Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Εδώ Λιλιπούπολη

Πολλές φορές με έχουν ρωτήσει τι σημαίνει το Ofisofi, από πού προέρχεται. Εξηγώ ότι ήταν το όνομα μιας ηρωίδας της Λιλιπούπολης. Δεν θυμάμαι καθόλου το ρόλο της , θυμάμαι όμως ότι οι φίλοι κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά μου με φώναζαν έτσι υπό την επίδραση της ραδιοφωνικής εκπομπής
" Εδώ Λιλιπούπολη". Ποια ήταν η Λιλιπούπολη;
 Ήταν μια ραδιοφωνική σειρά που παιζόταν καθημερινά στο Γ΄Πρόγραμμα από το 1976 μέχρι το 1980. Διευθυντής του Γ΄ Προγράμματος ο Μάνος Χατζιδάκις. Η σειρά ήταν παιδική αλλά κατέληξε να γίνει και μία σειρά για πιο μεγάλα παιδιά, διότι το περιεχόμενο ήταν τολμηρό, πολιτικό και ανατρεπτικό .Τα πρόσωπα απέκτησαν συμβολικές διαστάσεις και μέσα από αυτά μπορούσαμε να διακρίνουμε γνωστά πολιτικά πρόσωπα και πρακτικές. Ακριβώς γι' αυτό προκάλεσε δυσαρέσκεια στους πολιτικούς της εποχής. Η κυβέρνηση της εποχής και αρκετές εφημερίδες κατηγόρησαν τη σειρά για κομμουνιστική προπαγάνδα. Μέχρι και επερώτηση είχε γίνει στη Βουλή.
 Ο Χατζιδάκις  σε κείμενό του είχε χαρακτηρίσει τη «Λιλιπούπολη»:
    γέννημα μιας φιλελεύθερης και πειραματικής ραδιοφωνίας από τη μία, του Τρίτου Προγράμματος, και από την άλλη μιας ομάδας νέων ανθρώπων με πολύ ταλέντο που συγκεντρώθηκαν στο Τρίτο και δούλεψαν ελεύθερα, με κέφι, με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Αυτό βέβαια δεν στάθηκε εμπόδιο στο να εξοργιστεί η αντιδραστική παραδημοσιογραφία του ελληνικού Τύπου που χαρακτήρισε τη "Λιλιπούπολη"... κομμουνιστική. Ίσως γιατί πρώτη φορά κάποιοι μιλούσαν στα παιδιά υπεύθυνα με καθαρή ποιητική γλώσσα. Θίγοντας (με τον τρόπο αυτόν) θέματα που βασανίζουν και πονάνε τον τόπο και όχι ως εκπαιδευτικοί ή γονείς ανόητοι που συμπεριφέρονται στα παιδιά λες και αποτείνονται σε υπανάπτυκτους και ατελείς οργανισμούς με θέματα ανώδυνα και γλώσσα απονεκρωμένη και συμβατική   
Νέοι δημιουργοί έδωσαν φτερά στη σειρά με τη μουσική , τους στίχους και τα κείμενα. Ήταν μια πλούσια σειρά, που δεν νομίζω να έχει υπάρξει κάτι ανάλογο στο ραδιόφωνο.
 Η Μαριανίνα Κριεζή ήταν η στιχουργός των τραγουδιών και μια σειρά νέων καλλιτεχνών Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός και Νίκος Χριστοδούλου συνέθεταν τις μουσικές, τα οποία τραγουδούσαν οι Σπύρος Σακκάς, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Κοντογεωργίου και Νένα Βενετσάνου.  Ανάμεσα στους ηθοποιούς που ακούγονταν στην σειρά ήταν οι Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Σταμάτης Φασουλής, Λευτέρης Βογιατζής, Σαπφώ Νοταρά, Λυδία Κονιόρδου, Αλέκα Παΐζη, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ράνια Οικονομίδου, Πέπη Οικονομοπούλου, Μίνα Αδαμάκη, Θόδωρος Μπογιατζής, Νίκος Τσιλούνης, Σταύρος Μερμήγκης, Λάμπρος Τσάγκας και Μίμης Χρυσομάλλης.
Εκείνη την εποχή , πιο συγκεκριμένα από το τα τέλη του 1978 που ήμουν πλέον φοιτήτρια μέχρι και το 1980 που σταμάτησε η σειρά , καθημερινά ακούγαμε " Εδώ Λιλιπούπολη" και μετά σχολιάζαμε  , κρίναμε και προσπαθούσαμε να μάθουμε διαλόγους και τραγούδια. Έντονα πολιτικοποιημένοι , με ενεργό δράση στο φοιτητικό κίνημα της εποχής  προσπαθούσαμε να συλλάβουμε τα πολιτικά μηνύματα της σειράς και να τα ταυτίσουμε με την επικαιρότητα.
Μερικά χρόνια αργότερα , μικρομαμά πλέον, ήθελα οπωσδήποτε  η μικρούλα κόρη μου να ακούσει τη Λιλιπούπολη.  Μετά από ψάξιμο βρήκα σ'ένα δισκάδικο στο Αγρίνιο, που υπηρετούσα, δύο κασέτες με τη σειρά. Δυστυχώς δεν ήταν ολόκληρη.  Ούτε ξέρω πόσες φορές έπαιξαν αυτές οι κασέτες, λιώσανε. Κάπου υπάρχουν καταχωνιασμένες μαζί με τα χαλασμένα κασετόφωνα. Κυκλοφορούν όμως τα τραγούδια και αρκετά αποσπάσματα,τα οποία εξακολουθώ να ακούω με τον ίδιο ενθουσιασμό. Χαίρεται η ψυχή  μου. Ξανανιώνω.

"Το φαινόμενο Λιλιπούπολη οφείλει τη διαχρονικότητά του στο ότι προσφέρει σε όλους πάντα ένα μεγάλο ταξίδι στη χώρα των παιδικών αναμνήσεων και στον κόσμο του φανταστικού, που όλα είναι πιθανά μέσα από την πραγματικότητα. Κι έτσι δημιουργείται μια όαση ονείρου στην αναζήτηση ενός κόσμου ιδανικού".Ρεγγίνα Καπετανάκη(προσωπική φίλη του Χατζιδάκι από τους πρωτεργάτες της Λιλιπούπολης)

































Εντοπίσαμε και την  Οφησόφη . Ευχαριστώ τους φίλους...μια φορά κι έναν τρελλό που υπέδειξε το βίντεο και  e- Αpenanti που έδωσε την αρχική πληροφορία κι ας ήταν λάθος ο ρόλος . Δεν έχει σημασία.







23 σχόλια :

E. είπε...

λιλιπουπολη, κασετες, αγρινιο (ελεος), μονοψηφιες ηλικιες... μυρισε δεκαετια 80. κανε και τενεκεδουπολη. επισης, τι λειπει απο αυτο το ποστ με θεμα ofisofi? το custom-made apron ofisofi straight from greenwich village nyc.

sofia είπε...

χαχαχα, την έχω κι αυτή κατα νου.
Και πάλι στο Αγρίνιο είχαμε βρει τα βιβλία της Φακίνου. Μας έχει σημαδέψει πολλαπλά αυτή η πόλη.

Θωμάς είπε...

Λύθηκε επιτέλους το μυστήριο τι σημαίνει Ofisofi!
Να ομολογήσω πως την Λιλιπούπολη μόνο ακουστά την είχα.
Άκουσαμε με την κόρη μου το πρώτο επεισόδιο (περί πρωτοβουλίας: καταπληκτικό σενάριο με παιδαγωγικές προεκτάσεις!) και διασκέδασαμε. Βάλαμε στο πρόγραμμα να ακούσουμε και τα υπόλοιπα. (Η κόρη μου μάλιστα επέμενε να συνεχίσουμε).
Δύο σχόλια ακόμα:
1) Η απουσία εικόνας όχι μόνο δε μειώνει το ενδιαφέρον μα διαπίστωσα πως το αυξάνει. Ακόμα και στα σημερινά παιδιά που δεν είναι συνηθισμένα σε ακούσματα και διηγήσεις.
2) Έχω την εντύπωση πως θα αρέσει και στους μαθητές μου και σκοπεύω να το βάλω να το ακούσουν στην τάξη.
Σοφία, σ' ευχαριστώ. Η ανάρτησή σου ήταν εποικοδομητική από όλες τις απόψεις!!!

Ανώνυμος είπε...

