Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Confiteor

Όταν φτάνεις στην τελευταία σελίδα του μυθιστορήματος του Καταλανού συγγραφέα Jaume Cabre, Confiteor , η σκέψη να γράψεις κάτι σχετικό με αυτό στριφογυρίζει επίμονα στο μυαλό. Αν όμως μπεις στον πειρασμό και αναζητήσεις πληροφορίες και κριτικές για το βιβλίο, τότε αποθαρρύνεσαι εντελώς. Τι να γράψεις εσύ η ταπεινή αναγνώστρια , όταν έχουν γράψει τόσα και τόσα κριτικοί λογοτεχνίας και διάφοροι άλλοι.
Μάλλον δεν χρειάζονται πολλά λόγια.
Το Confiteor είναι ένα εξαιρετικό και συναρπαστικό μυθιστόρημα , που σε καθηλώνει με την περίτεχνη πλοκή του και την αριστουργηματική αφήγησή του. Όλα είναι σαν ένα μπερδεμένο κουβάρι, που ξετυλίγεται σιγά - σιγά και οδηγεί μέσα από τους λαβύρινθους της μνήμης και της φαντασίας σε μια σπαρακτική έξοδο. Πολλές ιστορίες και ιστορία, πολλά πρόσωπα και πολλές φωνές εγκιβωτισμένες η μία μέσα στην άλλη  επιβάλλονται συναισθηματικά και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα άλλοτε υποβλητική και άλλοτε επώδυνα μελαγχολική.
Το Confiteor είναι η εξομολόγηση ενός ανθρώπου ευφυούς  που δεν ευτύχησε να γνωρίσει τη γονεϊκή αγάπη και περιπλέχτηκε πολύ η ερωτική του ζωή. Είναι η αναζήτηση της προέλευσης του κακού και της επίδρασης του στη ζωή και στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Είναι μια κατάθεση ψυχής για το θάνατο και την απώλεια, τη ζωή και την αγάπη, τη μουσική και τα βιβλία, τη φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις, τη μετάνοια και τη συγχώρεση, την ενοχή, την  εκδίκηση και την αντεκδίκηση. Και όλα γραμμένα πριν το Αλτσχάιμερ καταστρέψει κάθε μορφή επικοινωνίας και επαφής με τους ανθρώπους του και την καθημερινοτητά του. Ή μήπως όλη αυτή η ιστορία είναι αποτέλεσμα της αρρώστιας που ερχόταν να καταλάβει το μυαλό του καλπάζοντας; 
Το Confiteor δεν είναι ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται γρήγορα αν και δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Χρειάζεται να είσαι προσηλωμένος για να μπορείς να παρακολουθείς την αφήγηση και την πλοκή. Επομένως είναι ένα βιβλίο για απαιτητικούς αναγνώστες και λάτρεις της καλής λογοτεχνίας. 
Αξίζει όμως να αφιερώσει κανείς χρόνο και να το διαβάσει.

Jaume Cabre,Confiteor,μτφρ. Ευρυβιάδης Σοφός, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια :