Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Παυσίλυπον


 Σε εποχές σαν τη δική μας, που η οικονομική κρίση έχει ισοπεδώσει τις ανθρώπινες σχέσεις και έχει μετατρέψει τις ανθρώπινες συμπεριφορές, θα ήταν καλό να ψάξουμε να βρούμε ένα φως , μια ελπίδα , ένα αισιόδοξο μήνυμα .

Δύσκολο θα πουν κάποιοι. Ίσως. Ακατόρθωτο όμως όχι. 

Τι ζητούν οι άνθρωποι από εμάς , τι ζητούμε εμείς από αυτούς;.
Δεν χρειάζονται πολλά. Άλλη φιλοσοφία και άλλη αντίληψη για τη ζωή χρειαζόμαστε. Όσοι μπορούμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά ας προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε τη σκέψη μας και στους άλλους, τους διπλανούς μας. Ένα χαμόγελο, μια καλημέρα, ένα χέρι βοήθειας στη δύσκολη στιγμή, την αίσθηση της ασφάλειας ότι δεν είναι μόνοι. Στις δύσκολες στιγμές ανθίζουν οι ανθρώπινες σχέσεις . Γιατί θα πρέπει να μεταβαλόμαστε σε θηρία και να καταβροχθίζουμε ό ένας τον άλλον;

Με αυτό το πνεύμα , εμείς μια ομάδα ανθρώπων , που έχει εγκαταλείψει τη μεγάλη πόλη και ζει σ΄έναν μικρό οικισμό  ( με πολλά προβλήματα είναι αλήθεια) προσπαθούμε μέσα από τις δράσεις του πολιτιστικού μας συλλόγου εδώ και χρόνια να προσεγγίσουμε τους γείτονες μας , να γνωριστούμε και να προσφέρουμε στήριξη  ο ένας στον άλλο. Με πενιχρά μέσα και ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες, αλλά με πολύ καλή διάθεση , κέφι και επιθυμία για προσφορά προσπαθούμε  να δυναμώσουμε τις σχέσεις μας και να βοηθήσουμε στην καλυτέρευση της καθημερινότητάς μας. 
Κατά καιρούς έχουμε διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις και δράσεις , στηριγμένες όλες στην εθελοντική δουλειά. Η συμμετοχή ήταν πάντα συγκινητική.

Ο σύλλογος μας θέλοντας να ευχαριστήσει αυτούς τους ανθρώπους ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες σκέφτηκε να διοργανώσει μία ημερήσια εκδρομή , με τα έξοδα πληρωμένα από το ταμείο του, για να τους ευχαριστήσει αλλά και να δώσει την ευκαιρία έστω και μία ημέρα να ξεφύγουν αυτοί αλλά και εμείς από τη μίζερη πραγματικότητα. Ανταποδοτική η κίνηση  με ταυτόχρονη προβολή του  πνεύματος της αλληλεγγύης και της αισιοδοξίας για τη ζωή.

Η ιδέα έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό. Προορισμός η Λίμνη Πλαστήρα . Η συμμετοχή πέρα από κάθε προσδοκία. Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, όλοι μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού. Την οργάνωση ανέλαβαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η η εκδρομή πραγματοποιήθηκε τελικά χθες.

Η μέρα επιτέλους καθαρή και ζεστή . Οι οιωνοί καλοί προαναγγέλλουν ότι θα είναι πολύ ευχάριστη. Και πραγματικά η μέρα εξελίχθηκε όμορφα. Η  εκδρομή ήταν καταπληκτική και έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους συγκατοίκους μας , οι οποίοι ήταν υπέροχοι , συνεπείς και πειθαρχημένοι ( συμπεριφορές σπάνιες σε ομαδικές εκδρομές) 
Οι εντυπώσεις πάρα πολύ καλές και ο ενθουσιασμός μεγάλος. Με αυτό τον τρόπο εκδηλώθηκε και η επιθυμία από όλους να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους τις δράσεις του συλλόγου αλλά και να δίνονται συχνά οι ευκαιρίες να συναντιώμαστε μεταξύ μας και να στηρίζουμε ό ένας τον άλλον .
Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τους ανθρώπους... με τους ανθρώπους.

 Η θέα από την Εγνατία στο δρόμο προς το Μέτσοβο

Βγαίνοντας από την Εγνατία, ακολουθούμε τον παλιό δρόμο για Τρίκαλα



 
Μετέωρα
Στάση στην Καρδίτσα. Πάρκο Παυσίλυπον.
Ορισμένα επαγγέλματα εξακολουθούν να υπάρχουν
Άγραφα. Ανεβαίνοντας για τη Μονή Κορώνης
Στη Μονή Κορώνης. Το σπουδαιότερο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής. Ιδρύθηκε το 1123 από τον αυτοκράτορα Ι.Κομνηνό Β΄
Υπέροχος ο αύλειος χώρος πίσω από το καθολικό της μονής. Πολύ περιποιημένος με φανταστική θέα.