Έργο τέχνης μοναδικό η "Λιλιπούπολη" (όπως και η "Ντενεκεδούπολη").
Μ'αυτήν "μεγάλωσαν" παιδιά και μεγάλοι.

kariatida62 είπε...

Την Λιλιπούπολη την πρωτάκουσα, στα τελειώματά της...κοντά το 1980.
Πού να μας αφήσουν τα σχολικά ωράρια και υποχρεώσεις να παρακολουθούμε ραδιόφωνο?
Την άκουσα καλύτερα όμως όταν μικρομάνα πια ενδιαφερόμουν για τα ακούσματα που θάχε το πιτσιρίκι μου, και αγόρασα τις σειρές.
Ούτε θυμάμαι πια πού βρίσκονται...
Ευκαιρία να κάνω ένα φλας μπακ μέσα απ' τις επιλογές σου ofisofi
Νάσαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Έργο τέχνης μοναδικό η "Λιλιπούπολη" (όπως και η "Ντενεκεδούπολη").
Μ'αυτήν "μεγάλωσαν" παιδιά και μεγάλοι.

(Συνεχίζω- γιατί πάτησα κατά λάθος τη δημοσίευση.)

Υπέροχα τραγούδια, καταπληκτικά σκετσάκια, ηθοποιοί ένας κι ένας.
Συλλογική δουλειά εξαίσια, διαχρονική.
Εννοείται ότι στην κυριολεξία έλιωσα τις κασέτες από την πολλή χρήση, μέχρι που έχω πια τα τραγούδια σε cd (από κάποια εφημερίδα).

Ό,τι έκανε ο Μάνος Χατζηδάκις, αριστοτεχνικά καμωμένο!

κ.κ.

eApenanti είπε...

Καλημέρα Σοφία,
Λοιπόν να σε βοηθήσω: Ήσουν η μάνα του Παπαγάλου (βασικού ήρωα της σειράς).

Όμως εμένα μου άρεσε ο τύπος του Δυστροπόφιγγα (τον θυμάται κανείς ;). Και μετά του συμπαθέστατου πτηνού. Που τα καμώματά του και οι "παραλογισμοί" του σε βασάνιζαν ατέλειωτες ώρες.

Χάρηκες που έμαθες ποιά είσαι ;

Μαρία Νικολάου είπε...

καλέ τι ωραίο...τι όμορφες φωνές, λες και το βλέπεις σε θέατρο...

καλά ο παπαγάλος όλα τα λεφτά... ξεράθηκα να γελάω.

που είναι όλα αυτά τα ωραία πράγματα...;;;

sofia είπε...

Θωμά εγώ σε ευχαριστώ γιατί συνέβαλες με τον τρόπο σου στην ανάρτηση. Υπάρχουν στο youtube αρκετά επεισόδια και τραγούδια.
Η απουσία εικόνας νομίζω βοηθάει περισσότερο στην ανάπτυξη της φαντασίας.
Να είσαι καλά

sofia είπε...

Γεια σου Καρυάτιδα ,
σημασία δεν έχει πότε την άκουσες,αλλά ότι την άκουσες μαζί με το πιτσιρίκι σου.

Καλό απόγευμα .

sofia είπε...

Καλή μου φίλη
οι σειρές αυτές πραγματικά είναι ανεπανάληπτες. Για σκέψου τι βλέπουν και τι ακούνε τα παιδιά σήμερα.

Γίνονται βέβαια κατά διαστήματα και παραστάσεις αλλά η ραδιοφωνική ακρόαση είχε άλλη γοητεία.

Καλό απόγευμα

sofia είπε...

Βρε Θανάση, στον ουρανό σε γύρευα στη γη σε βρήκα.
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα χρόνια προσπαθώ να θυμηθώ ποια ήταν η Ofisofi. Κανείς δεν μπορούσε να με βοηθήσει και ούτε έβρισκα κάτι συγκεκριμένο,γιατί και οι κασέτες που είχα δεν ήταν όλη η σειρά.
Η μάνα του Παπαγάλου ε; Δηλαδή πάλι μαμά.
Ειλικρινά χάρηκα πάρα πολύ και την πληροφορία σου τη θεωρώ ακριβό δώρο.

Α.μου άρεσε και εμένα ο Δυστροπόπιγκας γιατί εκπροσωπούσε την αριστερή άποψη στη Λιλιπούπολη.

