Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Αφίσες για την 8 Μάρτη " Όχι μια μέρα γιορταστική - οι γυναίκες στην πάλη για την αλλαγή"


Μερικές αντιπροσωπευτικές αφίσες για την Ημέρα της Γυναίκας, έτσι όπως παρουσιάστηκαν πριν από πολλά χρόνια σε έκθεση που πραγματοποίησε ο Δήμος της Βενετίας,Τομέας Καλών Τεχνών, για να παρουσιάσει το πρόβλημα της γυναίκας, στην ιστορία των τελευταίων εκατό χρόνων.
" Γεγονότα, αδικίες και μηχανορραφίες που υπέφεραν οι γυναίκες, αγώνες που υποστήριξαν και κατακτήσεις που πέτυχαν, όλ' αυτά εξιστορούνται σε μια έκθεση αφιερωμένη στα εκατό χρόνια πολιτικής αφίσσας που αναπαράγει πλευρές της κατάστασης και στιγμές της πάλης των γυναικών. Οι καταγγελίες, τα μηνύματα, οι εκκλήσεις διαδέχονται το ένα το άλλο καθώς αναπτύσσεται η έκθεση, εκφρασμένα με εικόνες και κοφτερές λέξεις· και προσφέρονται στο μάτι με την αυθεντικότητα της στιγμής που παρουσιάστηκαν στους τοίχους των πόλεων ή στον τύπο: σα ζωντανές κια διαπεραστικές φωνές..." ( Καμίλα Ραβέρα, Εκατό χρόνια αγώνων).
Στην Ελλάδα οι ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΑΦΙΣΣΕΣ της έκθεσης παρουσιάστηκαν σε λεύκωμα το 1980 από τις εκδόσεις Οδυσσέας μαζί με τρία συνοδευτικά κείμενα των Καμίλα Ραβέρα, Εκατό χρόνια γυναικείων αγώνων, Ντόρε Άστον, Κοινωνία και τέχνη στις γυναικείες αφίσσες, Τζούλιο Ιταλιάνι, Η πολιτική των λόγων και των εικόνων.
Τα θέματα των αφισών αναφέρονται στην μητέρα, στην οικογένεια, στην ηρωίδα, στην ψηφοφόρο, στην 8 Μαρτίου, στη φεμινίστρια. 
Η έκθεση ξεκινούσε από την "Κομμούνα", επειδή σ' εκείνη πήραν μέρος θαρραλέες γυναίκες με δικές τους διαπιστώσεις και διεκδικήσεις.


Αφίσες από την ενότητα 8 Μάρτη


Σ. Ραέφ, ΕΣΣΔ, 1976, " Διεθνής ημέρα της γυναίκας - 8 Μάρτη". Μόσχα




Γερμανία, 8/3/1914, " Εμπρός για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες", Ιδιωτική συλλογή



Δανία, Danmarks Demokratiske Kvindeforbund, 1975, " 8 Μάρτη, διεθνής ημέρα πάλης των γυναικών , διαδήλωση", Ιδιωτική συλλογή.



Ιταλία, UDI, 1954," 8 Μάρτη - διεθνής ημέρα της γυναίκας", Αρχείο UDI.




1) Ιταλία, UDI,1952, " Για την ειρήνη, για μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία, για ένα πιο δίκαιο και πιο όμορφο κόσμο - 8 Μάρτη διεθνής ημέρα της γυναίκας", Συλλογή Σάλτσε - Museo Civico - Τρεβίζο.
2) Ιταλία, UDI,1964, " 8 Μάρτη 1944 - 1964. Απ' την αντίσταση στο νέο σκοπό της χειραφέτησης", Αρχείο UDI.




Έτορε Βιτάλε, Ιταλία, ΙΣΚ, 1975, " Παλεύοντας για τα δικαιώματα σου υπερασπίζεσαι την ελευθερία όλων. 8 Μάρτη - Ημέρα της γυναίκας". Αρχείο ΙΣΚ.

Έτορε Βιτάλε, Ιταλία, ΙΣΚ, 1977, " 8 Μάρτη - Όχι μια μέρα γιορταστική - οι γυναίκες στην πάλη για την αλλαγή", Αρχείο ΙΣΚ.

1) Β. Κονιουκόφ, ΕΣΣΔ, 1977, "8 Μάρτη - Διεθνής ημέρα της γυναίκας", Βιβλιοθήκη Λένιν - Μόσχα.
2) Kojt Pjuss, ΕΣΣΔ, 1968, " 8 Μάρτη", Βιβλιοθήκη Λένιν - Μόσχα.
3) Αυστραλία, " Απελευθέρωση της γυναίκας - Ας βαδίσουμε στις 11 Μάρτη", Ιδιωτική συλλογή.


Λ. Τζιράτζκι, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, FDGB, 1960, " 50 χρόνια της διεθνούς ημέρας της γυναίκας", Museum fur Deutsche Geschichte - Βερολίνο.


F.N.Beyer, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, 1978, " 8 Μάρτη - Ευχές για τη διεθνή ημέρα της γυναίκας", Museum fur Deutsche Geschichte - Βερολίνο.


Κούβα, Εθνικό Συμβούλιο Κουλτούρας, 1975, " Διεθνές έτος της γυναίκας", Ιδιωτική συλλογή.


1) Νορβηγία, 1977, "8 Μάρτη - Πάλη κατά της καταπίεσης της γυναίκας", Ιδιωτική συλλογή - Όσλο.
2) Νορβηγία, 1977, " 8 Μάρτη - Διαδήλωση - Πάλη κατά της καταπίεσης της γυναίκας", Ιδιωτική συλλογή - Όσλο.

Η μετάφραση των κειμένων και των λεζαντών έγινε από τη Γιάννα Νικολίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια :