Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Τα Γιάννενα του Χριστόδουλου Γκαλτέμη

Γεννημένος στην Κωστάνιανη, μικρό χωριό της επαρχίας Δωδώνης στον νομό Ιωαννίνων και πάνω στον παλαιό δρόμο Ιωαννίνων - Παραμυθιάς το 1953.

Ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης εκδήλωσε από μικρός την έφεση του στο σχέδιο και στη ζωγραφική. Έτσι, πήρε, μαθητής ήδη στη μέση εκπαίδευση, τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον Γιαννιώτη ζωγράφο Γιώργο Καζάκο και αργότερα σπούδασε ζωγραφική στο Προκαταρκτικά Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Νίκο Νικολάου. Οι κύριες σπουδές του όμως ήταν στο Εργαστήριο Χαρακτικής της ίδιας σχολής στο οποίο μπήκε πρώτος. Σπούδασε με υποτροφία του ιδρύματος Γιάννη Κεφαλληνού και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Δάσκαλός του στο Εργαστήριο Χαρακτικής, ο σπουδαίος μάστορας Κώστας Γραμματικόπουλος. Όπως ομολογεί σήμερα ο Γκαλτέμης, ενθουσιάστηκε όταν συνάντησε τον δημιουργό του αλφαβηταρίου τον στο δημοτικό σχολείο - τις εικόνες του βιβλίου αυτού, που τον φανταζόμαστε να το κρατάει όπως το παιδάκι στη φωτογραφία του Δημήτρη Χαρισιάδη, θαύμαζε και, στην παιδική του φαντασία, ήθελε να τις είχε ζωγραφίσει εκείνος. Παρακολούθησε ακόμα όσο σπούδαζε το Φροντιστήριο Καλλιτεχνικής Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου, με δάσκαλο τον Γιάννη Παπαδάκη, ενώ άκουσε τα θεωρητικά μαθήματα του Παντελή Πρεβελάκη, του Παύλου Μυλωνά, του Αντωνίου Δανασσή-Αφεντάκη και της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα.

       Αποφοίτησε το 1978 με την τιμητική διάκριση «Βραβείο Φιλοτεχνηθέντων έργων». Από νωρίς η καλλιτεχνική δημιουργία του έπεισε για την αξία και τη δύναμή της, ώστε γρήγορα κέρδισε τη θέση της: έργα του εκτίθενται δίπλα σε "ονόματα" της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, όπως είναι οι Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Μανουσάκης, Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Σπυρόπουλος, Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Κώστας Μαλάμος, Πάρις Πρέκας, Γιώργης Βαρλάμος, Παναγιώτης Τέτσης, ο δάσκαλός τον Κ. Γραμματόπουλος, κ.ά - ακούει κι έναν "καλό λόγο" από τον καθένα, από άλλον για την εκλογή και την επεξεργασία του θέματος, από άλλον για το σχέδιο και τα χρώματα, αποφασιστικής σημασίας σπάνιες παροτρύνσεις για νέο καλλιτέχνη. Το 1988 εξασφάλισε τριετή υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές χαρακτικής, με υπεύθυνο καθηγητή τον Γιάννη Παπαδάκη.
Το  βιογραφικό έγραψε ο Δημήτρης Παυλόπουλος και βρίσκεται εδώ

Έργα του Χριστόδουλου μπορείτε να δείτε εδώ    

Τα έργα του Χριστόδουλου Γκαλτέμη μου αρέσουν ιδιαίτερα όχι μόνο για τον τρόπο που ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται το θέμα του αλλά  γιατί απεικονίζουν μεριές της πόλης που δεν υπάρχουν πια ή έχουν μεταμορφωθεί οριστικά.

                                           



4 σχόλια :

Οικοδόμος είπε...

Πολύ ωραία τα έργα του. Μου άρεσαν ιδιαίτερα αυτά στις ασπρόμαυρες αποχρώσεις. Έκανες καλά που μας τον γνώρισες.
Καλημέρα και καλή βδομάδα νά ΄χεις.
Καλή δύναμη!

Θωμάς είπε...

Εμένα τα έργα του μου θύμισαν παλιές άχρωμες ή ρετουσαρισμένες φωτογραφίες.
Πολύ καλός.

Ange Alexiou είπε...

Άγνωστος σε μένα ο καλλιτέχνης. Τα ασπρόμαυρά εξαιρετικά!
:)

sofia είπε...

Ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης είναι ένας ιδιαίτερα εκφραστικός καλλιτέχνης με καθαρές γραμμές στη σχεδίαση, ζωντανά χρώματα και φως, αλλά και πολύ λιτός όταν δεν χρησιμοποιεί χρώμα.

Εμένα με ταξιδεύει σε άλλες εποχές, σε άλλες εικόνες. Δεν χορταίνω να κοιτώ τους πίνακες του.

Τα ασπρόμαυρα είναι χαρακτικά, χαλκογραφίες.

Καλησπέρα σε όλους