Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ

Ο Charles Dickens γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1812.

Το τελευταίο μυθιστόρημά του πριν πεθάνει είναι" Το μυστήριο του Έντρουιν Ντρουντ". 
" Από το μυθιστόρημα αυτό ο Ντίκενς πρόφθασε να γράψει μόνον το μισό, αφήνοντας πίσω του ένα πλήθος εικασιών για το πώς επρόκειτο να το τελειώσει, και ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό επίδοξων συνεχιστών του. Αν και πέθανε σχεδόν πάνω στο τελευταίο του χειρόγραφο, δεν βρέθηκαν καθόλου σημειώσεις για το τι θα περιλάμβαναν τα επόμενα κεφάλαια. Ξέρουμε ότι είχε υπογράψει το 1869 συμβόλαιο για ένα μυθιστόρημα σε δώδεκα μηνιαίες συνέχειες. Απ' αυτές έχουμε τις έξι.
Μετά τίποτα!
Έγιναν μερικές απόπειρες να εξαχθούν συμπεράσματα από την εικονογράφηση, που είχε παραγγείλει και επιβλέψει ο ίδιος. Μελετήθηκαν τα χειρόγραφά του. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά - ο Ντίκενς είχε πει και επαναλάβει ότι είχε μια τόσο καταπληκτική ιδέα γι' αυτό το μυθιστόρημα, τόσο πρωτότυπη, ώστε δεν θα την ανακοίνωνε πουθενά για να μην χαλάσει την έκπληξη των αναγνωστών του.
Το παιχνίδι, λοιπόν, είναι ανοιχτό σε όλους: κάθε αναγνώστης μπορεί να εφοδιαστεί μ' ένα μολύβι και να αρχίσει να σημειώνει στο οπισθόφυλλο ένα ένα τα σημεία που του φαίνονται ενδεικτικά - τα ίχνη, σαν να λέμε, που ο συγγραφέας είχε σπείρει στη διαδρομή της αφήγησης, προκειμένου να τα ανασύρει στο τέλος και να εδραιώσει απάνω τους την εξήγηση που σκόπευε να δώσει..." ( από το προλογικό σημείωμα της μεταφράστριας Αθηνάς Κακούρη στην έκδοση του μυθιστορήματος από το Βιβλιοπωλείο της "Εστίας", το 2008)

Ο Γάλλος συγγραφέας  Ζαν - Πιερ Ολ, βιβλιοπώλης στο επάγγελμα,  επιχείρησε αριστοτεχνικά  μέσω του αφηγητή Φρανσουά Ντωμάλ να φτάσει μέχρι το τέλος στο μυθιστόρημα του " Ποιος σκότωσε τον Έντουιν Ντρουντ". Εκδόθηκε από το Βιβλιοπωλείο της "Εστίας" το 2008 σε μετάφραση του Θωμά Σκάσση.
Βραβευμένο μυθιστόρημα που " δεν είναι μόνο ένα ιδιαίτερα ψυχαγωγικό ανάγνωσμα, είναι κυρίως ένας ύμνος στη λογοτεχνία και τις  μαγικές της ιδιότητες" .
Στο μυθιστόρημα αυτό " τα αινίγματα πολλαπλασιάζονται, οι ανατροπές παρασύρουν τον αναγνώστη από τη μια εποχή στην άλλη με φρενιτιώδη ορμή και με τη συντροφιά εκκεντρικών ηρώων...) (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Καλή ανάγνωση και καλή διασκέδαση!





Δεν υπάρχουν σχόλια :