Συνεχίζοντας την  πορεία προς τη Λίμνη
                                       Στο φράγμα
                      Αφήνοντας πίσω μας το φράγμα
                                     
Στην πλατεία των Τρικάλων
                                              
                                Η Λίμνη των Ιωαννίνων



13 σχόλια :

photoioannina είπε...

Μέσα από τις φωτογραφίες σου έκανα κι εγώ την εκδρομή αν και πολύ θα ήθελα να ήμουν μαζί σας!!!

sofia είπε...

Αγαπητέ Φωτογράφε,
είσαι καλεσμένος στην επόμενη.

Αν θέλεις να μας γνωρίσεις σε καλούμε στη Β΄αντάμωση που θα κάνουμε στις αρχές Ιουλίου με τα μέλη του συλλόγου να προσφέρουν δωρεάν σπιτικό φαγητό και τα ανάλογα ποτά. Θα σε ειδοποιήσω, γιατί δεν γνωρίζω ακόμη την ημερομηνία.

Ange Alexiou είπε...

Αγαπημένος και σχετικά κοντινός προορισμός για μας η λίμνη Πλαστήρα. Στα άλογα μάλλον δεν κάνατε στάση. Ανεβαίνεις και πας μια μισάωρη βόλτα παραλίμνια.

sofia είπε...

Νόμιζα ότι έμενες στην Αθήνα.
Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Δεν είχαμε χρόνο.
Όχι όμως ότι θα ανέβαινα στο άλογο.
Προτιμώ την πεζοπορία.

Την Καλησπέρα μου

Διαχειριστής είπε...

Στους μικρούς τόπους είναι εφικτό να αναπτυχθούν τέτοιες συλλογικές κινήσεις, αντικειμενικά το επτιτρέπει το μέγεθος και οι κοινές αναφορές. Επειδή έχω ζήσει για ένα διάστημα σε μια επαρχιακή πόλη το είδα.

Στη μεγαλούπολη είναι πολύ διαφορετικά, είναι αλλιώς η ζωή.

Από την άλλη σε αυτούς τους τόπους, αν δεν έχεις δεσμούς, αισθάνεσαι σαν τη μύγα μέσα στο γάλα, κάτι που δεν το νιώθεις στην Αθήνα της ανωνυμίας.

Θα ήθελα να υπήρχε ένας τρόπος να συνδιαστούν τα καλά και της μεγαλούπολης και της επαρχίας, αλλά δε το βλέπω να υπάρχει προς το παρόν.

sofia είπε...

κ.κ,
Μη νομίζεις ότι είναι κάτι εύκολο.Χρειάζεται πολλή δουλειά. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μικρές κοινωνίες λειτουργούν διαφορετικά.
Πάντως προτιμώ τις ιδιαιτερότητες αυτής της κοινωνίας από την ανωνυμία της μεγαλούπολης. Εξαρτάται από τον τρόπο που τις χειρίζεται κανείς.

Οικοδόμος είπε...

"Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τους ανθρώπους... με τους ανθρώπους."

Δεν υπάρχει επίσκεψή μου εδώ, που να μην μου δώσεις απλόχερα κάτι να πάρω μαζί μου, φεύγοντας.

Το ταξίδι πριν χρόνια στη λίμνη και τα περίχωρα, είναι από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μου. Από αυτές που μόνο οι εικόνες μπορούν κάπως να περιγράψουν. Όπως οι δικές σου πανέμορφες φωτογραφίες.

Όμως "συγχώρεσέ" με που έμεινα περισσότερο στο κείμενό σου απόψε. Είναι πολλή η αισιοδοξία που εκπέμπει και είναι τόσο αναγκαία.

Καλησπέρα και καληνύχτα, με αγάπη.
Καλή δύναμη!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Πολύτιμες για την ασθμαίνουσα ζωή μας αυτές οι αποδράσεις!
Ανάσες ελευθερίας σε μια συγκυρία που οι αλυσίδες της καθημερινής πίεσης βαραίνουν πλέον επικίνδυνα.
Πολλή όμορφη η όλη παρουσίαση Σοφία. Εύχομαι όλο και πιο συχνά να τα καταφέρνετε.

sofia είπε...

Οικοδόμε μου,
Είναι νόμος της ζωής απαράβατος:Δεν υπάρχει σκοτάδι χωρίς φως. Όσο ζω αυτό θα αναζητώ και με αυτό θα προχωρώ. Μόνο που η αναζήτηση προϋποθέτει να κοιτάζουμε ψηλά, προς τα πάνω
Δεν θα τους κάνω, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μας ποδοπατήσουν.
Η αισιοδοξία και το γέλιο μας είναι όπλο εναντίον τους.

Ανταποδίδω την αγάπη

sofia είπε...

Ευχαριστώ Ευρυτάνα Ιχνηλάτη

Να είσαι καλά

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

Μπράβο σας, μην το αφήσετε, τέτοιες σχέσης μας κρατάν όρθιους.
Καλή δύναμη .

sofia είπε...

Καλησπέρα Ανορθόγραφε,

Προσπαθούμε!

Ευχαριστώ.

eApenanti είπε...

Μπράβο Σοφία
Με συγκινείς.

Καλημέρα