Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ένας σκουπιδότοπος που τον λένε...Ελλάδα


  Ταξιδεύω από την Αθήνα για τα Γιάννενα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Διασκεδάζω με την πινακίδα που έχει κρεμάσει ο οδηγός πάνω από το ταμπλό, δίπλα στη μπροστινή πόρτα: 
ATTENTION
Your Mother doesn' t work here.
Please, clean up your own mess 

Προνοητικός ο οδηγός , μόνο που το μήνυμα είναι στα αγγλικά. Αλλά και στα ελληνικά να ήταν ποιος θα έδινε σημασία.
   Χαζεύω έξω από το παράθυρο και η ματιά μου πνίγεται στα σκουπίδια. Δεν υπάρχει πουθενά σημείο καθαρό.Μπουκάλια και μπουκαλάκια σχηματίζουν λοφάκια στις άκρες του δρόμου. Οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων ξέχειλοι από σακούλες σκισμένες και κάθε λογής περιεχόμενο σκορπισμένο σε μεγάλη έκταση. Βρώμικα χαρτιά, πάνες, σερβιέτες,προφυλακτικά, κουτιά, κύπελα του καφέ , τενεκεδάκια αναψυκτικών μπλεγμένα με τα αγριόχορτα και τα κλαδιά των θάμνων έτσι όπως τα μεταφέρει ο αέρας . Κάδοι γεμάτοι μέχρι πάνω και άλλα σκουπίδια σε σακούλες στοιβαγμένα. Η ίδια εικόνα σε όλη τη διαδρομή και όχι μόνο. Δεν υπάρχει παραλία, πλατεία, αρχαιολογικός χώρος, επαρχιακός δρόμος , είσοδος πόλης ή χωριού που να παρουσιάζει διαφορετική εικόνα. Παντού βρωμιά ,δυσωδία, ποντίκια, κατσαρίδες, κουνούπια και μύγες. 


  Η προστασία του περιβάλλοντος είναι και ατομική υπόθεση.  Τι έχει στο νου του ο καθένας που πετάει στο δρόμο, στην παραλία ή οπουδήποτε αλλού τα  σκουπίδια του; Πιστεύει αφελώς ότι δεν τα βρουν οι άλλοι; Και οι άλλοι τι πιστεύουν ότι αν τα προσπεράσουν και αδιαφορήσουν ή προσθέσουν και τα δικά τους ότι φέρθηκαν σωστά γιατί τα πρώτα δεν τα δημιούργησαν οι ίδιοι και τα δεύτερα τα τοποθέτησαν εκεί που ήταν και τα άλλα; Και ας έρθει το προσωπικό του κάθε Δήμου να τα καθαρίσει; Σιγά μην ασχοληθούν κιόλας! Μόνο όταν απεργούν οι υπάλληλοι της καθαριότητας βλέπουν τους όγκους των σκουπιδιών που τους πνίγουν. Όταν οι ίδιοι δημιουργούν αυτούς τους όγκους σε κάθε τους κίνηση, σε κάθε τους έξοδο , σε κάθε τους επίσκεψη και δραστηριότητα τότε ποιοι και σε ποιους πρέπει να διαμαρτυρηθούν για την τριτοκοσμική συμπεριφορά τους; Κι αν δεν τους ενοχλεί η βρωμιά έξω από το σπίτι τους πώς θα να τους ενοχλήσει η βρωμιά που δημιουργούν τα εργοστάσια, οι βιοτεχνίες, οι πολυεθνικές ; Αν δεν ευαισθητοποιούνται για τον μικρό δικό τους χώρο ,πώς να ευαισθητοποιηθούν για τον μεγαλύτερο ,για τη γη; Πώς να αντιδράσουν, πώς να αγωνιστούν για την προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος, φυσικού ή ιστορικού; Ή μήπως δεν τους αφορά ; Ας το αφήσουν και αυτό για τους άλλους, τους οικολόγους!


  




    Οι  φωτογραφίες είναι από την είσοδο στην πόλη της Ηγουμενίτσας , την Πύλη της Ευρώπης , όπως τους αρέσει να τη λένε. Και από οποιαδήποτε άλλη περιοχή  αν ήταν δεν θα άλλαζε τίποτα. Παντού η  εικόνα  είναι ίδια ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας αρκεί να το έχει πατήσει επισκέπτης μόνος ή μετά της οικογενείας του . Η επίσκεψη  τους  μένει αξέχαστη για χρόνια  καθώς όλα αυτά τα προϊόντα που χρησιμοποίησαν και πέταξαν στη συνέχεια έξω στη φύση, δεν αυτοκαταστρέφονται μετά την αποστολή τους και μαρτυρούν με το χειρότερο τρόπο πώς ο καθένας αντιλαμβάνεται την αγάπη και το σεβασμό στο περιβάλλον. Κάτι θα έχουν να πουν οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος για το επίπεδο πολιτισμού των Νεοελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :