Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ηλικία της θάλασσας

  Πολλές φορές διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα σκέφτομαι μια ταινία. Σε διαδοχικά διαστήματα η ανάγνωση  του Θωμά του Καρατζά του Κώστα Πουρναρά (Μπόση), Οι ρίζες του ποταμού του Ζήση Σκάρου και οι Νύχτες και Αυγές /Τα βουνά του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου μου θύμισαν την ταινία - ντοκιμαντέρ του Τάκη Παπαγιανίδη, Ηλικία της θάλασσας , που γυρίστηκε το 1978.
    Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στο οποίο, μέσα από την αναστοχαστική αφήγηση ενός απλού αγωνιστή της Αριστεράς, επιχειρείται μια αναδρομή στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας (από το 1917 έως το 1977), και τις επιπτώσεις τους στα κοινωνικο-πολιτικά δρώμενα. Πρόκειται για έναν πολιτικό απολογισμό με συναισθηματική και ποιητική διάθεση.( Ταινιοθήκη της Ελλάδας ) Ο Χριστόδουλος Χάλαρης επενδύει μουσικά την ταινία. 
Έχει βραβευτεί για τη μουσική, τη σκηνογραφία και το μοντάζ στο 19ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1978 .Το 1980 πήρε το βραβείο της Παγκόσμιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

3 σχόλια :

eApenanti είπε...

Είπαμε είσαι η ληξίαρχος των μύθων μας

υγ. η Σεβ. σε ευχαριστεί για το γράμμα
χαιρετίσματα παντού

sofia είπε...

Πού είσαι βρε Θανάση;

Με τόσα που συμβαίνουν γύρω μας ας ενεργοποιήσουμε λίγο τη μνήμη μας

πολλά φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Η ληξίαρχος των μύθων! Να ενας υπέροχος τίτλος που σου αρμόζει, Σοφία,θα μπορούσε να ήταν και τίτλος βιβλίου ή τίτλος της συλλογής των αναρτήσεών σου.Συνυπογράφω την πανέμορφη και συνάμα πρωτότυπη σκέψη του Apenanti!Αθηνά.