Ευχαριστώ από καρδιάς
Να είσαι καλά

sofia είπε...

Μαράκι
στο youtube θα βρεις αρκετά. Για ολόκληρη τη σειρά ψάξε στα δισκοπωλεία.

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

Οφείλω να κάνω διόρθωση:))
Η Όφησόφη ήταν η εκπαιδεύτρια του Παπαγάλου. Ζούσε στο σπίτι με τα 101 τριαντάφυλλα και με το σαλόνι με τα παλιά όμορφα έπιπλα. Αριστοκράτισσα και γνώστης του savoir vivre :))
Για του λόγου το αληθές δες το video:
http://www.youtube.com/watch?v=_8MzS8JnKD4

να' σαι καλά που μας θύμισες την λατρεμένη Λιλιπούλη!!!

Ανώνυμος είπε...

@ μια φορά κι έναν τρελό:

Σωστά!
"Ο παπαγάλος μαθαίνει καλούς τρόπους" είναι το σκετσάκι,
όπου η Όφησοφη τον εκπαιδεύει στο σαβουάρ βιβρ.
Και είναι πανέξυπνο και ξεκαρδιστικό...


κ.κ.

sofia είπε...

μια φορά κι έναν τρελλό,
σε ευχαριστώ πολύ
ήδη έβαλα το βίντεο στην ανάρτηση
Τελικά την εντοπίσαμε την Οφησόφη
Είμαι πολύ χαρούμενη για τη βοήθεια.
Και να σκεφθείς ότι είδα τον τίτλο το πρωί στο youtube και το προσπέρασα επειδή δεν ήθελα να βάλω πολλά βίντεο με τον παπαγάλο.
Να είσαι καλά

eApenanti είπε...

Σοφία, μιά φορά κι ἕναν τρελλό...

Το σωστό είναι αυτό, ήταν δασκάλα του. Απλά θέλησα να ταιριάξω ρόλους...
Ελπίζω να μην παραπληροφόρησα πολύ.
Και μαμά και δασκάλα.

Καλή σας νύχτα !

ΥΓ. Η εκπομπή ήταν την ώρα που γυρνούσα σπίτι από τη δουλειά (απόγευμα). Αν τύχαινε και την έχανα, ρωτούσα την παρέα για το χαμένο επεισόδιο. Ευτυχώς πολλές φορές γίνονταν επαναλήψεις.

ΔΑΝΑΗ είπε...

Ομολογώ πως την είχα κι εγώ την απορία με το "Ofisofi". Πού να φανταστώ ότι είχε σχέση με τη Λιλιπούπολη που λόγω ηλικίας δεν παρακολούθησα από το ραδιόφωνο και μόνο κάποια τραγουδάκια έφτασαν στ' αυτιά μου αργότερα λόγω επαγγέλματος. Έκπληξη λοιπόν. Και υπέροχη.

sofia είπε...

Και μαμά και δασκάλα, Θανάση. Μου αρέσει και αυτός ο συνδυασμός προσαρμοσμένος σε μένα. Θα προσθέσω και κάτι άλλο` και καλοί τρόποι. Πάντα υπήρξα ένα καλό παιδί με επαναστατική όμως διάθεση.
Η ευγένεια υποχρεώνει και μπορείς να "σφάζεις" με το βαβμάκι.

Καλημέρα

sofia είπε...

Δανάη καλημέρα,
Αν δεν κάνω λάθος την ίδια περίπου ηλικία έχουμε. Μάλλον δεν έτυχε να την ακούσεις.

Επέστρεψες;

elen είπε...

Μολις διαβασα απο που προέρχεται το ofisofi!
Ε, ναι!Τωρα ολοκληρώνεται η εικονα μου!
Μονο αυτο θα σου ταιριαζε ενα παιχνιδιαρικο ονομα από μια τετοια εξυπνη παιχνιδιαρικη ανατρεπτικη αλληγορική εκπομπή!

Unknown είπε...

Ακουγοντας κανεις το τραγουδι της Οφισόφης, καταλαβαίνει ότι προκειται και φίδι... Οφις Όφη... :)

sofia είπε...

Ένα καλό, γλυκό και τρυφερό φίδι όμως, Σοφία Σιδέρη.