο Τσε! Και επειδή γράψατε για της διάφορες αρετές θεώρησα καλό να το ανεβάσω!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

«Ο Άνθρωπος πρέπει να περπατάει σηκώνοντας το πρόσωπό του απέναντι στον ήλιο. Ο ήλιος θα πρέπει να κάψει το μέτωπό του και καίγοντάς το να το σφραγίσει με τη σφραγίδα της τιμής! Όποιος σκύβει το κεφάλι του χάνει αυτή την τιμή»
(CHE)

sofia είπε...

Έντι , με συγχωρείς για την παρανόηση, αλλά δεν είμαι καθόλου καλή στο να θυμάμαι τσιτάτα.