Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

...όταν ανοίγω ένα βιβλίο, βλέπω μια ακρούλα του ουρανού...

...Πρώτη φορά στη ζωή μου κατάλαβα τι είναι ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο είναι ένας μαγικός κόσμος γεμάτος μικρά σύμβολα που μπορούν να δώσουν ζωή στους νεκρούς και να χαρίσουν αιώνια ζωή στους ζωντανούς. Είναι ασύλληπτο, φανταστικό και "μαγικό" ότι είκοσι τέσσερα γράμματα του αλφάβητου μπορούν να συνδυαστούν  με τόσους τρόπους ώστε να γεμίσουν τεράστια ράφια με βιβλία και να μας οδηγήσουν σ' έναν κόσμο δίχως όρια, ένα κόσμο που θα διευρύνεται διαρκώς όσο υπάρχουν άνθρωποι σ' αυτή τη γη.
Κοίταξα ψηλά στους τοίχους και για μια στιγμή ένιωσα τα βιβλία να με καρφώνουν με το βλέμμα τους. Λες κι είχαν ζωή, λες και φώναζαν:
" Έλα κοντά μας, μη φοβάσαι, έλα!"
Ξαφνικά ένιωσα τρομερή πείνα. Όχι για φαγητό, αλλά για λέξεις που κρύβονταν σ' αυτά τα ράφια. Αλλά το ήξερα: όσο και να διαβάζω στη ζωή μου, ποτέ δε θα μπορούσα να διαβάσω έστω κι ένα δισεκατομμυριοστό απ' όλες τις προτάσεις που έχουν γραφτεί. Γιατί στον κόσμο υπάρχουν τόσο πολλές προτάσεις όσα αστέρια στον ουρανό. Και πολλαπλασιάζονται ολοένα, διευρύνονται διαρκώς , όπως ο δίχως όρια χώρος.
Αλλά ταυτόχρονα ήξερα ότι, όταν ανοίγω ένα βιβλίο, βλέπω μια ακρούλα του ουρανού, κι όταν διαβάζω μια νέα πρόταση, γνωρίζω κάτι περισσότερο από πριν. Κι όλα όσα διαβάζω κάνουν τον κόσμο μεγαλύτερο, αλλά διευρύνουν και τους δικούς μου ορίζοντες. Για μια στιγμή είχα κοιτάξει στο φανταστικό και μαγικό κόσμο των βιβλίων...




Γιόστεν Γκάαντερ, Κλάους Χαγκερούπ, Η Μαγική Βιβλιοθήκη, Α.Α Λιβάνη, Αθήνα 2002

H φωτογραφία από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :