Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Το αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 28ης Οκτωβρίου 1942

Βάλιας Σεμερτζίδης , Διαδήλωση

Μάχεται η Αθήνα.
Το πρώτο απίστευτο συλλαλητήριο που είδε ο καταχτητής κι' απόρησε ήταν το αντιφασιστικό της 28 Οκτωβρίου 1942. Πλημμύρισαν οι δρόμοι από λαό τρελλό. Η πρώτη μάχη της Αθήνας. Άντρες, γυναίκες, κορίτσια, παιδιά, εργάτες, υπάλληλοι, μαθητές και μαθήτριες ξεκίνησαν απ' τα διάφορα σημεία που είχαν οριστή. Φάλαγγες απ' την πλατεία Κλαυθμώνος, απ' την πλατεία Κάνιγγος, από το Κολωνάκι, από τον Ξυλοθραύστη, απ' την Χρυσοσπηλιώτισσα, απ' τον Άγιο Κωνσταντίνο. Τόπος της γενικής συγκέντρωσης  είχε οριστή ο Άγνωστος Στρατιώτης. Αναταράχτηκε στα συθεμελά της η Αθήνα.
- Ζήτω η Λευτεριά!
- Κάτω ο φασισμός!
- ΕΑΜ - ΕΑΜ.
Για πρώτη φορά ακούστηκε τότε στα φανερά η λέξη τούτη, που έγινε αργότερα η λύσσα και ο φόβος του καταχτητή. Κύματα λαού τραβούσαν προς τον Άγνωστο. Εδώ οι μαχητικές ομάδες. Εκεί οι σύνδεσμοι. Εδώ οι υπεύθυνοι. Οι αρχηγοί στις θέσεις τους. Οι ομιλητές ωρισμένοι κι' έτοιμοι. Όλα καταστρωμένα με ακρίβεια σε σχέδιο μαχητικό, στην πρώτη τούτη εξόρμηση, που έβγαλε στους δρόμους απάνω από εκατό χιλιάδες πλήθος. Μιλάνε οι ομιλητές. Φωνάζουνε τα πλήθη:
- Λευτεριά! Λευτεριά!
- Κάτω ο φασισμός!
- Ζήτω το ΕΑΜ.
Και πέφτουν απάνω στα πλήθη οι Γερμανοί. Πέφτουν οι Ιταλοί. Πέφτουν οι χωροφύλακες. Σκίζουν τους δρόμους τα μηχανοκίνητα, το ιππικό, η καραμπινερία, οι μοτοσυκλέττες. Κι' ο κόσμος ανοίγει και μαζεύεται. Σκορπίζει και ξανασμίγει. Σωριάζονται νεκροί. Πέφτουν τραυματίες. Αρπάζουν στους ώμους τους νεκρούς, παίρνουν τους τραυματίες για τα σπίτια που έχουν οριστεί κι' οργανωθεί για πρόχειρα νοσοκομεία. Και ο λαός, εκεί! Χτυπάνε, κυνηγάνε, ντουφεκάνε κι' απλώνεται η διαδήλωση κομματιαστά σ' όλο το κέντρο. Κάνουν εξόρμηση, σπάνε τις ζώνες. Υποχωρούν, μαζεύονται. Τραβάνε δρόμο - δρόμο, στενό - στενό, μαζεύεται θάλασσα ο λαός στο Κολωνάκι και στεφανώνει την προτομή του Ξάνθου. Στην πλατεία της Μητρόπολης, μαθήτριες με τις δασκάλες. Στριμώχνονται και κυκλώνονται απ' τους Ιταλούς. Γονατίζουν και ψάλλουν τον Εθνικό μας Ύμνο. Κι' οι Ιταλοί κυττάν με δέος. Οι Γερμανοί τα χάνουν
Νίκη! Η πρώτη νίκη της Αθήνας...

Δημήτρη Ψαθά, Αντίσταση,  Εικονογράφηση Φωκ. Δημητριάδη, Έκδοση ΜΑΡΗ, Αθήνα 1976

Δεν υπάρχουν σχόλια :