Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Μίκης Θεοδωράκης



  "Κάποιοι μουσικοί αγαπούν τη μουσική τους και κάποιοι άλλοι αγαπούν τους ανθρώπους"αυτά τα λόγια του μεγάλου χιλιανού τραγουδιστή και μάρτυρα Βίκτορ Χάρα βρίσκουν την απόλυτη εφαρμογή τους στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη ανεξάρτητα αν διαφωνώ με κάποιες επιλογές ή δηλώσεις των τελευταίων χρόνων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1925.
   Ανάμεσα στα πάρα πολλά έργα του και τα εκατοντάδες τραγούδια που έχουμε τραγουδήσει σε μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής μας, σε πορείες και διαδηλώσεις αλλά και σε φιλικές συγκεντρώσεις, σε ταβέρνες και σε σπίτια, επιλέγω ένα μικρό απόσπασμα από το κορυφαίο έργο του συνθέτη" Canto General"  σε ποίηση του Pablo Neruda.

   Το Canto General" είναι ένας ύμνος στην ειρήνη και στην ελευθερία  όλων των λαών της γης. Ο Μίκης Θεοδωράκης κατόρθωσε με τη μεγαλειώδη μουσική του δημιουργία να αναδείξει την ποιητική σύνθεση του Pablo Neruda και να μας προσφέρει ένα έργο οικουμενικό και παγκόσμιο που το μήνυμα του εξακολουθεί να παραμένει τραγικά επίκαιρο σε έναν κόσμο που σφαδάζει από τον πόνο που προκαλούν οι απάνθρωπες  πολιτικές των κοσμοκρατόρων , η ανελευθερία, η καταπάτηση των στοιχειωδέστερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι  κάθε είδους διακρίσεις,  η απανθρωπιά .
Αξεπέραστες οι ερμηνείες του Πέτρου Πανδή και της Μαρίας Φαραντούρη


2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Σοφία καλησπέρα.Τρέμω και μόνο με τη σκέψη, ότι μπορεί κάποια μέρα ο Μίκης να "φύγει" απο τη ζωή. Νοιώθω ότι κρατά την Ελλάδα στα χέρια του, ότι μας προστατεύει.Όσο για τα τραγούδια του, εμένα, προσωπικά,με ανασταίνουν, όταν "πέφτω", για οποιονδήποτε λόγο. Είχε τα γενέθλιά του, να ζήσει, τον έχουμε πολύ ανάγκη! Σε ευχαριστώ, Αθηνά.

gitsanas είπε...

Να είναι Γερός και Δυνατός σαν ατσάλι!!!!